Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роздатковий матеріал 1-8.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
577.02 Кб
Скачать

Додаток 1. Наказ моз срср №288 від 13.03.1976 «про затвердження інструкції по дотриманню санітарно-протиепідемічного режиму лікарні»

Відповідальність за організацію і проведення комплексу сан-гігієнічних заходів у лікарні полягає на головного лікаря.

Старша медсестра відділення проводить інструктаж середнього і молодшого медперсоналу по виконанню комплексу сан-протиепідсмічних заходів у відділенні.

І. Санітарно-гігієнічннй режим у відділенні.

1. Перед поступленням хворого у відділення (палату) ліжко, приліжкову тумбочку, підставку для підкладного судна протирають 1% р-ном хлораміну. Ліжко застилають постільними приналежностями, що пройшли камерну обробку.

2. Хворому виділяють індивідуальні предмети догляду: плювальницю, поїльник, кухоль, підкладне судно та інше. Після виписки хворого предмети індивідуального догляду підлягають знезаражуванню.

  1. При поступленні у лікарню хворий бере з собою предмети особистої гігієни.

  2. Хворих з педикульозом, оброблених у приймальному відділенні, беруть під особливий нагляд і обробляють повторно (при необхідності).

  3. Кожний хворий приймає у відділенні гігієнічну ванну не рідше 1 разу на 10 днів.

  4. Зміну постільної і натільної білизни проводять 1 раз на 7-10 днів (після проходження ванни), а у випадку забруднення частіше.

  5. При зміні натільної і постільної білизни її збирають у мішки з х/б тканини або у ємкості з кришкою. Забороняється брудну білизну кидати на підлогу, у відкриті ємкості. Сортування брудної білизни проводять у спеціально виділеному місці. Після зміни білизни підлогу і предмети у палаті протирають дез. р-ном.

  6. Хворих безкоштовно забезпечують послугами перукаря.

  7. Щоденно вранці і ввечері хворі повинні вмиватися. Перед кожним прийманням їжі необхідно мити руки. Для тяжкохворих умивання організовують у ліжку хворого. Тяжкохворим забезпечують щоденний догляд за порожниною рота.

  8. Хворим забороняється користуватися для сидіння ліжками сусідніх хворих. Відвідувачам забороняється сидіти на ліжках хворих. Палати повинні забезпечуватися табуретками, стільцями.

11. Палати провітрюють не рідше 4-х разів на день.

  1. Встановлений для лікарні післяобідній час повинний суворо дотримуватися усіма хворими і не порушуватися персоналом лікарні.

  2. У лікарні слід суворо дотримуватись охоронного режиму і розпорядку дня: не допускаються голосні розмови хворих і персоналу, прибирання приміщень ранні - вранішні, або пізні вечірні години.

  3. Вихід хворих у інші відділення суворо забороняється.

  4. Одяг перед передачею її іншому хворому підлягає камерній обробці.

  5. Виписування хворих проводять в окремому приміщенні.

  6. Тапочки та інше взуття, що було у користуванні, протирають тампоном, змоченим 25% р-ном формаліну або 40% р-ном оцтової кислоти до повного зволоження внутрішньої поверхні. Потім взуття виймають і провітрюють протягом 10-12 годин до повного вивітрювання запаху.

  7. Обробка рук обслуговуючого персоналу:

  • миття господарчим милом у дрібній розфасовці (одноразове) з 2-х разовим намилюванням;

  • після огляду інфекційного хворого руки знезаражують протягом 2-х хв. 0,5% р-ном хлораміну.

  1. Прибирання приміщень проводять не рідше 2-х разів на день вологим способом, з застосуванням дез. р-нів (0,5% р-н хлорного вапна).

  2. Прибиральний інвентар маркірують і застосовують окремо для прибирання палат, коридорів, туалетів тощо.

  3. Маркірований прибиральний інвентар зберігають у виділених місцях і використовують тільки за призначенням. Після використання прибиральний інвентар знезаражують шляхом замочування на 60 хв. в 1% р-ні хлораміну або 0,5% р-ні хлорного вапна.

  1. Медогляди і обстеження персоналу відділення проводяться у відповідності з діючою інструкцією.

  2. При виявленні внутрішньолікарняної інфекції у хворих проводиться позачерговий медогляд персоналу.