Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси ден 2007. Ф (1 ч).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
729.6 Кб
Скачать

84

Міністерство фінансів україни

дніпропетровська державна фінансова академія

Фінансовий факультет

кафедра фінансів

фінанси

Навчально-методичний посібник

(частина І)

для студентів денної форми навчання, які навчаються

за галуззю знань 0305 “Економіка і підприємництво”

з напряму 6.030508 “Фінанси і кредит”

Дніпропетровськ – 2007

Фінанси: Навчально-методичний посібник (частина І) для студентів денної форми навчання, які навчаються за галуззю знань 0305 “Економіка і підприємництво” з напряму 6.030508 “Фінанси і кредит”. – Дніпропетровськ: Дніпропетровська державна фінансова академія, 2007. – 82 с.

Навчально-методичний посібник для студентів денної форми навчання з дисципліни “Фінанси” складений відповідно до навчальної програми дисципліни, затвердженої Вченою радою ДДФА у 2007 р. Мета даної роботи – надання допомоги студентам денного факультету у вивченні дисципліни.

Посібник містить методичні рекомендації для підготовки до семінарських занять, методичні рекомендації по виконанню самостійної роботи та індивідуальних завдань, контрольні заходи, а також рекомендовану літературу з кожної теми дисципліни.

Автори-укладачі:

Т.Ф.Григораш –

ст. викладач кафедри фінансів Дніпропетровської державної фінансової академії

Г.В.Григораш –

ст. викладач кафедри фінансів Дніпропетровської державної фінансової академії

Рецензенти:

Т.М.Рева –

к.е.н., доцент кафедри фінансів Академії митної служби України

В.О.Гордієнко –

к.е.н., доцент, в.о. зав. кафедри бюджету та казначейської справи Дніпропетровської державної фінансової академії

Відповідальний за випуск:

С.М.Панасейко –

в.о. зав. кафедри фінансів Дніпропетровської державної фінансової академії

Розглянуто та схвалено

на засіданні Вченої ради

фінансового факультету

Протокол №___ від ___________ р.

Розглянуто та схвалено на

засіданні кафедри фінансів

Протокол №___ від ___________ р.

зміст

стор.

Вступ………………………………………………………………………

4

1.

Структура програми навчальної дисципліни ………………………….

6

2.

Структура залікового кредиту курсу.…………………………………...

17

3.

Методичні рекомендації до семінарських занять……………………...

19

4.

Методичні рекомендації до самостійної роботи…………………….....

49

5.

Методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань……...

57

6.

Контрольні заходи………………………………………………………..

63

7.

Критерії оцінки знань та вмінь студентів………………………………

65

8.

Термінологічний словник………………………………………………..

68

9.

Бібліографічний список..………………………………………………..

78

ВСТУП

Система підготовки фахівців економістів з напряму “Фінанси і кредит” повинна забезпечувати оволодіння теорією, методологією і методикою пізнання і вивчення фінансових процесів і дії фінансових відносин. Дисципліна “Фінанси” є теоретичною і методологічною основою цілого ряду спеціальних фінансових навчальних курсів. Вона вивчає форми прояву економічних законів у сфері фінансів.

Мета дисципліни: формування базових знань з теорії фінансів, засвоєння закономірностей їх функціонування на макро- і мікрорівнях як теоретичної основи фінансової політики і розвитку фінансової системи.

Це необхідно майбутньому спеціалісту, щоб об’єктивно оцінювати економічні процеси, які відбуваються у суспільстві, розуміти суть і тенденції розвитку фінансових відносин та їх особливості у сфері державних фінансів і фінансів господарських одиниць, розробляти й вирішувати актуальні питання теорії і практики розбудови фінансової політики держави.

Знання теоретичних основ фінансових відносин дає змогу досить швидко опанувати зміни, які відбуваються у фінансовій практиці.

Завданням вивчення дисципліни “Фінанси” є вивчення сутності, функцій та ролі фінансів у ринковій економіці; закономірностей їх еволюційного розвитку; теоретичних основ державних, корпоративних і міжнародних фінансів; засад функціонування фінансової системи держави.

В результаті вивчення дисципліни студенти повинні знати:

  • сутність та економічну природу фінансових відносин;

  • генезис і еволюцію фінансів;

  • історичні аспекти становлення і розвитку фінансової науки;

  • теоретичні основи функціонування фінансів в умовах ринку;

  • принципи і конкретні форми організації фінансових відносин у різних сферах життєдіяльності суспільства;

  • особливості впровадження фінансової політики на різних історичних етапах розвитку України;

  • механізм формування і використання централізованих фінансових ресурсів держави;

  • особливості управління державним боргом.

Студенти повинні вміти:

  • теоретично обґрунтовувати практику функціонування фінансового механізму при формуванні та використанні централізованих і децентралізованих фондів фінансових ресурсів суспільного призначення;

  • досліджувати внутрішню структуру фінансової системи держави;

  • аналізувати взаємодію структурних елементів цієї системи;

  • теоретично обґрунтовувати функціонування фінансового ринку і фінансового механізму зовнішньоекономічних відносин;

  • аналізувати функціонування страхового і фінансового ринку;

  • визначати особливості становлення і розвитку фінансів країн з розвиненою ринковою економікою і фінансів Європейського Союзу.

