Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роздiл 02.rtf
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
7.08 Mб
Скачать

Фактори співвідношення попиту і пропозиції

На ринку співвідношення попиту і пропозиції змінюється увесь час. Наприклад, пропозиція свіжої сільськогоспо­дарської продукції взимку зменшується (овочі зимою вирощують лише в теплицях, а отже, у недостатній кількості). Проте попит на свіжі овочі великий і взимку. Внаслідок такого співвідношен­ня ціни зростають. Влітку пропозиція свіжих овочів значно зро­стає. Конкуренція змушує продавців знижувати ціни.

Отже, коли попит великий, а пропозиція мала, ціни зроста­ють, і навпаки. В усіх випадках скорочення виробництва товарів

187

призводить до зменшення пропозиції їх, а отже, до підвищен­ня цін.

Є фактори, що знижують попит населення на товари, але зу­мовлюють підвищення ціни товару. Це зростання кількості безро­бітних з одночасним скороченням виробництва продукції, збіль­шення кількості грошової маси (інфляція).

До факторів, що збільшують попит на товари і одночасно при­зводять до зниження цін, можна віднести: зростання виробни­цтва, безплатне надання матеріальних благ за рахунок суспіль­них фондів споживання, поліпшення якості товарів без збільшен­ня витрат, вміла організація реклами тощо.

Бувають випадки, коли попит зменшується, але і ціни змен­шуються: це моральне зношення окремих товарів або насичен­ня попиту на цей товар.

Психологічні фактори

В умовах ринкової економіки можливі випадки, коли при встановленні ціни крім економічних факторів враховують і психологічні. Встановлено, що деякі споживачі сприймають ціну як показник якості товару або послуги. Тому підвищення ціни іно­ді, як це не парадоксально, призводить не до зменшення, а до збільшення попиту на товар або послугу.

Для деяких товарів, які мають відому товарну марку, корис­туються особливим попитом покупців, встановлюють так звані престижні надбавки на ціну. Це стосується деяких вин, сортів пи­ва, парфумів. Надбавка може у кілька разів перевищувати вар­тість товару.

Практика купівлі товару показала, що на покупця впливає та обставина, з якої цифри починається ціна. Припустимо, що коли замість 3000 крб. встановити ціну 2987 крб., то це відчутно підви­щує попит. Тому у рекламних оголошеннях для залучення покуп­ців, як правило, оголошують ціни, виражені непарними числами.

Вплив ринку на ціну

Цінова політика продавця залежить від типу ринку, його особливостей. В умовах ринку чистої конкуренції, коли реалізується однорідний за якістю товар, припустимо, цемент певної марки, пшениця певного сорту, ціна повністю залежить від співвідношення попиту і пропозиції. Діапазону цін майже немає. Продавець не може маневрувати цінами (ні підвищувати, ні знижувати). Цільова стратегія маркетингу в такій ситуації не по­трібна.

В умовах ринку монополістичної конкуренції існує багато ва­ріантів цін на товари однієї споживної вартості. Наприклад, по­купцю пропонується 400 видів зубної пасти. Тут продавець може впливати на ціни, а покупець мати широкий вибір товарів, гото­вий платити за товари за різними цінами. Однак виникає питання,

188

чому існує назва “монополістична конкуренція”? Де тут монопо­лія? Повернемось до нашого прикладу. З запропонованих бага­тьох видів зубної пасти, припустимо, одна користується особливим успіхом. Вона має марочну назву, яку ніяке інше підприємство не має права використовувати. Отже, марка товару набуває пев­ної монополії на ринку, що дає можливість підприємцю підвищу­вати ціну на свій товар. Причому мова йде про товар високої якості, який користується серед покупців особливим попитом.

В умовах олігополістичного ринку, коли існує невелика кіль­кість продавців, ціна товару в основному залежить від дій кон­курентів. Продавець має чітко реагувати на них. Можливість збільшення або зменшення цін обмежена.

І нарешті, в умовах ринку чистої монополії, коли існує один продавець, ціну регулюють монополісти. Однак на такому ринку на ціну може впливати державне регулювання.