Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sud_med.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
8.13 Mб
Скачать

Строки виникнення мацерації шкіри (за с.П.Дідковською, 1959)

Температ води С

Перші прояви мацераціі

Кінцеві прояви мацераціі

макрос­копічні

мікроско­пічні

макрос­копічні

мікроско­пічні

2-4

1-2 доби

10-12 год

30-38 діб

35 діб

8-Ю

12-24 год

4-6 год

18-20 діб

18 діб

14-16

6-8 год

2-3 год

8-Ю діб

8 діб

20-22

0,5-1 год

1-1,5 год

4-5 діб

4 доби

Встановлено (С.ПДідковська, 1959) досить важливі в практичному відношенні особливості мацерації:

1. Трупи новонароджених тривалий час не піддаються мацерації. Відбувається це тому, що шкіра новона-

342

л-1-л Експертиза при смерті від механічної' асфіксії -^>

роджених вкрита шаром сироподібного мастила (yemix caseosa), яке запобігає мацерації шкіри.

2. Мацерація шкіри триває під мокрим одягом.

3. При низькій температурі води (від +2 до +10°С), коли ознаки мацерації візуально не виявляються, їх можна встановити мікроскопічним дослідженням шкіри з виявленням набрякання рогового шару, відторгнен­ня рогових пластинок, наявності поздовжніх трі­щин у товщі рогового шару шкіри, пізніше — зник­нення ядер клітин, втрата чіткості їхніх країв тощо.

Усі ці ознаки перебування тіла у воді можна виявити на будь-яких трупах, витягнутих із води, тобто не тільки на трупах осіб, що померли від утеплення, а й на тих, що загинули від інших причин, наприклад, на трупах, кинутих у воду після вбивства з метою приховання слідів злочину.

У випадку смерті від утеплення виявляються як загаль-ноасфіктичні, так і видові його ознаки.

До таких видових ознак утеплення належать: дрібно-пухирчаста біла піна в дихальних шляхах (ознака Кру-шевського), почервоніння і набрякання слизової оболонки дихальних шляхів, збільшення і емфізема легень, бліді, розпливчасті крововиливи на їх поверхні {плями Рассказо-ва-Лукомського); наявність води у тонкій кишці, черевній порожнині (ознака Моро), збільшення печінки і наявність планктону у внутрішніх органах; наявність рідини середо­вища утопления в пазусі клиноподібної кістки (ознака Свешнікова).

Наявність піни у дихальних шляхах, а також біля от­ворів рота і носа зумовлена тим, що під час задухи, коди вода потрапляє в дихальні шляхи і подразнює їх слизову оболонку, відбувається виділення великої кількості слизу, що містить білки, які змішуються і збиваються з водою і

—————————————— 343 ——————————————

д-'-д Експертиза при смерті від механічної асфіксії

повітрям в дихальних шляхах, утворюючи дрібнопухирча-сту піну, що випинається назовні. Ця піна досить стійка, при висиханні зберігає свою конфігурацію. Внаслідок под­разнення водою слизова оболонка дихальних шляхів гіпе-ремійована, набрякла.

Потрапляючи в бронхи, вода сильно тисне на повітря, яке міститься там. Воно розриває стінки альвеол і потрап­ляє під легеневу плевру, спричиняючи емфізему. На місце витиснутого повітря проникає вода. Внаслідок цього об' єм легенів значно збільшується, і вони зсередини тиснуть на грудну клітку, через що на них нерідко залишаються попе­речні борозни — сліди від утискування ребер. За рахунок води, що проникла в легені, маса їх збільшується до 600-700 г. Якщо легені в плевральній порожнині розташову­ються вільно, розширення та емфізема легень при утоп-ленні добре виражені в тому разі, коли вони майже по всій поверхні прирощені до підреберної плеври міцними спай­ками, які не дозволяють їм розкриватися.

Наявність розпливчастих, з нечітко обмеженими кра­ями крововиливів (плями Рассказова-Лукомського) пояс­нюється розбавленням крові водою, яка потрапляє в кров через альвеолярні капіляри.

