Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Part_3-2.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
2.84 Mб
Скачать
      1. Протокол раутінгової інформації (rip)

Протокол раутінгової інформації (Routing Information Protocol - RIP) – це протокол раутінгу, початково опрацьований фірмою Xerox і використаний у системі протоколів Xerox Network Systems (XNS). RIP діє сумісно із операційною системою UNIX та системою Transmission Control Protocol/Internet Protocol (TCP/IP) та пристосований виробниками персональних комп’ютерів для застосування у їх мережевих продуктах. RIP є основою для протоколів маршрутування AppleTalk, Novell, 3Com, Ungermann-Bass і Banyan.

Існують дві версії протоколу RIP. Версія 1 (RIPv1 або RIP-1) – це широко вживаний протокол, який, проте, має численні обмеження. Версія 2 (RIPv2 або RIP-2) – це вдосконалена версія, опрацьована для подолання обмежень RIPv1, але із викокою степінню сумісності з RIPv1. Звичайно позначення RIP відносять до версії 1.

RIP є стандартним протоколом із статусом вибіркового (elective). Він описаний у RFC 1058 і звичайно впроваджується за допомогою програми (daemon) routed (читається “route D”). RIP також підтримується програмами gated (читається “gate D”).

RIP є безпосереднім впровадженням раутінгу “вектор-відстань” для локальних мереж. Комунікація RIP використовує UDP як транспортний протокол з номером порта 520 як порта призначення. RIP оперує в одному з двох режимів: активному (який звичайно вживається раутерами) і пасивному (звичайно вживається станціями). Відмінності між ними пояснені нижче. Повідомлення RIP висилаються в данограмах UDP і кожна данограма містить до 25 повідомлень.

        1. Формат таблиці раутінгу

Кожен вхід в таблиці раутінгу RIP забезпечує різноманітну інформацію, включно із остаточним призначенням, наступним стрибком на шляху до цього призначення і метрикою. Метрика визначає відстань у кількості стрибків до призначення. У таблиці раутінгу наявна також інша інформація, включно із різними таймерами, пов’язаними з маршрутом. Типова таблиця раутінгу RIP наведена в табл. .

Таблиця. Типовий вигляд таблиці раутінгу RIP

Призначення

Наступний стрибок

Відстань

Таймери

Прапорці

Мережа A

Раутер 1

3

t1, t2, t3

x, y

Мережа B

Раутер 2

5

t1, t2, t3

x, y

Мережа C

Раутер 1

2

t1, t2, t3

x, y

RIP підтримує тільки найкращий маршрут до призначення. Коли нова інформація забезпечує кращий маршрут, то ця інформація заміщає стару. Зміни мережевої топології можуть викликати зміни маршрутів, наприклад, новий маршрут стає кращим для конкретного призначення. Коли мережева топологія змінюється, то це відображається в повідомленнях про модифікацію раутінгу. Наприклад, коли раутер виявляє відмову сполучення або раутера, то він перераховує свої маршрути і висилає повідомлення про модифікацію раутінгу. Кожен раутер, який приймає ці повідомлення, вносить зміни у свої таблиці та поширює інформацію про зміни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]