Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ukr_Teor_organiz (2).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
2.66 Mб
Скачать

Фінансова стабільність підприємства, її оцінка

В умовах економічних труднощів в Україні фінансові аспекти діяльності підприємств стали особливо актуальними. Зміцнення фінансового становища підприємства є основною передумовою їхній поступовий перехід до певного розвитку в майбутньому.

Фінансова стабільність підприємства визначається сукупністю показників, які свідчать про його можливості підтримати нормальну рівновагу у виробничому процесі, і його здатність до стійкого економічного руху вперед.

До числа показників, які забезпечують стабілізацію фінансового становища підприємства потрібно віднести,

по-перше, обґрунтування принципів її досягнення;

по-друге, створення умов для досягнення стійкої фінансової рівноваги;

по-третє, визначення факторів, які впливають на стабілізацію фінансового становища й порядок їхнього обліку при формуванні стратегії розвитку підприємства.

Етапи розробки стратегії стабілізації фінансового стану підприємства такі:

  • створення інформаційної бази для ретроспективної оцінки діяльності, підприємства в даному напрямку;

  • визначення невідкладних фінансових проблем і стратегічної мети в розвитку підприємства;

  • моніторинг факторів зовнішнього середовища, які виявляють вплив на рівень фінансової рівноваги;

  • створення альтернативних прогнозних варіантів забезпечення фінансової стабільності; створення системи критеріїв для оптимізації зазначеної стратегії;

  • оцінка прогнозних варіантів і вибір оптимального варіанта;

  • впровадження системи мер при реалізації вибраного варіанта стратегії, контроль її виконання.

Щоб розробити альтернативні прогнозні варіанти, доцільно застосувати метод побудови імітаційної моделі розвитку підприємства, що передбачає три види прогнозів - оптимістичний, реалістичний, песимістичний. Розробляти кожний їхніх трьох прогнозів можна в декількох варіантах. Надалі їх порівнюють і вибирають оптимальний, для специфічних умов роботи підприємства. Здійснюючи такий вибір, потрібно оперувати системою певних показників, тому цілком логічним є етап, на якому буде розроблятися система критеріїв оптимізації стратегічних дій для досягнення фінансової стабільності. Органічно вписуючись у загальний комплекс стратегічних дій, цей етап передбачає складання переліку показників, по яких буде здійснюватися оцінка.

Порівняння аналітичних можливостей окремих показників дозволяє обґрунтувати доцільність вибору того або іншого з них. Показники діляться на дві групи:

у першу входять ті, які характеризують ступінь фінансової стабільності підприємства, у статичному аспекті вони є узагальнюючими;

у другу групу - ті, які оцінюють фінансові перспективи підприємства, ураховують можливості його розвитку в довгостроковому періоді. До показників другої групи ставляться:

1) коефіцієнт фінансової рівноваги, під яким розуміється в цьому випадку відповідність між можливим обсягом власних фінансових ресурсів, генерируемых підприємством, і необхідним обсягом їхнє споживання;

2) коефіцієнт стійкого економічного росту підприємства. Відповідно до концепції економічного росту, він характеризує процес, спрямований на досягнення максимуму цільової функції, при контрольованій фінансовій рівновазі;

3) коефіцієнт фінансової стабільності, що відображає зміна фінансового становища підприємства й дозволяє впливати на причини дестабілізації.

Дотепер немає єдиного підходу до визначення показника, по якому можна кількісно оцінити ступінь фінансової стабільності підприємства, використовуючи який, можливо, стабілізувати фінансове становище підприємства в довгостроковій перспективі.

Додаток №16