Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 3 Самоврядування.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
260.61 Кб
Скачать

Чеські университеты-"драгоценная веселка наук"

'Высшее освіта для іноземців про Чехію безкоштовна. Чеське пиво, безтурботна атмосфера маленьких "готичних" городків і високий рівень життя знамените всюди. А Золотце Прага -это взагалі унікальна перлина в серці старої Європи. Словом, чому багато які наші хлопці мріють "гризти граніт наук" саме на батьківщині бравого солдата Швейка, схоже, ясно всім, А ось наскільки реально втілення цих мріянь?

Перший в Європі університет заснував в Празі в 1348 році король Чеський і імператор священної Римської імперії Карл IV В університеті були теологічний факультет (довго остававшийся найбільшим в світі), а також юридичний, медичний, гуманітарних і математичних наук. В 1573 році був встановлений університет в Оломоуце. Перша технічна шкота в Центральній Європі, відкрита в 1717 році, виросла в найбільший чеський технічний університет В XIX столітті з'являються Технічний університет в Брно, Академія витончених мистецтв і Академія прикладного мистецтва і архітектури в Празі. З тієї пори недаром багато які учені порівнювали чеські університети з "дорогоцінною веселкою наук" І сьогодні в Чехії налічується 26 державних і 29 недержавних вищих учбових закладів.

Отримання вищої освіти в Чехії має ряд істотних переваг По-перше, для вступу до чеського вузу іноземні абітурієнти повинні показати знання чеської мови і здати мовний тест По-друге, студентом чеського вузу може стати випускник будь-якої середньої школи країн СНГ, оскільки наша середня освіта практично у всіх випадках признається в Чехії Що ще важливо - вікових обмежень чеські вузи не мають. По-третє, це дійсно європейський стандарт освіти. Всі рівні чеської освіти підпадають під міжнародні норми класифікації освіти (15СВЕО) і повністю відповідають стандартам Євросоюзу. Дипломи чеських вузів признаються у всіх країнах світу, і студенти мають нагоду продовжити навчання в будь-якому вищому учбовому закладі Європи, ніж часто і користуються завдяки добре відладженій системі міжнародних обмінів В той же час рівень витрат студента, що проживає в Чехії, не порівняємо з такими ж витратами студента англійського або німецького вузу.

По-четверте, мова і менталітет чехів все-таки ближче нам, слов'янам.

І, нарешті, ще один важливий "плюс" оскільки 1-го травня 2004 року Чехія увійшла до Євросоюзу, то студенти, що отримали чеський диплом, можуть розраховувати на робоче місце не тільки в цій країні, але і у всіх країнах Європейської співдружності.

І маленький мінус: стипендії в чеських вузах практично не існує Правда, в приватних вузах, при хорошій успішності, ви можете отримати знижку в оплаті навчання

"Підводні камені" навчання чи "по-чешськи" Закономірний такий сумний підсумок? "На жаль, приблизно 30% іноземних студентів, що самостійно поступили в чеські державні вузи, не витримують "випробування першою сесією. Причин тут дещо.

По-перше, перехід від бунтівного шкільного існування під крильцем у батьків до повного клопоти і відповідальність самостійного студентського життя завжди викликає стрес Часто хлопці просто втрачаються де жити, як облаштувати побут, де купити проїзній на транспорт (а це, повірте, істотна стаття витрат) і т.п.

По-друге багато кому незрозуміла "кредитна" система навчання. Навіть ті, хто має за спиною рік-два навчання в українських вузах, не відразу розуміють, як побудований учбовий процес у вищих учбових закладах Чехії. Кожний учбовий предмет оцінюється в певне число "кредитів", яких не обходжений набрати за рік також певну кількість. Студент в Чехії сам визначає, скільки годин в тиждень він буде вчитися. Частіше всього відвідини лекцій взагалі необов'язково, семінарські заняття вимагають приблизно 50% відвідин. Приблизно в середині семестру студенти складають свій учбовий план на наступний семестр з обов'язкових предметів і предметів по вибору

На перших двох курсах магістерських програм навчання (або тільки на першому курсі бакалаврських програм) всі предмети обов'язкові для вивчення. На подальших курсах студент сам вибирає собі предмети з каталога. До речі, жорстко встановлений термін навчання в чеських вузах не існує. Для того, щоб закінчити програму підготовки по вибраній спеціальності, треба здати екзамени і тести з певного набору предметів і набрати необхідну суму балів. Термін, протягом якого студент зможе виконати ці вимоги і отримати диплом, залежить від того, з яким навантаженням він формує свій розклад під час навчання. При підвищеному учбовому навантаженні термін навчання студента у вузі скорочується, при зниженій - збільшується.

