Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роздiл 02.rtf
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
7.08 Mб
Скачать

Територіальні ціни

Дія кожної ціни поширюється на певну територію. В межах однієї країни (це стосується, як правило, великих за тери­торією країн) існують поясні ціни. По суті мова йде про диференціальні ціни, про диференціацію їх за поясами, кожний з яких включає певний регіон, що складається з адміністративних оди­ниць (в Україні з областей). Він характеризує спільні природни­чо-економічні умови виробництва, реалізації та споживання пев­них видів продукції. В Україні, наприклад, найбільш низькі ціни на картоплю на півночі, на баштанні культури — на півдні.

Поясна ціна зумовлена істотними відмінностями у видатках на виробництво продукції, а також на транспортування її до місць реалізації.

Кожна країна залежно від структури виробництва, національ­ної вартості на продукцію має національні ціни.

Наприклад, в Італії, де вирощуються цитрусові культури, ціни на них значно нижчі, ніж в Україні, де апельсини, мандарини, ли­мони—це імпортна продукція, яка обмежена кількістю ввезення і видатками на транспортування.

Особливе місце серед територіальних цін належить світовій ціні. Це експортна ціна основних постачальників цього товару та імпортна ціна в країнах ввезення цього товару. Для того щоб зовнішньоторгова ціна була світовою, вона має задовольняти такі основні вимоги: бути ціною, за якою здійснюються великі комер­ційні угоди, що передбачають взаємно непов'язані експортні або імпортні операції; платежі з таких комерційних операцій, як пра­вило, повинні здійснюватись у вільно конвертованій валюті; бути

191

ціною не випадкових, а регулярних експортних або імпортних ко­мерційних угод, що укладаються у важливих центрах міжнародної торгівлі, де постійно здійснюються значні за обсягом зовнішньо­торговельні операції з цим товаром; угоди мають складатися без будь-яких обмежень адміністративного або фінансового характеру.

Досвід показує, що рівень світової ціни на товар, як правило, залежить від групи країн, які експортують переважну частину його на світовий ринок. Наприклад, світові ціни на нафту залежать від країн, що входять до організації країн-експортерів наф­ти. Ця організація забезпечує приблизно Vs загального експорту нафти у західні країни. Світові ціни на автомобілі залежать від США, Японії, Німеччини.

Ціни міжнародної торгівлі не можна ототожнювати з цінами фактичних угод, тобто з контрактними цінами, інформація про які здебільшого має конфіденційний характер. Відхилення контракт­них цін від світових можуть бути значними залежно від відмін­ностей характеристик і умов поставок конкретного товару, того товару, ціну якого вважають світовою.

Ціни різного призначення

У ринковій економіці існує багато цін різного призначення. Для стимулювання продажу окремих товарів встановлюють так звані пільгові ціни. їх застосовують для залучення покупців до магазину і збільшення обсягів продажу виробів, що реалізую­ться за звичайними цінами. Розрахунок тут такий: покупець при­йшов купити певний товар за зниженою ціною (про це він дізнав­ся з реклами), але вже в магазині, оглянувши інші товари, купує їх уже за звичайними цінами.

У пільгових цінах використовують різноманітні знижки, які слід розглядати як винагороду споживачеві за певні дії. Напри­клад, за оперативну своєчасну оплату куплених товарів, за кіль­кість купленого товару, коли після певного обсягу покупки (скажі­мо, 100 одиниць) ціна за один вибір зменшується, тощо.

Якщо ціна встановлена для товарів без знижок і заздалегідь визначена продавцем, її називають ціною пропозиції.

Як правило, ціни на промислову, сільськогосподарську продук­цію і послуги фіксують у спеціальних довідниках-прейскурантах, тому такі ціни називають прейскурантними, їх калькулюють ви­робники, виходячи з виробничих витрат, очікуваного прибутку і умов реалізації товару на ринку. Вони встановлюються на певний період. Ціна змінюється, якщо змінюються виробничі витрати або умови реалізації на ринку.

У багатьох випадках при встановленні прейскурантних цін на­даються знижки. Без оголошення ціни покупець сприймає ціну як звичайну.

192