Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Типова програма_зведена.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
142.34 Кб
Скачать

Тема 13. Політичні партії

Політична партія як соціальний та політичний інститут. Основні розуміння суті партії. Формування та еволюція політичних партій.Способи виникнення партій: зовнішнє походження, виборче походження. Основні ознаки політичної партії: ідеологічний характер, політична платформа, наявність організації, тяжіння до влади, соціальна база, електорат. Структура політичних партій. Відмінність політичних партій від інших об’єктів політики. Основні функції політичних партій: ідеологічна, політична, організаторська, пропагандистська. Класичні теорії політичних партій (Р.Міхельс, М. Острогорський, М.Вебер, М.Дюверже, З.Ньюмен, Р. Кац, П. Меїр). Структурна теорія партій М. Дюверже. Функціональна теорія політичних партій К. Лоусон. Підхід У. Кротті до розуміння політичних партій. Типологізація політичних партій. Багатоманітність підходів до типологізації політичних партій: кадрові, масові, централізовані (М.Дюверже); патронажні та ідеологічні (З.Ньюмен); консервативні й революційні; партії-лідери та партії-аутсайдери та ін. Підстави класифікації політичних партій: представництво у парламенті, ставлення до влади, характер представництва електорату, розмежування “ідеологізм – прагматизм”, рівень та характер прогресивності, організаційно-масова побудова, базова ідеологічна доктрина, вираження групових інтересів. Роль ідеології в діяльності політичних партій. Партії та вибори. Особливості взаємодії пполітичних партій та супільства. Політичні партії та влада. Політичні партії між владою та громадянським суспільством. Політичні партії та політичні рухи: взаємозв’язок та відмінності. Політичні партії, як фактор демократизації перехідних суспільств. Тенденції розвитку політичних партій на сучасному етапі.

Тема 14. Партійні системи

Тема 15. Політичні партії та партійна система України

Тема 16. Громадсько-політичні об'єднання та рухи

Місце і роль громадсько-політичних об'єднаннь та рухів у політичній системі, їх типи і функції. Політичні, соціально-економічні та культурні передумови виникнення і діяльності громадсько-політичних об'єднаннь. Самодіяльна природа громадсько-політичних організацій. Профспілкові, молодіжні, жіночі, загальнодемократичні та інші організації. Неформальні організації. Суспільно-політичні рухи: ознаки, особливості соціальної бази і структури. Основні види суспільно-політичних рухів. Суспільно-політичні рухи як індикатори соціальних проблем, методи впливу на владу. Можливості співпраці громадсько-політичних об'єднаннь та рухів з політичними партіями. Обумовленість появи альтернативних рухів, їх роль у політичній боротьбі. Специфіка масових демократичних рухів (економічні, антивоєнні, на захист прав людини і тому подібне), їх роль в політичному житті суспільства. Методи і форми впливу суспільних рухів і “груп інтересів” на політичне життя, проблема лобізму. Місце і роль кооперативних організацій, творчих союзів, науково-технічних, культурно-освітніх і інших добровільних організацій в політичній системі суспільства.

Тема 17. Інститут парламентаризму

Історія становлення представницької влади: давні форми народовладдя і представницької влади; народовладдя і представницька влада у Стародавній Греції; народовладдя і представницька влада у Стародавньому Римі; представницька влада у Середньовічній Європі; еволюція парламенту Великої Британії; еволюція Конгресу Сполучених Штатів Америки; Становлення представницької влади в Україні: народовладдя і представницька влада в Русі; представницька влада часів Великого князівства Литовського; влада часів Гетьманщини; Центральна Рада; законодавча влада за Гетьманату; влада часів Директорії; Верховна Рада УРСР; Верховна Рада України.

Правові основи діяльності парламентів. Законодавчі акти, що регулюють діяльність парламентів. Основні функції парламентів. Законодавчі функції парламенту. Контрольні функції парламенту. Установчі функції парламенту. Бюджетно-фінансові функції парламенту Внутрішньополітичні функції парламенту. Зовнішньополітичні функції парламенту.

Парламенти у системі органів державної влади країн розвинутої демократії. Роль Верховної Ради України у системі державного управління. Відносини між Верховною Радою і Кабінетом міністрів України. Відносини між парламентом і Главою держави. Парламенті Конституційний Суд. Парламент і суди загальної юрисдикції. Парламент і органи місцевих адміністрацій. Верховна Рада і місцеве самоврядування в Україні. Формування місцевих бюджетів.

Структура і порядок роботи парламентів світу. Однопалатні і двопалатні парламенти Основні органи і підрозділи парламенту. Порядок роботи парламентів. Створення та ліквідація комітетів. Система сильних комітетів. Система слабких комітетів. Система перехідних комітетів. Роль фракцій у парламенті. Загальні відомості про апарат парламенту. Особистий апарат. Парламенти без особистого апарату. Апарат комітетів законодавчого органу.

Структура Верховної Ради України. Основні органи і підрозділи Верховної Ради. Комітети Верховної Ради України. Конституційні засади утворення комітетів. Організація діяльності комітетів. Роль комітетів у діяльності Верховної Ради України.

Організація і ліквідація фракцій. Парламентська більшість. Структурні підрозділи апарату Верховної Ради України. Дослідницька служба. Управління справами.

Інститут законодавства Верховної Ради України. Уповноважений Верховної Ради з прав людини. Рахункова палата.

Загальні відомості про законодавчий процес. Підготовка законопроекту, законодавча ініціатива. Внесення законопроекту до парламенту. Подання законопроекту у комітет. Робота над законопроектом у комітеті. Слухання у комітетах щодо законопроекту. Внесення поправок до законопроекту. Супровід справ і законів у комітеті.

Внесення законопроекту на пленарне засідання. Розгляд законопроекту на пленарному засіданні.

Процес прийняття закону про бюджет. Стадії бюджетного процесу: бюджетна резолюція і фінансові цикли. Бюджетні повноваження Верховної Ради України. Роль Конституційного суду у законодавчому процесі. Проблеми ієрархії нормативних актів.

Контрольна діяльність парламентів світу. Виконання бюджету і контроль. Контрольні повноваження Верховної Ради України. Контрольні повноваження комітетів Верховної Ради України. Слухання посадових осіб у комітетах. Депутатські запити, година запитань. "День Уряду України". Розслідування. Контроль за дотриманням законів органами місцевого самоврядування. Контроль за дотриманням законів громадськими організаціями

Діяльність депутатів парламенту. Правовий статус депутатів. Парламентські привілеї. Правила поведінки депутатів. Законодавчі функції депутатів. Роль народного депутата у бюджетному процесі. Представницькі функції депутатів. Контрольні функції депутатів. Робота депутатів у фракціях і групах. Робота депутатів у постійних комітетах. Регулювання лобістської діяльності. Лобіювання у Верховній Раді України.