Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роздатковий матеріал 1-8.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
577.02 Кб
Скачать

Вимоги до дезінфікуючих засобів

Всі препарати повинні мати етикетки з зазначенням назви речовини, процентної концентрації та дати виготовлення.

Сучасні дезінфекційні засоби є складними композиціями активно діючих речовин, четвертинних амонійних сполук, поверхнево активних речовин, розчинників, антикорозійних та інших домішок. Дуже важливо, щоб сучасні дезінфекційні засоби були малотоксичними (належали до 3 або 4 класу токсичних речовин), це надасть змогу зберегти здоров'я медичного персоналу, хворих та зберегти ресурси закладу.

Потрібно пам'ятати, що кожен препарат у своїй основі має сильні, активнодіючі на мікроорганізми речовини. Тому абсолютно нешкідливих препаратів не буває, і дотримання техніки безпеки з дезінфекційними розчинами вкрай потрібне.

Дезінфекційні засоби мають бути технологічними, зручної в застосуванні і довготривалому зберіганні форми (таблетки, готові до застосування, рідкі і сипучі дози у пакетах, концентрати в посудинах від 0,5 до 5 л, насичені дезінфекційним розчином серветки тощо).

Процес приготування та використання робочих розчинів має бути гранично простим, швидким, доступним середньому та молодшому медичному персоналу. Препарати мають супроводжуватися детальними, завіреними виробником (постачальником) методичними рекомендаціями до застосування та належним набором документів (копія свідоцтва про реєстрацію, сертифікат відповідності до Держстандарту України тощо). Крім того, необхідно детально вивчити Методичні рекомендації до застосування дезінфекційного засобу, затвердженні Державним санітарно-епідеміологічним наглядом МОЗ України. Ніякі інші тести, у тому числі, рекламні, не можуть їх замінити.

Техніка безпеки при роботі з хлорвмісними речовинами

Всі особи, допущені до роботи з дезинфікуючими речовинами, обов'язково проходять інструктаж з техніки безпеки.

Правила особистої безпеки

При проведенні дезінфікуючих робіт необхідно дотримуватися таких правил особистої безпеки:

1) до роботи з дезрозчинами допускаються особи, які старше 18 років і пройшли відповідний інструктаж по техніці безпеки (не допускаються вагітні, жінки, які годують грудьми і особи, у яких наявні захворювання органів дихання, захворювання ШКТ, хронічні захворювання опорно-рухового апарату);

2) приготування дезрозчинів проводять у спеціально відведених приміщеннях, недоступних для хворих і відвідувачів;

3) особа, яка готує розчини, забезпечується спеціальним одягом і засобами індивідуального захисту (халат, шапочка, гумові рукавиці, гумові чоботи, окуляри, респіратор). Спецодяг прати в робочих приміщеннях і в домашніх умовах заборонено;

4) не зберігати в приміщенні легкозаймисті речовини, заборонено курити, пити та приймати їжу;

5) розфасовку та приготування робочих розчинів проводять у витяжних шафах або в окремому провітрюваному приміщенні;

6) всі дезінфікуючі речовини повинні мати етикетку з зазначенням назви, процентної концертрації, дати виготовлення, терміну придатності і зберігатися в темній посуді в сухому, темному і прохолодному місці;

7) необхідно строго зберігати послідовність і точно виконувати всі етапи дезінфекції та очистки, а також систематично проводити контроль за їхньою якістю;

8) при випадковому попаданні на незахищену шкіру або слизові дезрозчину потрібно зняти його ватою і змити струменем проточної води.

Люди, які влаштовуються на роботу для виконання дезінфекційних робіт, проходять попереднє медичне обстеження. Періодичні огляди медперсонал проходить раз на рік. Люди з підвищеною чутливістю до дезінфікуючих та миючих середників до роботи з ними не допускаються.

Всі роботи з приготування та застосування дезрозчинів способом зрошення слід проводити із використанням засобів захисту органів дихання, шкіри та очей - у захисному одязі (халат, шапочка, фартух із прогумованої тканини, гумові рукавички, гумове взуття), у захисних окулярах, респіраторі. Роботи із застосуванням методів протирання та занурення потрібно проводити, використовуючи засоби захисту шкіри та очей.

Після роботи обличчя і рухи слід вимити водою з милом.

Обробку поверхонь приміщень способом зрошення та протирання (починаючи з 0,15% концентрації за активним хлором) проводять за відсутності хворих. Після обробки необхідно провести вологе прибирання  та провітрити приміщення до зникнення запаху хлору.

Дезінфекцію виробів медичного призначення проводять у ємностях, щільно закритих кришками.