Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учет и аудит.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
199.36 Кб
Скачать

Тема 5. Аудит як форма контролю фінансово-господарської діяльності

Задача 29

Аудитор, у якого був укладений договір на довготривале обслуговування, не отримав платню за проведену у минулому році перевірку. Він поставив умову, що коли робота не буде оплачена, він не розпочне аудит фінансової звітності за поточний рік. Клієнт відповів, що результати перевірки за цей рік мають критичне значення, оскільки у випадку несвоєчасного отримання висновку фірма не зможе отримати додаткове фінансування. Після виконання перевірки за цей рік аудитор отримає всю оплату за два роки.

Необхідно визначити, якого роду проблема незалежності постане перед аудитором, якщо він вирішить проводити перевірку за цими умовами.

Задача 30

Визначити, які з перелічених нижче господарських структур під­лягають обов'язковій аудиторській перевірці та які її умови: державне підприємство (ДП); закрите акціонерне товариство (ЗАТ), публічне ак­ціонерне товариство (ПАТ), товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ); приватне підприємство (ПП); комерційний банк (КБ); інвести­ційний фонд (ІФ); спільне підприємство, тобто підприємство, яке має у складі своїх засновників іноземних інвесторів (СП); іноземна фірма, яка має зареєстроване представництво в Україні (ІФр); страхова ком­панія (СК); довірче товариство (ДТ).

Результати оформити у вигляді таблиці 16. При заповненні графи 5 необхідно вказати інший випадок обов'язкового проходження аудиторської перевірки для відповід­ного підприємства.

Таблиця 16 - Випадки обов'язкового проведення аудиту для підприємств

Підприємство

Випадки проведення обовязкового аудиту

Підтвердження повноти і дос­товірності річ­ної фінансової звітності

Перевірка фінансового стану за­сновників банків та інш. підп­риємств

Перевірка фінансової звітності емітентів цінних паперів при отри­манні лі­цензії

Інші випа­дки згідно чин­ного зако­нодав­ства

ДП-

ЗАТ

ПАТ

ТОВ

ПП "Тектом"

КБ

ІФ

СП

ІФр

СК

ДТ

Задача 31

ТОВ „Десна" уклала договір на аудит фінансової звітності з ауди-тором-приватним підприємцем, який самостійно надає послуги протя­гом останніх двох років. Під час аудиту керівництвом підприємства було надано всю необхідну інформацію.

За кілька днів до закінчення терміну перевірки директор ТОВ , Де­сна" запрошує аудитора в дорогий ресторан на обід, спираючись на те, що їм необхідно краще познайомитися, обговорити результати аудиту, а іншого вільного часу у графіку керівника не має.

Визначте професійну етичну загрозу, яка може виникнути, та за­пропонуйте шляхи до її вирішення.

Задача 32

На підприємстві здійснюється аудиторська перевірка. Аудитор знаходить ряд суттєвих помилок у показниках звітності, які було до­пущено головним бухгалтером. Головний бухгалтер - жінка, яка має двох маленьких діток, і яку менше ніж півроку тому покинув чоловік.

Жінка благає, щоб аудитор не розголошував про її помилки керів­ництву у звіті, і обіцяє, що вона все виправить. В іншому випадку, за її словами, їй погрожує звільнення.

Визначте професійну етичну загрозу, яка може виникнути, та за­пропонуйте шляхи до її вирішення.

Задача 33

Дружина аудитора працює головним бухгалтером ВАТ „Проме-тей". Аудитор-приватний підприємець самостійно проводить перевірку фінансової звітності ЗАТ „Енергія", яка є конкурентом ВАТ „Проме-тей".

Під час перевірки аудитор захворів, й існує загроза недотримання термінів закінчення аудиту. Дружина, як бухгалтер-професіонал з дос­відом роботи по складанню фінансової звітності, пропонує чоловікові свою допомогу в завершенні аудиту ЗАТ „Енергія".

Визначте професійну етичну загрозу, яка може виникнути, та за­пропонуйте шляхи до її вирішення.

Задача 34

ТОВ „Аудит-сервіс" проводить аудит фінансової звітності підпри­ємства протягом останніх п'яти років.

За наслідками податкової перевірки повноти та своєчасності спла­ти податків працівниками ДПІ було визначено велику суму недоїмки по несплачених податках. На підставі цього факту в ході процесуаль­них дій у аудиторської фірми вимагають робочу документацію, але ке­рівництво прийняло рішення її не надавати, поклавшись на те що воно не має права розголошувати інформацію, яка було отримана в процесі аудиту.

Визначте професійну етичну загрозу, яка може виникнути, та за­пропонуйте шляхи до її вирішення.

Задача 35

У місцевій газеті було розміщено оголошення наступного змісту: «Надаються послуги з обов'язкового аудиту фінансової звітності всім підприємствам. Аудитор Іванова М. М. якісно та швидко перевірить фінансову звітність за ціною, що не перевищує 3000 грн.».

Які етичні принципи було порушено аудитором?