Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філософія грошей Ден. 2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
581.12 Кб
Скачать

1. 2. Зміст навчальної дисципліни «Філософія грошей» Модуль і. Філософія грошей

Змістовий модуль 1. Філософія грошей

Тема 1. Культура і гроші

Гроші в світі культури. Дуалізм культурного буття. Інтенції культури в світі грошей. Гроші в співвідношеннях культури і цивілізації. Культурна середу як умова цілісності буття. Людина у взаєминах грошей і культурного середовища. «Життєвий світ» культури і гроші. Гроші в культурних взаємодіях духовного і предметно-емпіричного. Гроші як об'єкт культургерменевтікі (досвід порівняння).

Тема 2. Етичний контекст грошей

Гроші в системі моральних стосунків. Етичні детермінації економічної теорії. Людина для грошей. Гроші для людини. Добро і зло в контексті грошей. Моральні норми існування грошей. Гедонізм і гроші. Гроші і мораль.

Тема 3. Гроші. Sentential

Гроші і життя. Логічне і алогічне, абстрактне і конкретне. Гроші в суб'єктно-об'єктних процесах господарства. Реалізація сутнісних сил людини і гроші. Гроші як вартість. Капітал як гроші. Ідеальна сутність грошей. Цінність, ціна і гроші. Гроші як усвідомлена форма загальності. Розуміння грошей: реальність і перспективи.

Тема 4. Онтологічний потенціал грошей

Гроші як атрибут соціокультурного буття. Сутність, буття, ейдос: філософський пошук підстав світу. Трансфеноменальний аналіз реальності грошей. Метаморфози буття і небуття грошей. Альтернативи «буття» грошей в господарстві. Гроші як «все» і «ніщо». Діалектика грошей в контексті розвитку суспільства.

Тема 5. Ідея грошей і особистість

Від логосу - до ідеї грошей. Ідеальна природа грошей. Гроші - річ і гроші - ідея. Зміст і форма в ідеї грошей. Гроші як ідея та ідея грошей. Синтез об'єктивного в ідеї грошей. Ідея грошей в життєвому світі особистості. Ідеологічний аспект ідеї грошей. Гроші: ідея чи зміст? Практичне свідомість як основа ідеї грошей. Ідея грошей в світоглядних істинах буття особистості.

Тема 6. Діяльність і гроші

Діяльність як духовний потенціал особистості. Життєдіяльність праці. Капітал і діяльність. Гроші в структурі діяльності. Ідеальні опосередкування діяльності. Діяльна сутність грошей в господарстві. Гроші в політичних структурах та економічної діяльності. Сенс грошей в соціально-діяльних модернізаціях господарства. Інноваційна діяльність світоустрою і гроші. Гроші і діяльність: засіб чи мета?

Тема 7. Рефлексія багатства і грошей в історії філософії

Соціокультурні параметри багатства. Багатство і благо: становлення діалектики сенсу. Багатство і гроші як «дух» і «душа» в стоїцизм. Пошуки єдності двох світів в культурі Середньовіччя: багатство і справедливість. Ренесанс і Реформація: гроші - стимул інтересу до багатства. Концепція грошей в теоріях багатства філософії «духу капіталізму» (Ф. Бекон, Д. Берклі, Д. Юм). Багатство і гроші в «логіці справи» німецької класики. Концепція грошей в філософії марксизму. Гроші як багатство в капіталістичному господарстві: вигода і корисність. Ілюзія і атрибутивність багатства у світі господарського буття.