Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR10.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

Тема 2. Розгляд судом справ, пов'язаних із укладенням шлюбу.

Рекомендована кількість годин — 2.

Питання до теми:

    1. Поняття шлюбу та умови вступу до шлюбу.

    2. Розгляд судом справ про надання неповнолітній особі права на шлюб.

    3. Фактичні шлюбні відносини та їх правове значення. Порядок вста­новлення в судовому порядку факту проживання однією сім'єю чоловіка та жінки без шлюбу.

    4. Розгляд судом справ про визнання шлюбу недійсним та неукла- деним.

Задача № 1.

Громадянин Дєєв був визнаний недієздатним. Після визнання його недієздатним він вступив в зареєстрований шлюб з громадянкою Ан- дреєвою. Потім Дєєв видужав і суд визнав його дієздатним. Після визнання Дєєва дієздатним, він пред'явив позов до Андреєвої про визнання шлюбу недійсним.

Яке рішення повинен ухвалити суд? Що в даному випадку є підставою позову і які факти входять до предмету доказування у цій справі?

Задача № 2.

Громадянин Сидоров у м. Курську обікрав професора Парфьонова, потім приїхав в м. Харків і по документах професора Парфьонова одружився з громадянкою Микуліною, видавши себе за професора Парфьонова, і прописався на її жилплощі.

Проти Сидорова було порушено кримінальну справу, яка пізніше була закрита у зв'язку з амністією. Громадянка Микуліна, діша-

17

вшись, що Сидоров злодій, а не професор, не бажає більше жити з Сидоровим,

Чи має право Микуліна на визнання в судовому порядку шлюбу з Си­доровим недійсним? Що є в даному випадку підставою та предме­том позову?

Задача № 3.

Поляков познайомився в м. Одесі з Аллою Чібісовою. У них виникли близькі стосунки і Поляков запропонував Аллі укласти з ним шлюб.

Алла пояснила Полякову, що вона вже знаходиться у зареєстрова­ному шлюбі і не може зареєструвати з ним шлюб. Проте якщо він бажає, то вона може зареєструвати з ним шлюб по документах своєї сестри - Ганни Чібісової, з якою вони є близнюками. Поляков пого­дився. Брак зареєстрували по документах Ганни Чібісової. Через рік Поляков отримав повістку до суду за позовом Ганни Чібі­сової про стягнення аліментів на утримання дитини. У судовому засіданні Поляков заявив, що він Ганну Чібісову не знає і ніколи в близьких стосунках з нею не перебував і пред'явив позов про визнання браку недійсним і про оспорювання батьківства.

Яке рішення повинен ухвалити суд? Що є підставою в обох позовах і які факти входять до предмету доказування?

РЕКОМЕНДОВАНІ НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ АКТИ ТА ЛІТЕРАТУРА:

Спеціальна література:

      1. Ватрас В. Особливості суб'єктного складу подружніх і прирівня­них до них правовідносин // Юридичний журнал. - 2009. - № 2.

      2. Войнаровська О. Поняття та правові наслідки конкубінату // Юридичний журнал. - 2009. - № 2.

      3. Матвеев Г.К. Советское семейное право: Учебник. - М,: Юрид. лит„ 1978.

      4. Митрофанова О. Правове регулювання фактичних шлюбних від­носин II Юридичний журнал. - 2008. - № 7.

      5. Ромовська З.В. Коментар до Сімейного кодексу України. - К.: ІнЮре, 2003.-528 с.

      6. Сімейне право України. Підручник / Під ред. В.І. Борисової; І.В. Жилінкової. - К.: Юрінком Інтер, 2004. - 264 с.

      7. Цивільний процес України: Підручник / За ред. Ю.С. Червоного. - К.: Істина, 2007. - 392 с.

Судова практика:

        1. Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів: постанова Пленуму Верховного Суду України від 15.05.2006 року № 3 // Офіційний веб-сайт Верховної Ради України. - Режим доступу: \уж\у.2акоп.гасіа.V.иа.

        2. Про практику застосування судами законодавства при розгля­ді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя: постанова Пленуму Верховного Суду України від 21.12.2007 року № 11 // Вісник Верховного Суду України. - 2008. - № 1. - С. 5.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]