Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
23-28.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
74.65 Кб
Скачать

Тема 3. Суб’єкти міжнародного торговельного права

23. Комерційні організації (об’єднання) в рамках єс (європейське об’єднання, європейська компанія).

Підприємства, створені згідно з європейським правом. http://www.justinian.com.ua/article.php?id=819

Розвиток підприємницької діяльності на єдиному європейському ринку неможливий без спеціальних суб’єктів. На сьогодні право Європейського Союзу передбачає створення підприємств трьох форм. Це – Європейське об’єднання економічного інтересу,Європейське товариство та Європейська кооперативна компанія. Статут Європейського об’єднання 1989 р. має сприяти транскордонному співробітництву. Статут Європейського товариства, який покликаний полегшити реструктуризацію вже існуючих підприємств. Нещодавно прийнятий Європейською комісією статут європейської кооперативної компанії надав кооперативному руху в Європі нового значення та статусу. Крім цих підприємств кожен підприємець, безумовно, може створити інше товариство за національним правом будь-якої країни-члена Європейського Союзу.

Розглянемо ці три суто європейські підприємства докладніше.

ЄВРОПЕЙСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ЕКОНОМІЧНОГО ІНТЕРЕСУ

Підприємство ЄОЕІ (далі – ЄОЕІ) може бути засновано в будь-якому секторі економіки. Як правило, воно створюється з метою стимулювання економічної діяльності його членів, покращення та підвищення результатів цієї діяльності.

ЄОЕІ можуть створити не менше ніж два члени, які здійснюють свою основну діяльність (фізичні особи) в країнах-членах Європейського Співтовариства, або їхня центральна організація (підприємства та юридичні особи) знаходиться в цих країнах. Слід зазначити, що максимальна кількість членів ЄОЕІ має становити 20 осіб.

Відповідно до вимог європейського права, на відміну від будь-якого національного права країни-члена ЄС, юридична структура ЄОЕІ є простою і достатньо гнучкою (нотаріальна форма засвідчення в разі створення такого об’єднання не вимагається) та дозволяє його членам розподілити й частково реструктуризувати діяльність, зберігаючи як свою економічну, так і юридичну автономію.

Відповідно до постанови Ради Європи № 2137/85, учасниками ЄОЕІ можуть бути підприємства або інші організації публічного чи приватного права або фізичні особи, які здійснюють підприємницьку діяльність та зареєстровані як СПД, згідно з чинним законодавством однієї з країн-членів ЄС.

Статутний фонд ЄОЕІ формується із внесків його членів (натуральних внесків, внесків у вигляді технологічних знань, патентів, комерційних та професійних зв’язків тощо). Такі об’єднання можуть ефективно функціонувати за рахунок регулярних внесків своїх членів. У деяких випадках члени можуть передати об’єднанню в користування своє особисте майно.

Для заснування ЄОЕІ, майбутні партнери мають укласти угоду, в якій слід зазначити назву об’єднання, його юридичну адресу, цілі створення, інформацію про склад його членів та строк, на який воно створюється. Після цього члени об’єднання мають зареєструвати ЄОЕІ в комерційному реєстрі підприємств за місцем його створення.

Основним органом управління ЄОЕІ є загальні збори членів. Кожен член об’єднання має один голос. Проте угода, що укладається між учасниками об’єднання, може надати окремим особам право мати декілька голосів. Обов’язковою умовою при цьому є те, що ніхто з них не може мати більшість голосів.

Крім того, ЄОЕІ може брати на себе зобов’язання щодо застави, а також відповідати за цими зобов’язанням особистим майном. Члени об’єднання за його борги відповідають перед кредиторам солідарно.

Зазначимо, що діяльність європейського об’єднання є дещо обмеженою. По-перше, воно не може поглинати повною мірою діяльність своїх членів. По-друге, ЄОЕІ не може працевлаштовувати більше ніж 500 працівників. По-третє, воно не може бути членом іншого аналогічного європейського об’єднання або здійснювати діяльність, що належить виключно до ліберальних професій (адвоката, архітектора, нотаріуса і т. ін.). Відповідні органи країни-члена ЄС можуть, керуючись національним інтересом, обмежувати участь деяких категорій фізичних осіб та підприємств в ЄОЕІ.

З 1989 р. в ЄС було зареєстровано більш ніж 1300 ЄОЕІ. Статистика свідчить про те, що Бельгія та Франція значно випереджують інші країни-члени ЄС за чисельністю новостворених об’єднань.

ЄВРОПЕЙСЬКЕ ТОВАРИСТВО

Постанова, що затвердила статут Європейського товариства (далі – ЄТ) або – Societas Europeae, набула чинності 8 жовтня 2001 р. Відповідно до цієї постанови, ЄТ може бути створено чотирма основними шляхами.

Першим шляхом є злиття двох або більше акціонерних товариств, що розташовані не менш ніж у двох європейських країнах-членах Європейського Союзу.