Така система навчання дозволяє студенту самому оцінювати свої здібності і можливості, гнучко розпоряджатися власним часом і робить процес його навчання максимально плідним. В той же час така "демократична" система освіти вимагає великої зібраності і самодисципліни. По-третє, каменем спотикання для багато кого стає чеська мова.

Загалом, як жартують самі студенти, в державних вузах Чехії виживає найсильніший. Платне навчання в Чехії цілком порівнянно з платним навчанням в Україні. Судіть самі вартість навчання в недержавних вузах в середньому складає 800-900 євро в рік. Причому в приватних вузах оплату дозволяється вносити перед початком кожного семестру.

Разом з крупними державними університетами в Чехії існує безліч приватних вузів. Маючи більш тісні контакти з професіоналами-практиками в деяких сферах (економіка, бізнес), чим крупні державні вузи, вони роблять ставку на міждисциплінарне навчання і тісний зв'язок теорії з практикою. При цьому деякі з них на даний момент завоювали високим рейтинг і при знання в області економіки, фінансів, банківської справи. Оскільки їх випускники є більш підготовленими з практичної точки зору (обов'язковою частиною навчання є піврічна практика), вони часто мають кращі шанси при пошуку роботи і трудовлаштуванні, чим випускники крупних державних вузів Як правило, в приватних вузах більш сучасна технічна база, відмінний викладацький склад, менше студентів в групі, що дозволяє надавати більше уваги кожному з них Самі студенти вважають навчання в приватних вузах більш комфортним.

Важливим чинником є і те, що більшість приватних вузів надає велику увагу активній співпраці з абітурієнтами. В даний час допомога українським абітурієнтам під час вступу до вузів Чехії надають багато які організації. Допомога посередників полягає в консультуванні по вибраній спеціальності, підборі найбільш відповідного по всіх параметрах вузу, підготовці пакету документів, навчанні чеській мові під керівництвом досвідчених викладачів Хотілося б відзначити, що вивчити чеську мову на достатньо глибокому рівні із знанням специфічних термінів, навчаючись на підготовчих курсах (не при вузах), які пропонують деякі фірми, неможливо.

До числа безперечних достоїнств приватних вузів відноситься надання місця стажування в течію мінімум одного семестру. Оскільки самі вузи часто фундирувалися групами західних компаній для підготовки власних співробітників, то після стажування студенти можуть поступити до них на роботу - укладати трудові контракти саме з даними фірмами В державних вузах місце проходження стажування студент шукає самостійно.

У студентів в Чехії після закінчення навчання не виникає проблем з отриманням робочої візи, яка дає реальну можливість переїхати в іншу європейську країну. В самій Чехії тільки 9,5% працюючого населення має вищу освіту Тому з ніжностей у людей з вищою освітою і знанням мови при пошуку роботи і трудовлаштування не виникає

Якщо фінансові можливості батьків не вистачає, щоб "витягнути" повний курс навчання в приватному вузе''. Є вихід - перевестися після першого року навчання в державний вуз. Це цілком реально - ваш атестат про шкільну освіту вуз не забирає, і тому ви можете після першого року навчання подавати документи в будь-який вибраний вами вуз вже на другий курс навчання. Звичайно, у разі потреби доведеться доїдати академічну різницю по деяких предметах.

"Від сесії до сесії" в чеському вузі

В університетах існує два етапи навчання перші рік-два студент одержує базові знання по своїй спеціальності Після цього починається спеціалізація, і ще роки три ви вивчаєте спеціалізовані предмети.

Традиційні лекції проходять за звичайною для нас схемою один говорить, сотня слухає. На початку семестру лунає список літератури, яка повинна допомогти студенту розвинути і закріпити знання, отримані на лекції Але перевіряти ніхто не буде - все залежить від твоєї організованості і посидючості. На семінарах кількість учасників строго обмежена Студенти і викладач ведуть дискусію. Такі практичні заняття дають студенту найнеобхідніші навики, дозволяють поглибити отримані на лекціях знання, освоїти методи науково-практичної роботи, тобто учать самостійно і незалежно працювати над заданою темою, часто у письмовій формі есе, твори, реферати.

