Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Госы__шпора_мтп.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
2.46 Mб
Скачать

42. Призначення Міжнародних стандартів серії ico 9000.

Міжнародний досвід показує, що продукція найбільше відповідає вимогам споживачів, якщо на підприємстві діє ефективна система управління якістю продукції. Такий підхід зумовлює неодмінне внесення до укладених контрактів, вимог стосовно систем якості, що доповнюють чинну нормативно-технічну документацію. Крім цього, сучасні контракти надають право споживачеві перевіряти якість не тільки кінцевої продукції, але й усіх елементів її забезпечення. Для врегулювання процесу перевірки систем якості Міжнародною організацією зі стандартизації (ISO) було затверджено серію міжнародних стандартів МС ІSО 9000. В Україні, як і в багатьох інших країнах, ці стандарти піднесено до рангу національних. Їх використовують для оцінювання системи управління якістю під час укладання контрактів між підприємствами. Вимоги держави до систем управління якістю встановлено стандартом ДСТУ iso 9001-2001. Вони є загальними і поширюються на організації всіх галузей промисловості та секторів економіки. Зміст вимог до продукту можуть установлювати споживачі, організація або спеціальні регламенти, які можуть міститися, наприклад, у документах технічних вимог, стандартах на продукцію й процеси, контрактних угодах, в окремих регламентах. За умов жорсткої конкуренції та посилення суверенності споживацьких переваг розробка, впровадження і підвищення дієвості управління якістю можуть здійснюватися із системних позицій або з огляду на перебіг конкретних процесів.

43. Головні напрямки загальної політики щодо якості продукції.

Згідно з міжнародними визначеннями під системою якості розуміють сукупність організаційної структури, відповідальності, процедур, процесів і ресурсів, що забезпечують загальне управління якістю. У найширшому трактуванні Із загальним управлінням якістю ототожнюють напрям певної функції управління в цілому. Політику в цій сфері можна реалізувати в таких напрямках:

  1. поліпшення економічного стану підприємства внаслідок підвищення якості товарів;

  2. розширення або вихід на нові ринки збуту з високоякісною продукцією;

  3. досягнення технічного рівня продукції, що перевищує рівень товарів провідних фірм;

  4. орієнтація на задоволення вимог споживачів окремих галузей або регіонів;

  5. освоєння виробів, функціональні можливості яких базуються на нових принципах;

  1. поліпшення найважливіших показників якості продукції;

  1. збільшення термінів гарантій на продукцію та поліпшення сервісу.

44. «Петля якості» та її етапи.

Система якості, як було вже сказано, має охоплювати всі стадії життєвого циклу продукції. У міжнародних стандартах ЖИТТЄВИЙ цикл продукції розподілено на окремі етапи, що в сукупності створюють так звану петлю (спіраль) якості. Це, власне, схематична модель взаємозалежних видів діяльності, що впливають на якість продукції або послуги на різних стадіях — від визначення потреб до оцінювання міри їх задоволення. Найчастіше «петлю якості» зображають графічно — у вигляді кола, на якому за ходом годинникової стрілки позначаються окремі етапи повного життєвого циклу продукції.

«Петля якості» охоплює такі етапи:

  1. маркетинг, пошук та вивчення ринку;

  2. проектування і опрацювання технічних вимог до продукції;

  3. матеріально-технічне постачання;

  4. підготовка та розроблення виробничих процесів;

  5. 5)виробництво;

  1. контроль, випробування і аналіз;

  2. пакування та збереження;

  3. реалізація та розподіл продукції;

  4. монтаж і експлуатація;

  1. технічна допомога та обслуговування;

  2. утилізація відходів після використання.