Другий шлях полягає у створенні холдінгової компанії за ініціативою акціонерного товариства або товариства з обмеженою відповідальністю, які також мають бути розташовані в не менш ніж двох країнах-членах ЄС.

Третій шлях - Європейське товариство може бути створено як загальний філіал європейських підприємств,

Четвертий шлях - шляхом трансформації акціонерного товариства, що має філіал в іншій країні ЄС, у строк від одного місяця до двох років. Мінімальний розмір статутного фонду ЄТ становить 120000 євро.

Юридична адреса ЄТ має співпадати з адресою, за якою знаходиться його центральна адміністрація. Якщо остання переноситься до іншої країни-члена ЄС, ліквідації старої юридичної особи чи створення нової не відбувається.

Діяльність ЄТ регулюють положення постанови про ЄТ, положення національних законів про акціонерні товариства країни-члена ЄС, де створено ЄТ, з тих питань, що не врегульовані чинною постановою ЄС та статутом товариства.

Відповідно до постанови ЄС, органами управління ЄТ є загальні збори акціонерів товариства, дирекції та органи нагляду (в разі створення товариства за дуалістичною системою управління), чи адміністративні органи (в разі створення товариства за моністичною системою управління). Органи управління відповідальні за діяльність ЄТ. Країна-член ЄС може передбачати, що генеральний директор, адміністрація чи інші відповідальні органи товариства здійснюють управління товариством на тих самих умовах, що діють для акціонерних товариств країни-члена ЄС згідно з національним законодавством. Органи управління ЄТ обираються на загальних зборах акціонерів товариства. Кількість членів і повноваження органів управління визначає статут товариства. Незважаючи на вид системи управління, строк повноважень органів управління, згідно з чинною постановою, не може перевищувати 6 років.

Загальні збори акціонерів товариства мають збиратися не менше ніж один раз на календарний рік. Скликання позачергових зборів акціонерів і затвердження порядку денного можуть ініціювати один чи кілька акціонерів, які мають не менш ніж 10% капіталу товариства. Слід зазначити, що статут ЄТ може надавати право на скликання позачергових зборів і акціонерам, частка яких у статутному капіталі є меншою ніж 10%. Рішення загальних зборів акціонерів приймаються більшістю голосів, згідно з положеннями закону про акціонерні товариства країни-члена ЄС, в якій ЄТ має свою юридичну адресу. Зміни до статутних документів ЄТ затверджуються на загальних зборах акціонерів за умови, що за них подано не менше ніж 2/3 голосів акціонерів.

Питання про ліквідацію, реорганізацію, банкрутство та аналогічні процедури вирішуються відповідно до вимог національного закону, що застосовується для акціонерних товариств, у тій країні-члена ЄС, де ЄТ має свою юридичну адресу.

Незалежно від того, що Європейське товариство може вільно змінювати свою юридичну адресу в межах ЄС, воно не змінює свої адміністративні, бухгалтерські правила та умови колективного договору, за яким працівники мають право брати участь у прийнятті рішень, пов’язаних з діяльністю ЄТ. Оподаткування ЄТ здійснюється за законами країни його юридичної адреси. До речі, це досить вигідно для ЄТ, адже в країнах-членах ЄС системи оподаткування істотно відрізняються (зокрема застосовуються різні ставки ПДВ та акцизного збору).

Згідно з колективним договором між власниками та працівниками ЄТ, участь останніх в органах управління товариством є обов’язковою. Так, наприклад, рішення про злиття ЄТ з іншим підприємством вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менше ніж 25% від загальної чисельності працівників на ЄТ, а при створенні холдінгу – не менш ніж 50%.

Слід зауважити, що діяльність ЄОЕІ та ЄТ регулюють постанова про створення ЄОЕІ № 2137/85 від 31 липня 1985 р., постанова про запровадження статуту Європейського товариства № 2157/01 від 10 листопада 2001 р. та директива про місце працівників у Європейському товаристві № 2001/86/СЕ від 10 листопада 2001 р.

ЄВРОПЕЙСЬКА КООПЕРАТИВНА КОМПАНІЯ

Рада сільського господарства та рибальства Європейського Союзу прийняла пропозицію Європейської комісії щодо статуту Європейської кооперативної компанії (societas cooperativa europea ). Згідно зйого положеннями, кооперативні підприємства здобувають статус юридичної особи, діяльність якої регламентується тільки законодавством Європейського співтовариства. Відтепер кооперативи зможуть здійснювати свою діяльність на території будь-якої країни-члена ЄС без створення мережі філій, що скорочує час і витрати на їх відкриття. Для створення такого кооперативу, згідно з європейським законодавством, достатньо лише створити групу з п’яти громадян будь-якої країни ЄС.

Нагадаємо, що в Європі існує майже 300 000 кооперативів, у яких працюють понад 2,3 млн. робітників, які надають послуги 83,5 млн. громадян.