Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕЗТ Частина 1..Розд.1,2,3.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
701.95 Кб
Скачать

3.5.2. Обернені цикли

Якщо круговий процес (цикл) здійснювати таким чином, щоб лінія стиснення (на графіку в р-v координатах, рис. 3.3) проходила над лінією розширення, то оскільки в цьому випадку робота стиснення lст є більшою від роботи розширення lроз, для здійснення такого циклу до робочого тіла повинна бути підведена робота ззовні від якого-небудь зовнішнього джерела роботи.

Рис. 3.3. Графічне зображення оберненого циклу в координатах p-v та T-S:

1-a- 2-розширення робочого тіла ; 2-б-1-стиснення р.т.; 1-а-2- підведення тепла; 2-б-1- відведення тепла (в T-S-координатах)

Процес здійснюється в такій послідовності. При розширенні робочого тіла по лінії 1-а-2 (рис. 3.3а) до нього підводиться кількість теплоти q2 від холодильника (ХДТ) із середньою температурою Т2. При наступному стисненні робочого тіла по лінії 2-в-1 від нього відводиться в теплоприймач (ГДТ) із середньою температурою Т1 (при чому Т1 > Т2) теплота в кількості q1 (при чому q1 > q2). Таким чином, в оберненому циклі теплота циклу буде дорівнювати qц =q1 – q2<0, а робота циклу - lц =lроз - lст < 0. Іншими словами, в оберненому циклі лінія розширення 1-а-2 в координатах р- (рис. 3.3а) і лінія процесу підведення теплоти 1-а-2 в координатах T-S (рис. 3.3б) лежать під лініями 2-б-1 стиснення на р- діаграмі (рис. 3.3а) та 2-б-1 в координатах T-S- процесу відведення тепла (рис. 3.3б).

В оберненому циклі, так само як і в прямому - Δu = 0 і, значить, для нього І-ий закон термодинаміки запишеться у вигляд

q2 - q1 = -lц,

де q2, q1 та lц – абсолютні величини. Звідки випливає, що

q1 = q2 + lц,

тобто теплота, яка відводиться робочим тілом в теплоприймач, дорівнює сумі теплоти, отриманої ним із холодильника, і теплоти, яка еквівалентна роботі, що затрачена на виконання циклу.

Графічно робота, перетворена в оберненому циклі, буде дорівнювати (на р- діаграмі).

lц = lрозш – lст = пл. 1-а-2-в-г-1 – пл. 2-б-1-г-в-2 = пл. 1-а-2-б-1,

а кількість переданої в циклі теплоти (на T-S-діаграмі)

qц = qпідв qвідв = пл. 1-а-2-в-г-1 – пл. 2-б-1-г-в-2 = пл. 1-а-2-б-1.

Отже, величина роботи циклу дорівнює площі між лініями стиснення і розширення на графіку в р- координатах. В результаті здійснюється обернений цикл - тобто теплота забирається від ХДТ (в кількості q2) і передається до ГДТ (в кількості q1). Тобто

q1 = lц + q2 або Q1 = Lц + Q2. (3.16)

Таким чином, в результаті здійснення оберненого циклу проходить охолодження холодного джерела тепла і нагрівання гарячого.

Тобто, відведене робочим тілом в теплоприймач теплота дорівнює сумі тепла, отриманого ним із холодильника, і тепла, еквівалентного роботі, затраченій на здійснення циклу.

Теплота в оберненому циклі дорівнює qц = - q1 + q2 < 0, бо q1 > q2.

Робoта в оберненому циклі дорівнює:

lц = lст - lроз < 0. (3.17)

Обернений коловий процес - це процес холодильної установки (машини) та теплового насоса, в яких робота, підведена ззовні, затрачається на те, щоб теплоту в кількості Q2 передати від холодильника ХДТ з температурою Т2 до теплоприймача ГДТ з температурою Т1 , причому Т1 > Т2.

Графічне зображення оберненого циклу - проти годинникової стрілки.

Значить здійснення оберненого циклу не можливе без затрати роботи ззовні. Ця особливість теплоти є одним із формулювань ІІ-го закону термодинаміки: теплота не може переходити від холодного джерела теплоти до гарячого сама по собі (Р. Клаузіус ,1850 р.).

Ще одне формулювання ІІ-го закону термодинаміки, ідентичне за змістом, дав В. Томсон (лорд Кельвін, 1851 р.):

9. Теплота холодного тіла не може служити в даній системі джерелом роботи.

Отже, теплота Q1, яка відводиться робочим тілом в нагрівач (теплоприймач ГДТ), дорівнює кількості теплоти Q2, яку він отримав від холодильника ХДТ, плюс теплота, що еквівалентне роботі Lц, яка затрачається ззовні для здійснення циклу:

Q1 = Q2 + Lц,

або

q1 = q2 + lц.

Основна вимога при здійсненні оберненого циклу - щоб при перенесенні теплоти від холодного джерела теплоти (ХДТ) до гарячого (ГДТ) затрати роботи ззовні були мінімальними.

Ефективність оберненого циклу оцінюється холодильним коефіцієнтом – відношенням кількості теплоти, відведеного від холодного джерела теплоти, до затраченої роботи циклу

q

(3.18)

2 q2

ε = –––– = ––––––––– , ε > 1 .

lц q1 – q2

Отже, відмітимо три ознаки обернених циклів:

  1. лінія розширення робочого тіла в координатах р-v та лінія підведення теплоти в координатах T-s лежать нижче лінії стискання робочого тіла та відведення теплоти;

  2. напрям процесів в циклі - проти годинникової стрілки;

  3. алгебраїчні суми робіт та теплот циклу повинні бути меншими від нуля.