Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філософія грошей Ден. 2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
581.12 Кб
Скачать

Передмова

У посібнику розглядаються основні виклики та завдання, перед якими опиняється людина у сучасному світі. Динамічні процеси сучасного суперечливого світу ставлять кожну людину в складні умови соціального життя. Зростаюча напруга, пов’язана із зміною ціннісних орієнтацій, необхідність пошуку і швидкого знаходження рішень, стресові ситуації – все це проблеми, які потребують збереження і розвитку особистості, її внутрішнього світу, світоглядної культури. Гроші впливають і на формування моралі, ієрархією людських цінностей, на психологію, світогляд людини і суспільства. Вони давно набули статусу універсальної категорії. Збагнути їх природу можливо тільки такими інструментами мислення, які здатні охопити всі форми вияву сутнісних особливостей грошей у їх цілісності. Здійснити це можливо на основі філософського підходу, чим і займається філософія грошей.

Метою навчально-методичного посібника з дисципліни «Філософія грошей» є допомога студентам в опануванні основних положень про гроші та їх місце в різних сферах життя людини. Завдання  навчально-методичного посібника – сприяти формуванню системи знань про поняття та сутність грошей як філософської категорії, культурний, етичний, ціннісний, світоглядний потенціал грошей.

Дисципліна «Філософія грошей» поєднана міжпредметними зв’язками з дисциплінами: «Філософія», «Етика», «Соціологія», «Філософія глобальних проблем сучасності», «Актуальні проблеми сучасної і світової культури».

В навчально-методичному посібнику представлені матеріали, які викладаються на лекційних заняттях та які відводяться на самостійне опрацювання. Навчальними планом передбачається самостійна робота студентів. Головним при самостійному опрацюванні курсу «Філософія грошей» повинно бути вивчення літератури, рекомендованої у посібнику. Самостійна робота може виконуватися у бібліотеці, навчальному кабінеті, а також у домашніх умовах. Мета самостійної роботи полягає у формуванні вмінь студентів самостійно працювати над рекомендованим матеріалом, орієнтуванні їх на засвоєння, закріплення головного, суттєвого при вивченні тем дисципліни, розвитку самостійного мислення, навичок розумової праці.

Однією із форм організації навчання з навчальної дисципліни є індивідуальне завдання. Індивідуальне завдання з даного курсу спрямовують здебільшого на поглиблення вивчення студентами навчальної дисципліни, проводяться з одним або декількома студентами. Індивідуальні науково-дослідні завдання передбачають створення умов для найповнішої реалізації творчих можливостей студентів, які виявляють особливі здібності в навчанні та нахил до науково-дослідної роботи і творчої діяльності.

В організації навчального процесу з дисципліни «Філософія грошей» застосовується поточний та підсумковий контроль. Поточний контроль здійснюється за результатами роботи студентів на семінарських заняттях, при виконанні самостійної роботи та індивідуальних науково-дослідних завдань. Формою підсумкового контролю є ПМК.

1. Програма навчальної дисципліни «Філософія грошей»

Метою вивчення дисципліни є опанування основних положень про гроші та їх місце в різних сферах життя людини.

Компетенції, які необхідно сформувати в результаті вивчення навчальної дисципліни: