Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 3 Самоврядування.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
260.61 Кб
Скачать

Всеукраїнська студентська рада як представницький орган студентів на державному рівні

На державному рівні орга­ни студентського самовряду­вання об'єднуються у Всеук­раїнську студентську раду. До­цільність участі в цій органі­зації визначають самі студен­ти через органи студентсько­го самоврядування.

Всеукраїнська студентська рада, згідно з Положенням, є консультативно-дорадчим ор­ганом при Міністерстві освіти і науки України, створеним для більш повного врахування по­зицій студентської молоді при виробленні та реалізації полі­тики України щодо освіти, культури, праці, соціального становлення та розвитку моло­ді, налагодження конструкти­вної взаємодії між органами державної влади, органами мі­сцевого самоврядування і ор­ганами студентського самовря­дування вищих навчальних за­кладів України.

Головним завданням Всеук­раїнської студентської ради є: сприяння розвитку студентсь­кого руху в Україні, зокрема розвитку у вищих навчальних закладах України студентсько­го самоврядування; забезпечен­ня постійного зв'язку та взає­модії між Міністерством осві­ти і науки України і органами студентського самоврядування вищих навчальних закладів; аналіз суспільних процесів в освіті, культурі, праці, соціаль­ному становленні та розвитку студентської молоді, молодих спеціалістів і громадян, які вступають до вищих навчаль­них закладів; розроблення та внесення за результатами такого аналізу пропозицій Міністерству освіти і науки України та органам місцевого самовря­дування всіх рівнів; участь у підготовці та розробці пропо­зицій до нормативно-правових актів, програм з найважливі­ших питань суспільного ста­новища, правового і соціаль­ного захисту студентської мо­лоді, молодих спеціалістів і гро­мадян, які вступають до вищих навчальних закладів України; участь у підготовці та реаліза­ції заходів, спрямованих на роз­в'язання соціально-економіч­них, правових, освітніх, куль­турних та інших проблем сту­дентської молоді, молодих спе­ціалістів; сприяння розширен­ню регіонального, всеукраїнсь­кого та міжнародного співро­бітництва в галузі освіти, куль­тури, праці, соціального ста­новлення та розвитку молоді; сприяння формуванню право­вого громадянського суспільс­тва в Україні, духовному та фі­зичному розвитку студентів, вихованню у них патріотизму, формування громадянської сві­домості студентів, що ґрунтується на національних інтересах держави та загальнолюдських цінностях.

Згідно з Положенням Всеук­раїнської студентської ради ор­ганами Всеукраїнської студент­ської ради є: конференція; Все­українська студентська колегія; Секретаріат Всеукраїнської сту­дентської колегії; регіональні студентські колегії (Ради);

Така структура дає можли­вість на загальнодержавному рівні представляти інтереси сту­дентства. Іншими словами Все­українська студентська рада — це інструмент, через який ду­мка та проблема окремого сту­дента можуть бути почутими органами державної влади. Все­українська студентська рада лає можливість брати участь вдає можливість брати участь в ухваленні рішень, які турбують студентство, а також просте­жити за їх виконанням. Рада — велика комунікаційна спільно­та, яка має надавати інформа­ційні канали не тільки для вла­ди і студентства, а й бути лан­кою між студентством і суспі­льством в цілому.

Студентам варто пам'ятати, що їхня пасивність в сфері сту­дентського самоврядування мо­же давати можливість для не­ефективної діяльності органів студентського самоврядування у навчальному закладі. Тобто якщо студент не знає про само­врядування, це означає, що не тільки самоврядування погано працює, а й те, що студент не цікавиться цією проблемати­кою. Якщо студент дізнається, що у Всеукраїнській студентсь­кій раді від його ВНЗ представ­лена непорядна людяна або пре­дставлена через недемократич­ний механізм, то це через те, що знову ж таки не цікавився. У таких випадках потрібно йти до органу самоврядування і че­рез існуючі процедури переоби­рати таких осіб, оскільки пи­тання представництва є в ком­петенції самих студентів, які самі управляють цими процесами, тобто здійснюють функцію самоврядування. І якщо цей принцип пору­шується, то Всеукраїнська сту­дентська рада буде заявляти про це на рівні держави.

