Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сем1 6 пробл уп.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
241.15 Кб
Скачать

Тема 2. Проблеми відповідальності за вчинення кримінального правопорушення.

Загально-соціальна та спеціальна протидія злочинності. Механізм спеціальної протидії злочинності: а) кримінально-правове реагування на вчинення злочину (кримінально-правовий вплив на суб’єктів злочину); б) запобігання злочинам

Місце кримінальної відповідальності в механізмі протидії злочинності. Кримінальна відповідальність як головний засіб спеціальної протидії злочинності. Проблемні аспекти соціально-правової характеристики кримінальної відповідальності. Проблемні питання доктринального та законодавчого визначення кримінальної відповідальності. Позитивна та ретроспективна кримінальна відповідальність. Зміст кримінальної відповідальності та її співвідношення з іншими засобами кримінально-правового реагування на злочинне діяння.

Проблема визначення початку й закінчення (темпоральні межі) кримінальної відповідальності. Дискусійні аспекти поняття форми кримінальної відповідальності. Законодавче визначення форм кримінальної відповідальності. Перспективи вдосконалення форм кримінальної відповідальності у контексті виокремлення кримінального проступку.

Підстави й умови настання кримінальної відповідальності та її форми.

Філософське та кримінально-правове обґрунтування підстави настання кримінальної відповідальності. Склад злочину та його кримінально-правове значення. Умови настання кримінальної відповідальності.

Механізм застосування кримінальної відповідальності та роль прокуратури в його реалізації. Притягнення особи до кримінальної відповідальності та роль прокуратури у його здійсненні. Покладання кримінальної відповідальності та роль прокуратури у його здійсненні Реалізація кримінальної відповідальності та роль прокуратури у її здійсненні

Тема 3. Покарання та його призначення.

Поняття покарання за КК України. Значення й ознаки покарання. Мета покарання. Питання про мету покарання в науці кримінального права. Поняття, ознаки та значення системи покарань. Види покарань, які містить у собі система покарань, встановлена КК України. Поняття і значення класифікації покарань. Класифікація покарань за порядком їх призначення: основні покарання; додаткові покарання; покарання, що можуть призначатися як основні, так і додаткові.

Принципи призначення покарання: законність покарання; визначеність покарання у судовому вироку; обґрунтованість та обов’язковість його мотивування у вироку; гуманність покарання; індивідуалізація покарання.

Загальні засади призначення покарання. Зміст загальних засад призначення покарання: 1) призначення його у межах, встановлених у санкції статті Особливої частини КК України, що передбачає відповідальність за вчинений злочин; 2) призначення покарання відповідно до положень Загальної частини КК України; 3) призначення покарання із врахуванням ступеня тяжкості вчиненого злочину, особи винного та обставин, які пом’якшують чи обтяжують покарання; 4) врахування необхідності й достатності покарання для виправлення особи та попередження нових злочинів. Загальна характеристика і значення обставин, що пом’якшують чи обтяжують покарання, їх види та характеристика. Межі врахування судом при призначенні покарання обставин, які пом’якшують та обтяжують покарання.

Призначення покарання за незакінчений злочин. Призначення покарання за злочин, вчинений у співучасті. Призначення більш м’якого покарання, ніж передбачено законом. Призначення покарання нижче від найнижчої межі, передбаченої законом за даний злочин. Перехід до іншого, більш м’якого виду основного покарання. Особливості застосування норм про призначення більш м’якого покарання.

Призначення покарання за сукупністю злочинів. Призначення покарання за сукупністю вироків. Порядок призначення покарань при одночасному збігу сукупності злочинів і сукупності вироків.

Відмінність правил призначення покарання за сукупністю злочинів та за сукупністю вироків. Правила складання покарань і зарахування строку попереднього ув’язнення. Обчислення строків покарання.

Наслідки ухилення від відбування призначеного покарання.