У випадках утеплення в морській воді, яка є гіпертоні­чним розчином, гемоліз еритроцитів не відбувається, і кров стає густішою, тому плями Рассказова-Лукомського під легеневою плеврою не виникають.

Велика кількість води у шлунково-кишковому тракті пояснюється її проникненням в період утеплення. Якщо рідина є в 12-палій кишці, то це вказує на зажитьттєве її потрапляння під час вмирання.

Внаслідок застійних явищ і збільшення об'єму рідини в судинах печінки збільшуються її об'єм і маса (до 2000 г).

—————————————— 344 —————————————

Г

Експертиза при смерті від механічної асфіксії

Найважливішою ознакою утеплення треба вважати на­явність при мікроскопічному дослідженні внутрішніх органів планктону (крім легенів і шлунка, куди він може потрапити й післясмертно), тобто суспензованих у воді тваринних і рослинних мікроорганізмів, в основному діа­томових водоростей, що мають щільний панцир (рис. 61). При розриві альвеолярних стінок вони потрапляють у потік крові і заносяться у внутрішні органи. Особливо велика кількістьїх виявляється у крові, м'язі серця, нирках і в кістковому мозку. Виявлення часточок планктону (де­сятки та сотні) в цих органах свідчить про утеплення, оскільки післясмертно вони потрапити в ці органи не можуть.

Рис. б]. Діатомовий планктон із паренхіматозних органів при утоплені (за С.П.Дідковською)

Метод виявлення планктону дає позитивний результат і в разі гниття трупа, коли всі інші видові ознаки утеплення поступово зникають.

345

/^-д Експертиза при смерті від механічної асфіксії —^

Для дослідження на діатомовий планктон найчастіше вилучають нирку, яка міститься у капсулі, що захищає її від забруднення. У разі виражених гнильних змін трупа діато­мовий планктон виділяють з довгих трубчастих кісток (плечової або стегнової).

У випадках ексгумації при повному розплавленні кістко­вого мозку діатомовий планктон добувають шляхом про­мивання кісткового каналу дистильованою водою з дода­ванням сірчаної або азотної кислоти.

Утеплення найчастіше є результатом нещасного випад­ку. Іноді трапляються випадки самогубства, ще рідше — вбивства.

Якщо при вбивствах перед скиданням у воду мала місце боротьба, на трупі можна виявити різні пошкодження (сад­на, синці тощо) — сліди боротьби та опору. У тому разі, коли зіштовхування у воду відбувається раптово, таких пошкоджень може не бути. Самогубці іноді прив'язують собі каміння чи інший вантаж, зв'язують руки і навіть ноги. Слід враховувати можливість заподіяння самому собі поранень перед потраплянням у воду або одержан­ня пошкоджень випадкового характеру при падінні у воду (наприклад, порушення цілості кісток черепа при ударі головою об кам'яний виступ моста, різні пошкод­ження при пірнанні у мілкому місці, стрибках з висоти тощо).

На трупах, витягнутих з води, нерідко виявляються післясмертні пошкодження, заподіяні гострими предмета­ми — кінцями багрів (при витягуванні або розшуках тру­па), гвинтами пароплавів та ін.

Проте, не кожен труп, витягнутий з води, є жертвою утеплення. Смерть у воді може настати і з інших причин, наприклад, від крововиливу в мозок, довільного розриву серця з тампонадою перикарда та ін.

—————————————— 346 ——————————————

д і д Експертиза при смерті від механічної асфіксії -^р>

Іноді на трупі, витягнутому з води, виявляються забиті рани, пошкодження кісток, або петля на шиї з прив' язаним до неї вантажем.

У таких випадках питання про механізм цих пошкод­жень вирішується індивідуально, з урахуванням їх харак­теру, локалізації, особливостей організму, а також резуль­татів детального вивчення усіх матеріалів справи.

347

РОЗДІЛ XI

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]