Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філософія глобальних проблем сучасності Ден. 20...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
574.98 Кб
Скачать

Міністерство фінансів України

Дніпропетровська державна

фінансова академія

Філософія глобальних проблем сучасності

Навчально-методичний посібник

Дніпропетровськ – 2011

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

Дніпропетровська державна фінансова академія

ФАКУЛЬТЕТ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ ТА ЕКОНОМІКИ ПРАЦІ

КАФЕДРА гуманітарних дисциплін

Філософія глобальних проблем сучасності

Навчально-методичний посібник

для студентів денної форми навчання, які навчаються

за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво»

за напрямами підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит»,

6.030504 «Економіка підприємства»,

6.030505 «Управління персоналом та економіка праці»

Дніпропетровськ - 2011

ББК 87.2

К 20

Капітон О.В.

Філософія глобальних проблем сучасності: Навчально-методичний посібник для студентів денної форми навчання, які навчаються за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво», за напрямами підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит», 6.030504 «Економіка підприємства», 6.030505 «Управління персоналом та економіка праці». - Дніпропетровськ: Дніпропетровська державна фінансова академія, 2011. – 61 с.

Навчально-методичний посібник розроблений згідно з програмою навчальної дисципліни «Філософія глобальних проблем сучасності», затвердженої ректором академії в 2011р.

Навчально-методичний посібник повинен допомогти студентам денної форми навчання сформувати необхідні знання з філософії глобальних проблем сучасності та володіти вмінням застосовувати їх безпосередньо у практичній діяльності.

Навчально-методичний посібник містить програму навчальної дисципліни, методичні рекомендації до виконання самостійної роботи, методичні рекомендації для підготовки до семінарських занять, методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань, підсумковий контроль, список рекомендованої літератури.

Автор:

О.В. Капітон -

к.філос.н., доцент кафедри гуманітарних дисциплін Дніпропетровської державної фінансової академії

Рецензенти:

С.С.Бескаравайний -

В.П.Капітон -

к.філос.н., доцент кафедри філософії Національної металургійної академії України

д.філос.н., професор, завідувач кафедри гуманітарних дисциплін Дніпропетровської державної фінансової академії

Відповідальний за випуск:

В.П. Капітон -

д.філос.н., професор, завідувач кафедри гуманітарних дисциплін Дніпропетровської державної фінансової академії

Розглянуто та схвалено Вченою радою факультету управління персоналом та економіки праці

Протокол № 3 від 05.12.2011 р.

Розглянуто та схвалено на засіданні кафедри гуманітарних дисциплін

Протокол № 4 від 18.11.2011 р.

Зміст

Вступ

4

1. Програма навчальної дисципліни

5

2. Методичні рекомендації до самостійної роботи

10

3. Методичні рекомендації до семінарських занять

32

4. Методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань

51

5. Підсумковий контроль

54

6. Список рекомендованої літератури

55

ВСТУП

У посібнику розглядаються основні виклики та завдання, перед якими опиняється людина у сучасному світі. Динамічні процеси сучасного суперечливого світу ставлять кожну людину в складні умови соціального життя. Зростаюча напруга, пов’язана із зміною ціннісних орієнтацій, необхідність пошуку і швидкого знаходження рішень, стресові ситуації – все це проблеми, які потребують збереження і розвитку особистості, її внутрішнього світу, світоглядної культури.

Метою навчально-методичного посібника є формування у студентів творчого мислення, здатності вирішувати складні проблеми, прийнятті продуктивних рішень у сфері глобальних проблем сучасності, досягенні науково-технічного прогресу.

Завдання  навчально-методичного посібника – сприяти опануванню знаннями, вміннями та навичками вирішувати професійні завдання з обов'язковим урахуванням світоглядних уявлень і переконань молоді, що формуються в контексті переоцінки нашого історичного минулого, утвердження плюралізму, розмаїття думок, поглядів на різні питання суспільного життя.

Дисципліна «Філософія глобальних проблем сучасності» поєднана міжпредметними зв’язками з дисциплінами «Філософія (філософія, релігієзнавство, логіка)», «Культурологія (культурологія, етика, естетика)», «Соціологія», «Політологія».

В навчально-методичному посібнику представлені матеріали, які викладаються на лекційних заняттях та які відводяться на самостійне опрацювання. Навчальними планом передбачається самостійна робота студентів. Головним при самостійному опрацюванні курсу «Філософія глобальних проблем сучасності» повинно бути вивчення літератури, рекомендованої у програмі. Самостійна робота може виконуватися у бібліотеці, навчальному кабінеті, а також у домашніх умовах.

Мета семінарських занять – допомогти опанувати курс дисципліни й засвоїти її предмет.

Мета самостійної роботи полягає у формуванні вмінь студентів самостійно працювати над рекомендованим матеріалом, орієнтуванні їх на засвоєння, закріплення головного, суттєвого при вивченні тем програми, розвитку самостійного мислення, навичок розумової праці.

Індивідуальні заняття з даного курсу спрямовують на поглиблення вивчення студентами навчальної дисципліни, проводяться з одним або декількома студентами. Індивідуальні завдання передбачають створення умов для найповнішої реалізації творчих можливостей студентів.

В організації навчального процесу з дисципліни «Філософія глобальних проблем сучасності» застосовується поточний та підсумковий контроль. Поточний контроль здійснюється за результатами роботи студентів на семінарських заняттях, при виконанні самостійної роботи та індивідуальних науково-дослідних завдань. Формою підсумкового контролю є ПМК.