Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
корекція.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
79.87 Кб
Скачать
  1. Вправа-знайомство «я та мій образ».

Процедура проведення: Група сидить в колі. Тренер дає інструкцію: «Ми з вами представники різних народів. Ми знаємо один одного, але нам треба якось познайомитись і показати свої певні особливості та характеристики. Для цього кожен має представити себе через танець – «мову всіх народів світу». Ваше завдання протанцювати танець, який дозволив би іншим учасникам зрозуміти вас – танець, «візитну карточку».

З переліку музичних композицій кожен учасник вибирає собі супровід до танцю.

Обговорення:

  • Що відчували учасники – спостерігачі і власне ті, які танцювали?

  • Танець котрого учасника найбільше запам’ятався? Що ви з нього зрозуміли про виконавця?

  • Чи помітили ви в групі схожі між собою танці і чи схожі між собою в реальності виконавці цих танців?

  1. Вправа «Танець-хоровод».

Процедура проведення: Учасники стоять в колі, тримаючись за руки. Під звуки середньовічної музики ведучий навчає групу елементарним танцювальним рухам ,Така форма танцю сягає своїм корінням у сиву давнину і дозволяє активізувати архетипічні почуття захищеності і взаємної спільності.

Музичний супровід – найпростіші музичні інструменти (барабан, бубни, сопілка, цимбали і т.д.).

  1. Релаксаційний комплекс.

Група сідає в коло, а тренер дає інструкцію: «Розслабтесь, закрийте очі. Пройдіться подумки по своєму тілу. Яка частина тіла у вас напружена? Постарайтесь зняти цю напругу. Зверніть увагу на плечі, руки, сідниці, поперек.

Видихаючи, опускайте підборіддя на груди, нахиляйтесь вперед до того часу, поки кисті рук не ляжуть на коліна. Після цього швидко випряміться, одночасно зробіть глибокий вдих і широко відкрийте очі. Затримайте дихання на декілька секунд і повільно видихніть через рот.

  1. Вправа «Спільний малюнок».

Процедура проведення: Група малює на ватмані спільний малюнок на тему «Мої відчуття». Розмовляти під час малювання заборонено.

Ця вправа є підсумком до першого заняття. Вона дозволяє прослідкувати, наскільки група є згуртованою. В подальшому цю вправу можна провести повторно.

  1. Ритуал прощання. Заняття 2.

Мета: усвідомлення та розширення танцювально-експресивного репертуару; розвиток процесів самопізнання і само розуміння; усвідомлення придушених почуттів і переживань; дослідження особистісного простору і між особистісної дистанції.

1.Вправа-розминка “Танець окремих частин тіла”.

Процедура проведення: Звучить музика (музичні записи різних стилів з чітким ритмічним “малюнком”). Група стає в коло. А ведучий називає по черзі частини тіла, танець яких потрібно виконати (наприклад: танець голови, плечей, рук тощо). Учасники повинні максимально використати названу частину тіла в танці.

2. Вправа “я та мій настрій”.

Процедура проведення: Кожен учасник на окремому аркуші паперу малює свій стан (відчуття, переживання тощо). На цей процес відводиться 10 хвилин. Після чого група обговорює свої малюнки і відчуття, які виникали в процесі малювання.

Обговорення:

  • Які кольори використовувались найчастіше учасниками тренінгу?

  • Які думки виникали під час малювання?

  • Чи було бажання розмовляти при створенні зображення?