Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры по экономанализу [на украинском языке].doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
02.05.2014
Размер:
509.44 Кб
Скачать

43 ФІнансово-економІчннй аналІз

Фінансово-економічний аналіз здійснюється після закінчення кварталу або року на підставі відповідного звіту підприємства. Головний акцент у цьому аналізі робиться на вивченні й оціню­ванні ключових результативних і фінансових показників роботи підприємства. Насамперед це стосується показників прибутку та рентабельності, а також продажу продукції. Багато уваги приді­ляють вивченню основних показників фінансового стану, руху грошових коштів і капіталу. Інші виробничі показники та витрати вивчають вибірково і в такому обсязі, щоб пояснити відхилення в прибутку та у зміні фінансового стану підприємства. Такий ана­ліз звичайно проводять сторонні установи, які мають тісні зв'яз­ки з даним підприємством: фінансові та банківські установи, ад­міністративні, наукові та посередницькі організації.

44. Середні та відносні величини та їх застосування в економічному аналізі.

Прийом відносних та середніх величин використовується для виявлення співвідношення між фактичною та базовою величинами показника. В залежності від бази порівняння виділяють відносні величини виконання плану, динаміки, структури. Різновидністю відносних величин є індекси, проценти та коефіці­єнти, які використовують для оцінки окремих явищ і процесів. Індекси бувають: індивідуальні, зведені, агрегатні. Індивідуальні індекси показують співвідношення величини фак­тичних та планових індивідуальних показників. Зведені індекси характеризують співвідношення зведеного фак­тичного показника до планової чи базової величини. Агрегатні індекси характеризують співвідношення суми вели­чини фактичних показників до суми величини базових показників (в чисельнику та знаменнику використовуються суми добутків індек­сованих величин). Ці індекси дозволяють вираховувати вплив фак­торів на сукупність.

Різновидністю середніх величин є середня арифметична, середня гармонічна, середня квадратична, середня геометрична та середня хронологічна величини.

Застосування того чи іншого виду середньої величини залежить від особливостей явищ і процесів,що вивчаються. Індикатором за­стосування відповідного виду середньої величини слугує оцінка підсум­кового показника через призму його відповідності реальному змісту.

45.Аналіз реалізації продукції. Основні фактори, що впливають на цей показник.

Реалізованою вважається продукція, за яку було отримано плату, а гроші від реалізації даної продукції поступили на розрахунковий рахунок під-ва. Аналіз обсягу реалізованої продукції пов»язаний з слідуючими факторами: 1. виробгничі (рівень виконаплану товарної подукції, її якість, асортиментно структурні зрушення, ритмічність вир-ва); 2. збутові (організація складських приміщень (маркетинг, рівень забезпеченості кадрами, устаткуванням, складами, к-ть заказів, стан залишків готової подукції, забезпеченість тарою), 3. Ф-ри, пов’язані з транспорткванням пр-ї: Відповідність кількості і видів транспортних засобів потребам підприємства (зроблених замовлень і договірних домовленостей), Ритмічність подачі транспортних засобів , Придатність наданих транспортних засобів для завантаження відповідних видів продукції, Дотримання термінів перевезень та інших договірних умов. 4. Ф-ри праці фінустанов: Вибір форм розрахунків з покупцями, Своєчасність і якість оформлення платіжних документів, а також стан контролю за їх сплатою, Вивчення платоспроможної здатності покупців і можливих форм співпраці з ними, Своєчасність та якість оформлення санкцій за порушення зобов’язань по сплаті боргів покупцями та іншими установами. 5. Інші чинники: Терміни документообігу, якість опрацювання документів в установах банку, Зміна цін і кон’юнктури ринку, рішення арбітражних судів щодо позовів, Зміни митних правил і загального законодавства тощо.

При аналізі обсягу реалізації треба вивчити динаміку цього показника за кіл-ка років, а також в розрізі кварталів і місяців звітроку, дати оцінку виконання плану по окремим видам і групам продукції, зонам реалізації, обсяга поставок, дотримання їх термінів. Важливо виявити існуючі резерви і доцільно їх використати для збільшення обсягів реалізованої продукції.