Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры по экономанализу [на украинском языке].doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
02.05.2014
Размер:
509.44 Кб
Скачать

115.Перевірка інф-ції за зовн. Ознаками і за змістом

Уся підібрана інф. і насамперед показники обліку і звітності мають бути ретельно перевірені за формою і змістом. при перевірці за формою встановлюється правильність оформлення документів і звітів з погляду повної наявності й заповнен-ня всіх реквізитів, підписів, таблиць, арифметичних сум, підсумків; відповідність і спадковість цифр, перенесених з інших документів і за попередні роки; узгодженість цифр у різних формах звіту і взаємозалежних величин. При перевірці інф. за змістом (може бути здійснена лише на підприємстві) встановлюють відповідність звіту даним бух. обліку і достовірність самого обліку – його відповідність реальному стану речей та процесам на підприємстві. Перевірка має встановити доброякісність інформації.

116. Аналіз рентабельності підприємства.

Викор. такі показники: коеф. прибутковості, оборот-ність активів,доходність викор-го капіталу.

Коеф. прибутковості розрах. як віднош. чистого прибутку до обсягу реаліз. пр-ції. Високий коеф. свідчить,що підп-во успішно контролює рівень затрат, існ. високі ціни продажу.

Оборотність активів розрах. як співвідн. річного товарообороту до суми викор-го капіталу.

Доходність коштів, які вкладені в підп-во розрах. по методу розрахунку доходності викор-го капіталу 2 способами:1.(прибуток-податок/активи, що фін-ся акціонером)*100%; 2.(прибуток до вирах-ня процентів і податку/активи)*100%.

Існ. зв’язок між ДВК, коеф. прибутковості і оборотністю активів: Прибуток/викор-й капітал=(прибуток/обсяг реал-ції)*(обсяг реал-ції/викор-й капітал). ДВК= (коеф. прибут-ковос-ті)*(оборотність активів).

117. Аналіз плинності кадрів.

Під час аналізу вивчають за­гальні показники прийому та звільнення робітників і службовців, розраховують коефіцієнти обороту, змінюваності та плинності кадрів. Останній показник заслуговує на найбільшу увагу, оскіль­ки вважається, що він характеризує надмірний оборот робочої сили. Надмірним вважають звільнення за порушення трудової дисципліни, через невідповідність кваліфікації, за власним ба­жанням, а також за самовільне залишення роботи без поважних причин. Для обчислення коефіцієнта плинності загальну кіль­кість звільнень без поважних причин відносять до середньооблі-кової чисельності працівників.

Під час аналізу слід вивчити конкретні причини звільнення за власним бажанням (низькі заробітки, тяжкі умови праці, відсут­ність перспектив професійного зростання, незадовільний психо­логічний клімат тощо). За високої плинності кадрів обов'язково визначають її негативний вплив на основні показники підпр-ва.

Протилежне явище — недостатній оборот робочої сили, коли з будь-яких причин уповільнюється природне оновлення складу кадрів підприємства чи установи. Про це досить переконлив派 свідчить показник зростання частки працюючих середнього віку на підприємстві або висока питома вага осіб пенсійного віку. Для боротьби з цим негативним явищем використовують дуже прості й надійні заходи: прийом на роботу тільки молодих чи відносно молодих працівників, примусове звільнення з посади осіб, які досягли пенсійного віку, тощо.