Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роздiл 02.rtf
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
7.08 Mб
Скачать

2. Методи і способи конкурентної боротьби Методи цінової конкуренції

Цінова конкуренція означає, що основ­ним методом боротьби проти конкурен­тів є ціна. Її використання грунтується на різноманітних методах і способах. У такій боротьбі перемагає гой, хто досягає індивідуальної вартості нижчої, ніж ринкова ці­на. Це по суті боротьба за скорочення витрат виробництва завдя­ки використанню досягнень науково-технічного прогресу, науко­вої організації праці, підвищення продуктивності живої праці.

На конкурентному ринку нездатність деяких фірм використо­вувати найекономічнішу технологію виробництва в кінцевому підсумку означає усунення їх іншими фірмами, які використовують ефективні методи виробництва і мають можливість дещо знизити ціни, що приваблює, залучає покупців, сприяє швидкій реалізації товару і власне прискорює оборот капіталу.

Слід мати на увазі, що деяке зниження цін зберігає для виробника високу норму прибутку за рахунок низьких витрат виробництва. Таке зниження цін слід відрізняти від зниження цін нижче, ніж собівартість, що є вже методом нечесної конкуренції.

Методи нецінової конкуренції

У ринковій економіці існує й нецінова конкуренція. Вона застосовує такі спо­соби.

1. Підвищення якості продукції. Мова йде про суворе додер­жання технологічної дисципліни. Відомо, що якість товару певної назви може бути різною, залежно від того, де його виробляють. Поліпшення якості продукції може бути забезпечене також ви­користанням технічних новинок, які становлять комерційну таємницю.

2. Використання реклами. Всі рекламні заходи розраховані на те, щоб привернути увагу покупців, дати відповідну інформацію про споживні властивості товару, спонукати споживача зробити

176

покупку, нагадати йому про існування того чи іншого товару.

З допомогою реклами створюється думка про особливі відмін­ності цього товару, хоча його споживна вартість по суті залишає­ться без змін. У рекламі акцент робиться на торгових знаках і фірменних клеймах.

3. Умови, пов'язані з продажем товару. Наприклад, фірма зо­бов'язується здійснювати ремонт виробу, надає запасні частини, проводить безплатні консультації з використання цього товару.

Нечесна конкуренція

Нечесна конкуренція являє собою діяльність господарського суб'єкта, що спря­мована на одержання комерційної ви­годи і забезпечення домінуючого становища на ринку шляхом обману споживачів, партнерів, інших господарських суб'єктів і державних органів. Нечесна конкуренція здійснюється різними способами.

Це, по-перше, дезінформація з боку виробника споживачів (покупців) і господарських суб'єктів про товар і послуги. Вона виявляється в неправильних відомостях про споживні властивості товару: клас, сорт, якість.

По-друге, використання товарного знака, фірменного наймену­вання або маркування товару без дозволу господарського суб'єк­та, на ім'я якого вони зареєстровані. Як правило, використовують­ся товарні знаки, маркіровки тих фірм, продукція яких користує­ться великим попитом.

По-третє, поширення компрометуючої інформації про товари своїх конкурентів. Така інформація наносить шкоду діловій репу­тації конкурентів і відбивається на результатах їхньої комерцій­ної діяльності.

По-четверте, деякі фірми вдаються до будь-яких заходів тиску на постачальників ресурсів і банки, щоб вони відмовляли конку­рентам у постачанні сировини, матеріалів та у наданні кредитів.

По-п'яте, деякі фірми шляхом підкупу, встановлення більш ви­соких окладів і різних пільг переманюють провідний персонал фірм-конкурентів.

До нечесної конкуренції можна віднести її способи, коли пору­шуються закони країни. Наприклад, у ряді країн встановлено, що продавець не має права пропонувати товар за ціною нижчою, ніж собівартість, з метою усунення конкурентів. Це правило має захищати дрібних виробників і торговців від великих промисло­вих і торговельних підприємств. Але досвід показує, що цього правила в багатьох країнах не дотримуються, і зниження цін за­лишається одним з способів конкурентної боротьби

177