Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fondovy_rinok_metodichka (1).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
462.55 Кб
Скачать

Функції фондового ринку

акумулююча

мобілізаційна

перерозподільча

перерозподіл коштів, капіталу між різними галузями, суб’єктами, цінні папери яких користуються попитом

стимулююча

за допомогою котирувань, наявності зобов’язань, забезпечень стимулюється фінансово-господарська діяльність

інформаційна

індикативна

контролююча

контролюється, аналізується, робиться аудит фінансово-г осподарської діяльності

соціальна

падіння вартості цінних паперів робить біднішими вкладників, вони скорочують споживання, падає попит на товари, послуги, у підприємців накопичується нереалізована продукція, вони скорочують працівників, виникає безробіття

Крім того існує поділ функцій фондового ринку з позиції цінних паперів, які на ньому обертаються:

1) запозичувальна (боргові цінні папери);

2) управлінська (інструменти власності);

3) розрахункова;

4) забезпечувальна;

5) перерозподільча;

6) інформаційна;

7) контрольна;

8) мобілізаційна.

3. Первинний і вторинний ринки цінних паперів. Біржовий, позабіржовий ринки.

Первинний ринок – це ринок, на котрому відбувається первинне розміщення цінного паперу, тобто будь-який цінний папір продається перший раз на первинному ринку (новий випуск); в результаті особи, які їх випустили вперше, отримують необхідні йому фінансові ресурси, а цінні папери надходять у руки першопочаткових держателів.

Отже, функція первинного ринку – мобілізація нових капіталів для забезпечення фінансово-господарської діяльності, її удосконалення, модернізації, розширення через випуск цінних паперів (емісію).

На первинному ринку цінних паперів діють:

  1. Особа, що випустила цінні папери – емітент.

  2. Особа, що купує цінні папери – інвестор (головними покупцями цінних паперів є юридичні особи: банки, страхові організації, інвестиційні, пенсійні фонди).

  3. На фондовому ринку є інституційні інвестори – це ті особи, які керують чужими активами, чи особи (організації), головним видом діяльності яких є купівля фінансових активів за рахунок залучених коштів. Їх називають посередниками.

Першопочатковий інвестор, купивши цінні папери, має право перепродати цінні папери іншим особам. Це відбувається на вторинному ринку.

Отже, вторинний ринок – це частина фондового ринку, де відбувається обіг цінних паперів, перепродаж. Особливістю (функцією) вторинного ринку є не акумуляція нових фінансових коштів для емітента, а перепродаж їх серед наступних інвесторів, отримання спекулятивного прибутку (Г' - Г"). Тобто суб’єктами вторинного ринку виступають суто інвестори, для нього характерний елемент спекуляції, а також ринковий механізм ціноутворення.

Вторинний ринок при цьому поділяють на біржовий та позабіржовий.

Біржовий ринок – це ринок, на який допускаються цінні папери тільки тих емітентів, що відповідають певним вимогам. Це цінні папери великих фінансово міцних компаній.

Фондова біржа – організований ринок цінних паперів – тобто ринок, якому характерні чітко визначені місце, час, правила торгівлі; це певне приміщення з операційним залом, в якому укладаються угоди.

Нині існують комп’ютерні біржі – це комп’ютерна мережа, до якої підключені термінали компаній, що є членами біржі.

На біржі обов’язково існує перелік вимог до емітента; емітента перевіряють на предмет відповідності його стану вимогам біржі. Така процедура називається лістингом.

Лістинг – це процедура включення цінних паперів емітента в котирувальний списик біржі. Делістинг – це вилучення цінних паперів з котирувального списку, яке відбувається тоді, коли емітент не відповідає вимогам біржі.

Позабіржовий ринок – це ринок, де перепродуються цінні папери тих емітентів, котрі не бажають торгувати на фондовій біржі (з метою економії часу, коштів) або не можуть потрапити на фондову біржу (не відповідають вимогам). Позабіржовий ринок може бути неорганізованим («вуличний» ринок) та організованим у формі торгівельно-інформаційних систем (ТІС).

Торговельно-інформаційною системою визнається юридична особа, яка здійснює діяльність з організації торгівлі на позабіржовому ринку та володіє або керує електронною торговельно-інфор­маційною мережею (ЕТІМ) або іншою системою засобів, що вможливлює обмін пропозиціями купівлі та продажу цінних паперів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]