Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роздатковий матеріал 1-8.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
577.02 Кб
Скачать

Послідовність дій під час приготування концентрованого освітленого 10% розчину і робочих розчинів хлорного вапна

  1. Надягніть халат, маску-респіратор, фартух, гумові рукавички. Добре провітріть приміщення, забезпечте доступ свіжого повітря.

  1. Візьміть 1 кг сухого хлорного вапна і 9 л води.

  1. Налийте в емальований посуд спочатку невелику кількість води і поступово висипте 1 кг сухого хлорного вапна, розмішуючи дерев'яною лопаточкою. Воду потроху доливайте до 9 л, постійно розмішуючи.

  1. Посуд закрийте і залиште в темному місці на 1 добу. Протягом перших годин розчин кілька разів перемішайте дерев'яною лопаточкою.

  2. З

    лийте освітлений розчин в інший посуд через кілька шарів марлі (осад не використовуйте).

  3. Освітлений розчин розлийте в посуд з темного скла і закрийте корками.

  4. На посуд наклейте етикетки із зазначенням назви розчину, його концентрації, дати приготування.

  5. Зберігайте розчин у темному прохолодному місці. Використовуйте протягом 5—7 діб.

  6. Для приготування 10 л 3 % розчину хлорного вапна безпосередньо перед застосуванням 3 л концентрованого розчину хлорного вапна розбавте 7 л водопровідної води і зазначте методом маркування на посуді назву і концентрацію дезінфекційного розчину, на етикетці — дату, час доби приготування і поставте свій підпис.

Примітка. Робочі дезінфекційні розчини можна використовувати протягом доби, але при видимому забрудненні дезінфекційного розчину біоматеріалом його замінюють свіжоприготованим.

Інфіковані виділення хворих (мокротиння, фекалії, сеча тощо) засипають сухим хлорним вапном з перемішуванням на 60 хв при нормі витрат 200 г/кг.

Приготування робочих розчинів із використанням інших сухих дезінфекційних засобів

Концентрація розчину

Кількість деззасобу

Кількість води

0,2 %

2 г

До 1 л

0,5 %

5 г

До 1л

1 %

10 г

До 1л

3 %

30 г

До 1л

5 %

50 г

До 1 л

Примітки. 1. Перед використанням невідомого вам дезінфекційного засобу уважно прочитайте інструкцію заводу-виробника

2. Метод і режим дезінфекції (концентрація і експозиція) мають здійснюватися згідно з інструкцією залежно від об'єкта дезінфекції і профілю лікувального закладу відповідно до нормативних наказів МОЗ України з питань санітарно-иротиепідемічного режиму.

3. Дезінфекційні розчини необхідно тримати у щільно закритих посудинах бажано в окремих (від робочих місць) приміщеннях.

Правила безпеки роботи медичних працівників Узагальнені правила безпеки роботи медичних працівників

1. Мити руки до і після контакту з пацієнтом.

2. Ставитись до крові та виділень пацієнта як до потенційно інфікованих і працювати з ними лише в рукавичках; вважати всю білизну, забруднену кров'ю або різними виділеннями, як потенційно інфіковану.

3. Якщо цілість шкіри порушена, перед початком маніпуляції ушкоджену ділянку слід закрити лейкопластиром або змазати клеєм БФ.

4. Відкриваючи флакон з медикаментами, кров'ю та її компонентами, а також ампули з сироваткою, необхідно уникати проколів, порізів рукавичок та рук.

5. Забороняється повторно використовувати одноразовий інструментарій.

6. Не можна використовувати інструментарій багаторазового використання, який не пройшов усього циклу перед стерилізаційного очищення, тест-контроль на приховану кров і стерильність.

7. На робочих місцях повинні бути посудини з кришками для використаних шприців, голок, рукавичок, ватно-марлевого матеріалу (на кожній посудині повинне бути чітке маркування).