Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси 1-10.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
115.71 Кб
Скачать

6. Фінансова система України, її організаційна структура і основні ланки

Фінансова система — сукупність урегульованих фінансово-правовими нормами окремих ланок фінансових відносин і фінансових установ (інсти­туцій) за допомогою яких формуються, розподіляються і використовують­ся централізовані і децентралізовані фонди фінансових ресурсів і грошових засобів. За внутрішньою структурою фінансова система є сукупністю дещо ві­дособлених взаємозв'язаних сфер і ланок фінансових відносин, які відо­бражають специфічні форми й методи обміну, розподілу і перерозподілу ВВП. За організаційною будовою фінансова система є сукупністю фінан­сових органів та інститутів, які керують грошовими потоками в економіці та характеризують систему управління фінансами в країні.

Принципи побудови фінансової системи:

    1. єдність, яка обумовлена єдиною економічною і політичною осно­вою суспільства, єдиною фінансовою політикою, що реалізується в життя через фінансову систему;

    2. функціональне призначення ланок відображається в тому, що в кож­ній із них вирішуються свої завдання специфічними методами, існують від­повідні фонди грошових коштів, апарат управління.

Внутрішня структура фінансової системи відображає об'єктивну су­купність фінансових відносин і є загальною для всіх країн. Вона складаєть­ся зі сфер і ланок. Сфера характеризує узагальнену за певною ознакою су­купність фінансових відносин. В основу виділення сфер рекомендуємо покласти рівень економічної системи. Розрізняють чотири сфери: рівень мікроекономіки — фінанси суб'єктів господарювання та рівень домогос- подарств; рівень макроекономіки — державні фінанси; рівень світового го­сподарства — міжнародні фінанси; узагальнюючий рівень — фінансовий ринок. Ланка показує відособлену частину фінансових відносин, її виокре­млення проводиться за ознакою наявності або відособленого фонду фінан­сових ресурсів, або специфічних форм і методів фінансових відносин.  Ланками фінансової системи є такі:1. Бюджетна система.2. Кредитна система.3. Обов’язкове державне страхування.4. Фінанси підприємств.

Бюджетна система України складається з Державного бюджету і місцевих бюджетів. Зміст, структура бюджетів, їх співвідношення визначаються адміністративно-територіальним устроєм держави. Бюджети акумулюють переважно всі грошові фонди публічного характеру. З прийняттям у 2001 р. Бюджетного кодексу України закріплена заборона на формування поза б юджетних фондів. Бюджетна централізація ресурсів набула нового змісту

Кредитна система охоплює як державне, так і банківське кредитування. Однак, якщо державний кредит є безумовною сферою публічного регулювання, в якому держава виступає позичальником коштів на визначені цілі й у специфічній формі, то банківське кредитування досить специфічно входить у фінансову систему. Його фінансово-правовий аспект стосується тільки тих відносин, що охоплюють і регулюють рух державних коштів, за винятком диспозитивних, цивільно-правових аспектів банківського кредитування.

Обов’язкове державне страхування пов’язане з розподілом і перерозподілом частини сукупного суспільного продукту, спрямуванням коштів на виплату пенсій і т. ін. Державне страхування виступає формою утворення і використання цільових грошових фондів, призначених на соціальні, запобіжні та інші цілі.

Фінанси підприємств як відособлені грошові фонди пов’язані з формуванням, розподілом і використанням коштів підприємств. Вони є основою децентралізованих фінансів. Характеризуючи їх як ланку фінансової системи, слід враховувати таке. Фінанси державних підприємств безумовно є складовою фінансової системи, характеризуються публічним змістом і регулюванням, а недержавних підприємств належать до фінансової системи лише тією мірою, якою пов’язані з реалізацією імперативних обов’язків з формування державних грошових фондів (наприклад, кошти підприємств, за рахунок яких сплачуються податки).

Організаційна будова фінансової системи характеризується сукупніс­тю фінансових органів та інститутів, які відображають систему управління фінансами. До органів управління фінансовою діяльністю в Україні належать: Міністерство фінансів, Державна податкова адміністрація, Державна конт­рольно-ревізійна служба, Державне казначейство, Державна комісія з цін­них паперів та фондового ринку, Рахункова палата, Аудиторська палата, Пенсійний фонд, Фонд соціального страхування, Українська державна ін­новаційна компанія та інші.

До фінансових установ (інституцій) належать і Національний банк України, комерційні банки, страхові компанії, небанківські кредитні уста­нови (кредитні спілки, ломбарди тощо), міжбанківська валютна біржа, фо­ндові біржі, інвестиційні установи.

За роки свого існування фінансова система України зазнала значних перетворень. Нині в Україні діють чимало фінансових установ та інститу­тів, поступово розвивається валютний ринок та ринок цінних паперів, що, безперечно, є наслідком певного позитивного економічного зрушення в економіці держави. Крім того, постійно зростає роль банківських структур у ході підприємницької діяльності, зростає значення страхових послуг як реальної можливості застрахувати себе і свою діяльність від небажаних ризиків.

Незважаючи на усі ці приємні зміни, стан розвитку фінансової систе­ми України продовжує бажати кращого, оскільки, на жаль, вона не відпо­відає усім вимогам економіки країни. Це проявляється в тому, що існуюча фінансова система не завжди дозволяє ефективно та повною мірою акуму­лювати фінансові ресурси, а у підсумку — перерозподілити їх між різними її сферами.