Навіть розклад іспитів на сесію студенти складають собі самостійно. По кожному предмету викладачі вивішують безліч термінів здачі іспитів, так що можна записатися на відповідну дату. Здаси іспити швидко - і вільний на весь залишок сесії. Студент має право здавати кожний іспит 3 рази, при цьому оцінка не залежить від "номера спроби". Ледарі так і роблять спершу приходять познайомитися з викладачем, потім - спробувати свої сили в предметі і, нарешті, здати. З одного боку - це полегшує здачу іспитів, оскільки студенти менше нервують. А з іншою - це дещо знижує мотивацію студентів до навчання.

Канікули

Літні канікули тривають з моменту повної здачі сесії (приблизно з 1 липня) до 1 жовтня. Сесія починається в середньому 1 червня і здається за 3 4 тижні.

Різдвяні канікули тривають з 20 грудня по 1 січня.

Зимова сесія починається в середині січня і закінчується в середині лютого.

Студентське дозвілля

Життя в Чехії не затихає і вночі, особливо по вихідних. Сотні барів, кафе, нічних клубів і дискотек чекають гостей. Вартість вхідного квитка варіює від 0 до 0,5 долара. Основну виручку ці заклади одержують від продажу напоїв, тому в більшості закладів (95%) - вхід безкоштовний. Ціни там також вельми помірковані, причому, на відміну від аналогічних закладів в країнах СНГ, тут подають дійсно якісні напої.

Безпека на дискотеках гарантована. Безліч театрів, кінотеатрів пропонують увазі молоді новітні фільми і спектаклі на світовому рівні.

Крім цього, студенти активно займаються спортом, особливою популярністю користуються альпінізм, гірський туризм, сквош, теніс, гірські лижі По всій країні розміщені відмінні гірськолижні курорти з вельми поміркованими цінами В цілому можна з упевненістю сказати в чеських вузах вітається багатонаціональна І українські студенти швидко вливаються в молодіжний "інтернаціонал" Але в ринковій економіці, як відомо, виграють ті, хто активніше, изобретательнее, старанніше, хто більше уміє і точно знає, чого хоче Якщо такі завдатки в характері є, чеська освіта напевно піде про запас.

Гарвард

Небагато історії

Гарвардський університет є найстарішим приватним вищим учбовим закладом США 28 жовтня 1636 року владі Массачусетсу, одній з перших англійських колоній в Північній Америці, ухвалили важливе рішення побудувати школу для навчання майбутніх поколінь колоністів Відбулося це через 16 років після історичної висадки на американському березі перших пілігримів із Старого Світла, прибулих на легендарному паруснику "Мейфлауер" Місцем для школи визначили селище Ньютаун, що тільки що відзначило своє шестилетие Колоністів було трохи, і перший "штатний розклад викладацького складу" затвердили в кількості одного вчителя - більше і не було потрібне для дев'яти перших набраних в школу учнів Наступного року опікунська порада набула для школи невеликий будинок з акром землі (нині ця територія називається Гарвардським двориком)

В 1639 г коледжу було дано ім'я його першого благодійника і міністра Джона Гарварда, що заповів новому учбовому закладу половину майна і свою бібліотеку В Америці прийнято увіковічувати імена філантропів, і з 1639 року школа стала називатися Гарвард-коледжем Через два із гаком сторіччя був заснований і спеціальний коледж для дівчат, оскільки раніше в коледжі, якому привласнили ім'я Радкліфф, навчалися виключно чоловіки. В центрі кампусу, що розрісся, встановили бронзовий пам'ятник Джону Гарварду.

В брошурі, випущеній в 1643 році, головна задача коледжу позначена так "Розвиток знання і передача його майбутнім поколінням з метою викорінювання такого жахливого явища, як безграмотний служитель церкви" Більшість перших випускників Гарварду дійсно робили кар'єру в пуританських конгрегаціях Нової Англії Протягом перших 70 років його президентами обиралися тільки священики Хоча формально Гарвард ніколи не пов'язував себе з певною конфесією.

В 1708 році президентське крісло вперше зайняло світську особу - учений Джон Льоверетт. З тих пір Гарвард остаточно дистанцировался від церкви і встав на захист інтелектуальних свобод.