Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Типова програма_зведена.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
142.34 Кб
Скачать

Тема 4. Розвиток політичної думки в Україні

Пам’ятки політичної думки Київської Русі («Повість минулих літ», «Руська Правда», «Про закон і благодать», «Повчання дітям», «Слово о полку Ігоревім»). Політичні ідеї на території України в литовсько-польську добу (Литовські статути, С. Оріховський, Х. Філалет, І. Вишенський, Києво-Могилянська академія). Джерела, зміст та соціально-політичні передумови створення “Прав за якими судиться малоросійський народ”

Суспільно-політичні засади козацько-гетьманської держави. Конституція П.Орлика. Політичні ідеали Г. Сковороди. Ідеї про державу та політику «Історії русів». Ідеї просвітництва в Україні (Я. Козельський, В. Каразін, П. Лодій, С. Десницький).

Політичні ідеї Кирило-Мефодіївського товариства. М. Костомаров. Тарас Шевченко про долю України та шляхи національного відродження. Автономно-федералістична концепція М. Драгоманова. Роль С. Подолинського у розвитку політичних вчень в Україні. Іван Франко про державу і політику. Політична думка ХІХ ст. на західноукраїнських землях (М. Павлик, Ю. Бачинський).

Історіософська концепція М. Грушевського. Самостійницькі ідеї М. Міхновського. Політичні погляди “україноросів” початку ХХ ст. Український інтегральний націоналізм Д. Донцова. Еволюція політичних поглядів В. Винниченка. Державницька ідеологія В. Липинського. Концепція держави і права С. Дністрянського. Політичні ідеї С. Томашівського, В. Кучабського, В. Старосольського. Політичні ідеї І. Лисяка-Рудницького Українська політико-правова думка в умовах тоталітаризму. Український націонал-комунізм. Політичні ідеали української діаспори. Політичні погляди українських дисидентів-шістдесятників. Розвиток політології в Україні в пострадянський період.

Тема 5. Становлення і розвиток політичної науки

Процес формування та виділення політичної науки з загальної системи соціальниї та гуманітарних наук. Формування політичної науки у Німеччині. Вплив правознавціи та державознавців на формування політичної науки в Німеччині. Виникнення та розвиток політичної науки у Франції. Е. Бутлі та „Вільна школа політичних наук“. Становлення політичної науки у Великій Британії. Заснування та діяльність Лондонської школи економіки та політичних наук в Лондонському університеті. Особливості зародження та розвитку політичної науки в США. Ф. Лібер, як засновник системного вивчення політичної науки. Роль та місце Колумбійського коледжу у становленні політичної науки. Формування Американської асоціації політичної науки. Поява перших наукових журналів з питань політичної науки: Щорічник американської академії політичних та соціальних наук, Огляд американської політичної науки, Журнал політичних досліджень. Вплив соціології на формування перших політичних теорій. Вплив позитивізму на сферу політичних досліджень. М. Вебер про владу та управління. Форіування школи елітаризму в політичній науці (Г. Моска, В. Парето, Р. Міхельс, К. Мангейм). Поширення концепції плюралістично-групового підходу до політики. Теорія груп в політичній науці. Ідеї А. Бентлі та їх вплив на формування ліберально-плюралістичної теорії влади. Формування та вплив на розвиток політичної науки біхевіористського підходу. Формування політичних знань в Україні. Формування регіональних шкіл політичної науки. Вплив Чернівецької політологічної школи на розвиток політичної науки в Україні.