Це ще раз засвідчує те, що тільки активна участь студен­тів в органах студентського са­моврядування надаватиме по­штовху і подальшому розвит­ку цієї форми самоорганізації. Це закладає й підвалини сприй­няття студентом суспільної мо­делі. Паралель з державою: як­що Ви не цікавитесь політи­кою, то політика цікавиться Вами, при чому не питаючи вже Вашої думки.

Ініціатива створення Всеук­раїнської студентської ради є спільною ініціативою студент­ських лідерів та Міністерства освіти і науки України.

Унікальність Всеукраїнської студентської ради випливає з виняткового статусу, якого не має жодна громадська органі­зація, що займається питання­ми студентства.

Цей статус - об'єднання ор­ганів студентського самовряду­вання зі статусом консультативно дорадчого органу при Міні­стерстві освіти і науки України.

Нещодавно відбулась уста­новча конференція Всеукраїн­ської студентської ради, на якій були більш як 250 представни­ків органів студентського само­врядування з 215 вищих навчальних закладів України. Якщо по­рівняти із сусідньою державою Польщею, то там є Студентсь­кий парламент Республіки По­льща, який теж був спершу ство­рений як консультативне дора­дчий орган при Міністерстві освіти. Сьогодні ця організація є вписаною у законодавство про вищу освіту і має досить широ­кі повноваження в сфері сту­дентського самоуправління.

На установчій конференції обрано 35 членів Всеукраїнсь­кої студентської колегії з регі­онів України. Також було ух­валено рішення про створен­ня профільних комісій, які охо­пили ті сфери, що турбують студентство. Це комісія: з пи­тань освіти та науки, комісія зі спорту та туризму, комісія з міжнародних зв'язків, комісія з інформаційних питань, комісія з культурно-масової роботи, комісія з юридичних питань, соціально-економічна комісія, комісія з розвитку студентсь­кого самоврядування, комісія з реформування освіти, комісія з питань працевлаштування. Персональний склад комісій буде сформовано із складу ра­ди на наступній конференції, яка відбудеться восени 2005 ро­ку. У свою чергу Всеукраїнсь­ка студентська колегія обрала-Секретаріат Всеукраїнської студентської ради.

За короткий час існування до ВСР надійшло багато різ­них пропозицій та звернень щодо студентських проблем. Крім цього ВСР вдалося орга­нізувати літній відпочинок сту­дентам, які є на диспансерно­му обліку; стажування для сту­дентських лідерів у Польщі та розроблено пропозиції щодо вдосконалення процедури ви­дачі студентських квитків. Рі­шення, розроблені на підставі пропозицій ВСР щодо студент­ських квитків, мають набути чинності з 2006/2007 навчаль­ного року. Серед основних .на­мірів Ради - надання більш широких повноважень органа­ми студентського самовряду­вання у ВНЗ і як результат — залучення якомога більшої кількості студентів до участі в студентських організаціях; отримання позитивного міжна­родного досвіду та імплемен­тація його в Україні; представ­ництво Всеукраїнської студент­ської ради в Європейському студентському союзі.

Щодо участі студентів у Все­українській студентській раді та більш детального ознайом­лення з нею рекомендується відвідати Інтернет-сторінку www.studrada.info, зв'язуватися із секретаріатом та/або безпо­середньо з членами ради та чле­нами Всеукраїнської студент­ської колегії

Довідково. Сьогодні в Украї­ні є чимало молодіжних гро­мадських організацій. Серед них: Всеукраїнська студентсь­ка рада, Українська асоціація студентського самоврядування, Асоціація правозахисник орга­нізаторів студентів України, Національна скаутська органі­зація України «Пласт».