У процесі вивчення дисципліни забезпечується формування у студентів різностороннього аналітичного мислення в області фінансів, придбання навичок аналізу фінансово-економічних проблем стану фінансових відносин та їх впливу на соціально-економічний розвиток суспільства.

Навчально-методичний посібник для студентів денної форми навчання складений на основі програми навчальної дисципліни “Фінанси”. Пособник містить: зміст програми навчальної дисципліни, методичні рекомендації до проведення семінарських занять та виконання самостійної роботи студентів. До його змісту включені індивідуальні завдання, які носять науково-дослідний характер та надані питання для підготовки до ПМК, критерії оцінок знань та вмінь студентів та бібліографічний список.

Метою пропонованого навчального посібника є забезпечення студентів навчально-методичними матеріалами, необхідними для опрацювання теоретичного матеріалу.

1. Структура програМи навчальної дисципліни “Фінанси” опис навчальної дисципліни

Предмет дисципліни: економічні відносини з приводу формування, розподілу і використання централізованих і децентралізованих фондів у грошовій формі.

Курс підготовки бакалавра

Галузь знань, напрям підготовки, освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчальної дисципліни

Кількість кредитів

ECTS: 10

0305

Економіка та підприємництво

Нормативна

Рік підготовки: 2, 3

Семестри: III, IV, V

Модулів: 6

6.030508

Фінанси і кредит

Лекції: (теоретична підготовка) 53 год

Змістових модулів: 9

Семінари: 88 год

Загальна кількість годин: 360

бакалавр

Самостійна робота: 120 год

Тижневих годин:

Ш семестр - 2

ІV семестр - 3

V семестр - 3

Індивідуальна робота: 96 год

Вид контролю:

Ш, ІV семестр - ПМК

V семестр - іспит

Мета дисципліни: формування базових знань з теорії фінансів, засвоєння закономірностей їх функціонування на макро- і мікрорівнях як теоретичної основи фінансової політики і розвитку фінансової системи.

Модуль і змістОвИй модуль 1 основи фінансів

Тема 1. Предмет фінансової науки, як пізнання сутності фінансів

Предмет фінансової науки. Фінансові явища та процеси на різних рівнях національної економіки. Об’єкти дослідження. Загальна мета фінансової науки.

Методи пізнання фінансового життя. Метод індукції. Метод дедукції. Їх характеристика. Абстрагування. Використання математичних методів і моделей при проведенні досліджень.

Тема 2. Генезис і еволюція фінансів

Історичні та економічні передумови виникнення фінансів. Фінанси як специфічна форма суспільних відносин, підсистема економічного базису. Еволюція терміну «фінанси». Етапи розвитку фінансів. Співвідношення між категоріями «фінанси» і «гроші».

Організаційні засади функціонування фінансів. Фінансові відносини і фінансова діяльність. Вихідні фінансові категорії: доходи, видатки, фінансові ресурси. Їх характеристика. Об’єкти і суб’єкти фінансових відносин. Фінансові протиріччя та способи їх збалансування.

Моделі фінансових відносин у суспільстві. Моделі, що вирізняються за послідовністю розподілу ВВП. Їх характеристика. Моделі, що вирізняються за рівнем державної централізації ВВП. Їх характеристика. Вибір моделі фінансових відносин.

Призначення та роль фінансів. Вплив фінансів на розвиток суспільного виробництва. Роль фінансів у регулюванні вартісних пропорцій народного господарства, галузевої і територіальної структури суспільного виробництва.

Функції фінансів. Функції фінансів, як виявлення найважливіших суттєвих ознак, властивостей, суспільного призначення фінансів. Розподільна функція, її зміст. Об’єкти й суб’єкти розподілу та перерозподілу вартості суспільного продукту. Механізм дії розподільної функції фінансів. Первинний розподіл, перерозподіл, вторинний розподіл. Контрольна функція. Фінансова інформація та її роль у реалізації контрольної функції. Дискусійні питання щодо функцій фінансів.

Поняття фінансової системи. Структурна будова та засади функціонування фінансової системи. Внутрішня структура і організаційна будова фінансової системи. Сфери фінансових відносин: міжнародні фінанси, державні фінанси, фінанси суб’єктів господарювання, фінансовий ринок. Ланки фінансових відносин.

Регіональний аспект побудови фінансової системи. Національні, регіональні та світова фінансові системи. Організація функціонування фінансової системи.

Організаційна структура фінансової системи. Органи, які функціонують у сфері бюджету держави, контрольно-регулюючі органи, фінансові інституції, які працюють на фінансовому ринку, органи управління цільовими фондами.

Призначення і специфічні ознаки сфер та ланок фінансової системи. Управління фінансовою системою. Органи управління фінансовою системою. Міністерство фінансів України, його завдання і функції. Державна контрольно-ревізійна служба. Державне казначейство. Державна податкова адміністрація. Рахункова палата України. Національний банк України та ін.