Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕЗТ Частина 1..Розд.1,2,3.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
701.95 Кб
Скачать

3.6.2. Обернений оборотний цикл Карно

Ідеальним циклом холодильних машин та теплових насосів є обернений оборотний цикл Карно.

Розглянемо цикл Карно, який здійснюється цим же робочим тілом між тими ж джерелами теплоти (в тому ж інтервалі температур) в оберненому (проти годинникової стрілки) напрямку, тобто обернений оборотний цикл Карно.

Стиснутий газ, стан якого визначається параметрами точки 1 (р1, V1, T1, s1) розширюється по адіабаті (процес 1-4) виконуючи при цьому роботу (переміщаючи поршень). Так як теплота в цьому процесі до робочого тіла не підводиться, то робота виробляється за рахунок внутрішньої енергії газу. При цьому температура робочого тіла буде зменшуватися від ТI до ТII, а q, s = const (адіабатний процес розширення газу).

Після того, як газ досягне стану, який описується параметрами точки 4, в якій його температура (ТІІ) на нескінченно малу величину dT нижча від температури ТГДТ. Адіабатичний процес розширення робочого тіла припиняється, а робоче тіло буде продовжувати розширюватися, але вже за рахунок підведеної теплоти q2 від зовнішнього джерела (від ХДТ). При чому, Тхдт > ТІІ. Розширення буде проходити при постійній температурі ТІІ = const до точки 3. Отже, процес 4-3 - ізотермічний процес розширення, при якому в т.3 температури робочого тіла ТІІ та ХДТ - ТХДТ відрізняються на нескінченно малу величину .

SII=const

Рис. 3.5. Графічне зображення оберненого оборотного циклу Карно в p- та T-s координатах.

О

(3.27)

тже,

ТІІ = Т хдт – dT.

В даному процесі буде також вироблятися робота, яку можна передати зовнішньому споживачу. Кількість роботи, яка отримується при розширенні робочого тіла – площа під кривою 1-4-3 (на р- – діаграмі) lрозш.

Кількість теплоти, яка підводиться до робочого тіла від ХДТ – площа під ізотермою 4-3 на T-s –діаграмі. Аналітично її можна виразити рівнянням:

q

(3.28)

2 = TІІ ∆s.

При досягненні робочим тілом стану, який описується параметрами точки 3, розширення газу припиняється. Щоб його повернути в первинний стан 1 (тобто здійснити цикл), газ потрібно стиснути.

Отже, до робочого тіла від якоїсь машини підводять роботу lстиснзовн.

Газ при цьому буде стискатися (нагріваючись) в адіабатних умовах (процес 3-2) до стану 2. Температура газу при цьому буде підвищуватися від TІІ до TІ (див. Т-s - діаграму). Стан 2 вибирають так, щоб в ньому температура газу ТІ була на нескінченно малу величину вищою від температури ГДТ :

(3.29)

ТІ = Тгдт + dТ.

Дальше стиснення робочого тіла буде відбуватися за рахунок підведеної ззовні роботи, але вже по ізотермі 2-1 при ТІ = const. Щоб температура газу не змінювалася, вся теплота q1, яка виділяється при стисненні робочого тіла, відводиться до ГДТ, температура якого вища від температури робочого тіла (як було вже сказано) на нескінченно малу величину dT. Отже, робоче тіло повернулося в первинний стан (точку 1), здійснивши круговий процес. При порівнянні рівнянь (3.21) і (3.22) з рівняннями (3.27) і (3.29) видно, що з точністю до безмежно малих величин Т1 = ТІ і Т2 = ТІІ , тобто в оберненому циклі проходить зміна стану робочого тіла в тому ж самому інтервалі температур, що і в прямому циклі.

Робота, яка затрачена для стиснення робочого тіла, може бути визначена графічно – це площа під кривою 3-2-1 (р-v – діаграма).

Теплота, яке відводиться від робочого тіла до ГДТ – це площа під ізотермою 2-1 (Т- s –діаграма), або аналітично розраховується за рівнянням:

q

(3.30)

1 = TI ·∆s.

Отже, в результаті здійснення циклу робота, яка вироблена газом (робота розширення lрозш) – це площа під кривою 1-4-3, а робота, яка затрачена для стиснення газу від зовнішньої машини (робота стиснення lстисн)площа під кривою 3-2-1 (на р- – діаграмі). Різниця цих робіт зображається площею, обмеженою кривими 1-4-3-2-1. Позначимо цю різницю як роботу (– LЦ) - робота циклу. Знак “мінус” означає, що робота в даному циклі до робочого тіла підведена від зовнішнього джерела.

В результаті здійснення оберненого циклу від ХДТ відведено і передано до ГДТ теплота в кількості Q2. Гарячому джерелу передано також теплота, яка еквівалентна підведеній ззовні роботі LЦ. Таким чином, ГДТ отримає теплота в сумі

Q

(3.31)

1 = Q2 + LЦ .

Так як процеси прямий та обернений здійснюються в одному і тому ж інтервалі температур (і, як показано вище, Т1 = ТІ і Т2 = ТІІ), то в оберненому циклі від ХДТ відводиться точно така ж кількість теплоти Q2, як і передана цьому ж джерелу в прямому циклі; відповідно ГДТ отримує в оберненому циклі таку ж кількість теплоти Q1, як та, яка від нього забирається в прямому циклі. Отже, робота, затрачена зовнішнім джерелом для того, щоб провести обернений цикл, дорівнює роботі, яка віддається зовнішньому споживачу в прямому циклі.

Таким чином, ми здійснили обернений цикл Карно по тому ж самому шляху, що і в прямому циклі, тобто оборотно.

Оборотність циклу досягнута за рахунок рівності (з точністю до нескінченно малої величини) температур ГДТ та робочого тіла в ізотермічному процесі між точками 1 і 2 та рівності температур ХДТ і робочого тіла в ізотермічному процесі між точками 3 і 4. Якщо різниця температур між джерелом теплоти і робочим тілом була б конечною (тобто, мала б якусь величину), то цикл був би необоротним.

В оборотному циклі теплота Q2 оборотно переведено від ГДТ до ХДТ.

Отже, оборотний цикл можна розглядати як спосіб реалізації оборотного перенесення теплоти від більш нагрітого тіла ГДТ до менш нагрітого ХДТ і навпаки. Якщо ж цикл необоротний, то і передача теплоти Q2 від ГДТ до ХДТ здійснюється необоротно. Ступінь необоротності переходу теплоти від ГДТ до ХДТ тим вищий, чим більша різниця температур ГДТ і ХДТ. Очевидно, що найбільший ступінь необоротності відповідає переходу теплоти від ГДТ до ХДТ без виконання роботи.