Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роздiл 02.rtf
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
7.08 Mб
Скачать

3. Види конкуренції

Ринкова класифікація видів конкуренції Ще не так давно в підручниках і економічних словниках, що видавались у нашій країні, говорилось про існу­вання двох видів конкуренції—внутрішньогалузевої та міжга­лузевої.

Внутрішньогалузева конкуренція — це конкуренція між окре­мими, відособленими підприємцями всередині кожної галузі за одержання прибутку. Як відомо, в кожній галузі є десятки, сотні, тисячі підприємств, які залежно від технічного рівня організації виробництва потребують певної кількості праці (живої та уречев­леної) для виробництва одиниці продукції певної споживної вар­тості. Відповідно до цього на різних підприємствах галузі ство-

Р ис 6. Види ринкової конкуренції

178

рюється особлива індивідуальна вартість товарів. Однак на ринку в результаті внутрішньогалузевої конкуренції створюється суспіль­на вартість товару.

Внутрішньогалузева конкуренція не усуває різниці у нормах прибутку в різних галузях. Це можна вирішити за допомогою міжгалузевої конкуренції, яка є специфічною формою конкуренції капіталів у боротьбі за більш прибуткове застосування капіталу. Вона здійснюється у вигляді міграції капіталів з одних галузей в інші.

В умовах ринкової економіки існують ще такі види конкурен­ції: чиста, монополістична і олігополістична (рис. 6). При цьому тільки чисту конкуренцію вважають досконалою.

Чиста конкуренція

Ринок чистої конкуренції складається з великої кількості конкурентів (виробни­ків, продавців). Вони пропонують покуп­цям товарний продукт, який має однакові якісні параметри або цілком ідентичні товари (цемент певної марки, пшениця певного сорту, папір певного виду тощо).

Особливість чистої конкуренції полягає в тому, що окремий продавець не може встановлювати ціну вищу, ніж ринкова, оскіль­ки покупці можуть придбати необхідну кількість цієї продукції у інших продавців за ринковою ціною. Отже, виробник не має можливості впливати на ціну і обмежений у використанні цінових методів конкуренції.

Ринкова ціна формується на ринку під впливом попиту і про­позиції. При цьому немає потреби у контролі за цінами з боку держави. Нема потреби і в рекламі. Продукція збувається мето­дом звичайного ринкового обміну або за допомогою біржі.

Отже, в умовах чистої конкуренції виробники і продавці не витрачають багато часу на розробку стратегії маркетингу, яка включає насамперед розробку нових товарів, певну політику цін, рекламу, стимулювання збуту тощо. Однак вважати, що в умовах чистої конкуренції підприємство не має ніяких турбот, було б не­правильно. Підприємство повинно уважно вивчати попит спожива­чів, можливі його коливання.

Важливою проблемою є пристосування виробника до цін. В умовах чистої конкуренції виробник добре знає, що ціна не за­лежить від обсягу його виробництва, пропонувати більш високу ціну марно, зменшувати ціну — означає зменшувати прибуток. Однак виробник знає, що однакова ринкова ціна не зумовлює однакову норму прибутку. Пристосування до ціни означає досяг­нення таких витрат виробництва, які б забезпечували норму при­бутку не нижчу, ніж у конкурентів. Це примушує виробників ви­шукувати перспективні шляхи розвитку цієї галузі виробництва.

179