Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роздатковий матеріал 1-8.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
577.02 Кб
Скачать

II. Санітарно-гігіенічний режим харчування.

  1. Для транспортування готової їжі в буфетні відділення лікарні використовують посуд, що закривається герметично. Миття і зберігання посуду проводять у спеціально виділеному приміщенні.

  2. Приміщення буфетної при відділенні лікарні повинно бути забезпечене:

- холодною і гарячою проточною водою;

- електрокип'ятильниками безпосередньої дії;

- 2-х секційними ваннами для миття посуду;

- електроплитою;

- шафами для зберігання столового посуду і приборів, а також продуктів (хліб, сіль, цукор);

- стіл з гігієнічним покриттям для роздачі їжі;

- баком для замочування або кип'ятіння посуду;

- миючими та дезинфікуючими засобами;

- прибиральним інвентарем з маркіровкою "Для буфетної".

  1. Видачу готової їжі проводять не пізніше 2-х годин після приготування.

  2. Категорично забороняється залишати в буфетній залишки їжі після її роздачі хворим, а також змішувати харчові залишки зі свіжими блюдами.

  3. Роздачу їжі хворим проводить буфетниця і чергові м/с відділення в халатах з надписом "Для роздачі їжі".

  4. Персонал, зайнятий прибиранням палат та інших приміщень, до роздачі їжі не допускається.

  5. Харчування усіх хворих (за виключенням важкохворих) проводять у спеціально виділеному приміщенні - їдальні. Особисті продукти харчування хворих зберігаються в тумбочці або холодильниках.

  6. Передачі хворим приймаються у межах дозволеного лікарем асортимента і кількості продуктів.

  7. Після кожної видачі їжі приміщення прибирають із застосуванням дез. розчинів (0,5% р-н хлорного вапна, 1% р-н хлораміну).

  8. Посуд знезаражують (кип'ятіння - 15 хв., або замочування у 0,5% р-ні хлораміну - 30 хв.).

Миють посуд у слідуючому порядку:

Кухлі і чайні ложки - тарілки - столові прибори. У приміщенні буфетної на видному місці вивішують інструкцію по проведенню миття і дезинфекції посуду.

  1. Мочалки для миття посуду і ганчірки для протирання столів після закінчення прибирання замочують у 0,5% р-ні хлорного вапна або 1% р-ні хлораміні протягом 30 хв. або кип'ятять 15 хв. потім сушать і зберігають у спеціально виділеному місці.

  2. Персонал харчоблока дотримується правил особистої гігієни. Перед відвідуванням туалету зняти халат. Після туалета миють руки і знезаражують протягом 2-х хв. 0,2 р-ном хлораміна.

  3. Відповідальними за дотримання санітарних вимог при приготуванні їжі є повара і буфетниці відділення. Контроль за дотримання працівниками харчоблока санітарних вимог проводить дієтлікар (дієтсестра).

Додаток 2. Наказ моз срср №408 від 12.07.89 р. "про заходи по зниженню захворювань вірусним гепатитом" (Витяг)

Попередження професійних захворювань

Профілактика професійних захворювань мед. працівників проводиться у відповідності з правилами, які зводяться до максимального попередження під час роботи можливості, аутснокуляції кров'ю, яка містить вірус ГВ.

Всі маніпуляції, при яких можуть руки забруднюватися кров'ю чи сироваткою, потрібно проводити у гумових рукавичках. Під час роботи всі пошкодження повинні бути захищені лейкопластирем, напальниками. При загрозі забризкування кров'ю чи сироваткою необхідно працювати в масках.

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ мед. персоналу проведення парентеральних процедур хворих, прийом їжі і паління в лабораторіях і приміщеннях.

При плануванні і будівництві нових ЛПЗ необхідно передбачити наявність в процедурних кабінетах дві раковини: для миття рук і для обробки мед. інструментарію.

Розбирання, миття і прополіскування мед. інструментарію, використання піпеток і лабораторного посуду, приладів і апаратів, які контактують з кров'ю або сироваткою людей, потрібно проводити після попередньої дезинфекції в гумових рукавичках.

Необхідно суворо дотримуватись правил особистої гігієни, після людей, процедури в тому числі парентерального втручання (ін'єкцій, взяття крові і т.п.), проводиться ретельне двократне миття рук в теплій проточній воді з милом. Руки необхідно витерти індивідуальним рушником, який потрібно міняти кожного дня або серветкою одноразового використання. При обробці рук необхідно уникати частого застосування дезинфектантів, які можуть викликати подразнення шкіри і дерматити, що полегшує проникнення збудника. Хірургам для миття рук не слід користуватись жорсткими щітками.

Бланки направлень в лабораторію на дослідження КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ вміщувати в пробірку з кров'ю. їх необхідно приклеювати на зовнішній стороні поверхні ємкості, необхідно маркувати пробірку-з кров'ю, взятої для аналізу у носіїв НВ, АД і хворих ХВГ.

В клініко-діагностичних лабораторіях, які досліджують кров або сироватку людей, необхідно працювати з дотриманням режиму передбаченого для роботи в мікробіологічних і вірусологічних лабораторіях. При роботі з кров'ю, сироваткою або іншими матеріалами необхідно користуватися гумовими грушами або автоматичними піпетками з одноразовим наконечником. Засмоктування сироватки в рот не допускається.

У випадку забруднення рук кров'ю необхідно обробити їх тампоном, змоченим дезинфікуючим розчином (6% розчин перекису водню, 1% розчину хлораміну), вимити їх двократно теплою проточною водою з милом, насухо витерти індивідуальним рушником або одноразовою серветкою.

Поверхня робочих столів у кінці кожного робочого дня, а в випадку забруднення кров'ю негайно слід обробити 3% розчином хлораміну.

Всі види використаних піпеток, пробірок, предметні або гумові груші повинні бути обеззаражені занурюванням в дезинфікуючий розчин, а потім піддаються передстерилізаційній очистці і стерилізації відповідно ОСТА 4221285.

Мед. працівники які мають в своїй професійній діяльності контакт з кров'ю або її компонентами підлягають обстеженню на наявність HbsAg, при вступі на роботу, а далі не рідше одного разу на рік. При виявленні HbsAg проводиться поглиблене клініко-лабораторне обстеження лікарем-інфекціоністом. Особи, з наявністю ГВ - антигенами усуваються від підготовки, переробки і переливання крові і її препаратів.

Категорії мед. працівників з виявленою Hbs - антигенемією, які відносяться до групи ризику. обов'язково зобов'язані дотримуватися правил особистої гігієни спрямовані на попередження зараження пацієнтів ГВ. Всі парентеральні маніпуляції повинні проводитись цими особами в гумових рукавичках. Тимчасово усуваються від роботи хірурги, урологи, стоматологи, гінекологи, процедурні і операційні сестри і т.п., які мають порушення цілісності шкіряних покривів рук. Вказані обмеження з цих категорій медпрацівників знімаються при повторних негативних результатах досліджень крові на наявність HBsAg високочутливими методами.