Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роздатковий матеріал 1-8.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
577.02 Кб
Скачать

Додаток 3. Галузевий стандарт 42-21-2-85 "стерилізація і дезинфекція виробів медичного призначення" (Витяг)

Дезінфекція

Після проведення маніпуляцій, хірургічних втручань інфекційним хворим або таким, що перенесли інфекційне захворювання в минулому (вірусний гепатит, туберкульоз), необхідно перед стерелізаційною очисткою провести дезинфекцію інструментів, не виносячи їх з відділення. Дезинфекцію проводять фізичним та хімічним методом.

Кип'ятіння.

При всіх інфекціях (крім анаеробної-газова гангрена, правець) кип'ятять в 2% розчині гідрокарбонату натрію 15хв. при анаеробній інфекції-90хв. Кип'ятіння в дистильованій воді 30хв.

Хімічний метод

1. 1% розчин хлораміну-при кишкових крапельних гнійних інфекціях - занурювання на 30 хв.

3% розчин хлораміну-при вірусному гепатиті-занурювання на 60хв.

5% розчин хлораміну-при туберкульозі занурювання на 4 години.

2. 3% розчин перекису водню-при кишкових інфекціях-занурювання на 80хв.

3% розчин перекису водню-при туберкульозі-занурювання на 3 години.

4% розчин перекису водню - при туберкульозі-занурювання на 90хв

Примітка: після проведення вакцинації вакциною БЦЖ шприци та голки дезинфікують так, як і після туберкульозу.

Перед замочуванням у дезінфікучий розчин інструменти промивають над посудом (каструля, стерилізатор )струменем води. Потім промивні води кип'ятять 30 хв. і зливають у каналізацію. Дезинфекція не заміняє собою передстерилізаційну очистку.

Сульфохлорантин та хлорантоїн - це дезинфікуючі засоби з широким спектром проти мікробної дії, які до того ж мають миючі властивості.

Застосовуються для вологого прибирання приміщень, обробки устаткування і інструментарію медичного призначення, предметів побуту, санітарно-технічного обладнання тощо.

Дезинфекція досягається або двократним протиранням поверхні об'єкту (з 15хв. інтервалом), або ж його зануренням у розчин на певний час.

Рештки засобу змиваються гарячою водою(t 40 - 45°С)

Режим дезинфекції об'єктів, що занурюються в розчини хлорантоїну

Інфекційна патологія

концентрація (%)

експозиція (хв)

Кишкові та респіраторні захворювання бактеріальної етіології

0,1

60

Кишкові та респіраторні захворювання вірусної етіології

0,2

120

Туберкульоз, вірусний гепатит В

Дерматомікози

1,0 1,0

120 60

Примітка. Робочі розчини зберігають свої дезинфікуючі властивості протягом 1 доби.

Біодез

Біодез є засобом приготування миючих розчинів, які використовуються для другого етапу передстерилізаційної очистки.

Обробка інструментарію здійснюється зануренням виробів на 15хв. у 0,3-0,5% водний розчин з температурою 40-45°С.

Додаток 4. Інструкція з профілактики внутрішньолікарняного та професійного зараження віл-інфекцією (Витяг з Наказу моз України №120 від 25.05.2003).

В умовах стрімкого розповсюдження ВІЛ-інфекції серед населення кожен, хто звертається за медичною допомогою, повинен розглядатися як потенційний носій вірусу імунодефіциту людини. Відповідно кожне робоче місце медичного працівника забезпечується засобами попередження передачі вірусу імунодефіциту людини від можливого вірусоносія або хворого на СНІД іншим пацієнтам, медичному і технічному персоналу.

1. Загальні положення

1.1. Контроль за безпекою щодо ВІЛ-інфікування медичних працівників під час виконання ними професійних обов'язків покладається на режимну комісію лікувально-профілактичного закладу, склад якої затверджується відповідним наказом.

Робочі місця забезпечуються інструктивно-методичними документами, аптечками для проведення термінової профілактики при аварійних ситуаціях, необхідним набором медичного інструментарію для одноразового використання, дезінфекційними засобами для проведення знезараження.

Медичний інструментарій, а також посуд, білизна, апарати та ін. забруднений кров'ю, біологічними рідинами, та речі, які забруднені слизом, відразу після використання підлягають дезінфекції згідно з вимогами нормативної документації. Режим знезараження аналогічний тим, які використовуються для профілактики зараження вірусними гепатитами,