Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод_реком_курс_роб.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
231.42 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Чернігівський державний інститут економіки і управління

Кафедра аграрних технологій

АГРОНОМІЧНА ХІМІЯ

Методичні рекомендації для виконання курсової роботи студентами спеціальності 6.090101 – "Агрономія"

Чернігів-2012

УДК 631.8:378.021

Наведено порядок написання та оформлення курсової роботи, надано методичні рекомендації щодо викладення питань з оцінки стану родючості ґрунтів господарства та агрохімічних заходів по її відтворенню.

Укладач: к. с.-г. н., ст. н. с. А.І. Мельник

Рецензент: д. с.-г. н., проф. В.І. Канівець

Навчальне видання

Агрономічна хімія

Методичні рекомендації для виконання курсової роботи студентами із дисципліни "Агрохімія"

Вступ

Розвиток сільськогосподарського виробництва значною мірою базується на підвищенні продуктивності землеробства. Виконання цього завдання неможливе без інтенсифікації рослинництва. Підвищення урожайності сільськогосподарських культур при високій якості продукції можливе при раціональному використанню родючості ґрунту та науково обґрунтованому застосуванні органічних і мінеральних добрив.

Вивчення стану ґрунтів, ефективності застосування добрив в залежності від рівня їх родючості, обґрунтування норм, доз, строків і способів внесення агрохімікатів, дотримання умов екологічно безпечного і економічно вигідного їх використання вимагає знань і умінь з агрохімії. За оцінками американських вчених, добрива забезпечують підвищення врожаю сільськогосподарських культур на 41%, гербіциди – 13-20, гібридне насіння – 8, клімат – до 15, водні меліорації – до 5, сівозміна, обробіток ґрунту – 11-18%. Вчені Німеччини відносять на рахунок добрив половину приросту врожаю, Франції – 50-70%. Подібні закономірності з деякими відхиленнями в різних грунтово-кліматичних умовах спостерігаються і в Україні.

Зниження родючості ґрунтів в Україні в останні 20 років, різні види їх деградації вимагають термінових заходів як на державному рівні, так і безпосередньо в кожному сільськогосподарському підприємстві. Необхідною умовою для ефективного вирішення завдань з розширеного відтворення родючості ґрунтів є підготовка висококваліфікованих агрономів з глибокими знаннями з агрохімії.

І. Вказівки із загальних питань написання роботи

1. Загальні положення

Курсова робота є самостійною, науково-практичною роботою студента, що підводить підсумки набутих ним знань, вмінь та навичок з дисципліни "Агрохімія", передбаченої навчальним планом. Вона виконується з метою закріплення, поглиблення і узагальнення теоретичних знань і практичних навичок, одержаних студентами за час навчання та їх застосування в розробці екологічно безпечних, ресурсозберігаючих технологій застосування добрив для підвищення біопродуктивності ґрунтів.

В курсовій роботі студент повинен засвідчити, що він оволодів необхідними теоретичними знаннями та навичками їх практичного застосування в конкретних грунтово-кліматичних умовах. В зв`язку з цим робота виконується згідно з планом, який передбачає конкретну мету і завдання, на основі яких студент на базі теоретичного (лекційного) і практичного (лабораторні роботи) матеріалів розробляє екологічно-безпечні технології використання добрив з метою підвищення родючості ґрунтів, покращення якості вирощеної продукції.

Виконання курсової роботи передбачає:

  • поглиблення, розширення та систематизацію теоретичних знань і практичних навичок, отриманих студентом за період вивчення дисципліни;

  • оволодіння методиками теоретичного і експериментального дослідження при впровадженні конкретних обґрунтованих технологічних прийомів застосування добрив (підбору їх видів і форм) з урахуванням агрохімічних показників ґрунту;

  • напрацювання вмінь та навичок у проведенні самостійних аналітичних робіт, оволодіння методами та формами їх виконання;

  • розвиток навичок самостійної роботи із спеціальною літературою;

  • визначення стану підготовки студента для самостійної роботи, викладу матеріалу та вміння захищати свою роботу перед викладачем.

Головне завдання майбутнього агронома після вивчення дисципліни "Агрохімія" – рекомендувати виробництву екологічно безпечні, ресурсозберігаючі технології підбору використання добрив, науково обґрунтувати їх раціональне внесення, дати екологічну оцінку та передбачити наслідки впливу на навколишнє середовище.

При виконанні курсової роботи необхідно дотримуватись даних методичних вказівок. Кожен розділ повинен закінчуватися висновками, в яких подається конкретна оцінка одержаних або можливих результатів, пропонуються шляхи реалізації розробок.

Загальні висновки рекомендується починати словами: "розглянуто", "встановлено", "показано", "доведено" і т.д.

Обсяг висновків – не більше 1 сторінки.

Курсова робота виконується акуратно, грамотно, простим науковим стилем, без скорочення слів, не повинна містити повторів та бути перевантаженою. Не допускається просте переписування змісту із літературних джерел, їх цитування без посилання на авторів публікацій. В роботі бажано наводити схеми, графіки, діаграми, правильно оформлені таблиці.

Загальний обсяг курсової роботи повинен складати 30-35 стандартних аркушів.

2. Оформлення курсової роботи

При оформленні курсової роботи дотримуються таких вимог:

  1. Текст курсової роботи повинен складатися із розділів (при потребі – із підрозділів). Назви розділів повинні бути змістовними і виділятися великими літерами, а підрозділів меншими. Перенесення слів та підкреслення в заголовках не допускаються, крапка в кінці заголовка не ставиться. Розділам присвоюють номер, позначений арабською цифрою з крапкою. Номер підрозділу складається з номера розділу та порядкового номера підрозділу, що розділяється крапкою. В кінці номера підрозділу ставиться крапка. Відстань між заголовком і текстом повинна бути не менше 15 мм.

  2. Вступ, заголовки кожного розділу, висновків, переліку використаних літературних джерел послідовно продовжують за попереднім розділом.

  3. Нумерація сторінок тексту повинна бути єдиною від титульного листа до останньої сторінки курсової роботи, але номери проставляється лише з 2-ї сторінки – змісту.

  4. Малюнки, фотографії, схеми, діаграми, графіки та таблиці розміщують як на одній сторінці з текстом, так і на окремих сторінках відразу після посилання на них у тексті. Вони нумеруються арабськими цифрами: перше число – номер розділу, друге – номер підрозділу, третє – номер малюнка або таблиці в розділі. Дозволяється розміщувати ілюстрований матеріал в додатках.

  5. Порівняльний матеріал подають у вигляді таблиці.