Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Типова програма_зведена.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
142.34 Кб
Скачать

Тема 8. Політична система

Поняття “політична система суспільства”, “політична організація суспільства”, “політична структура суспільства” Місце і роль політичної системи в життєдіяльності суспільст­ва. Політична система суспільства в її взаємодії з економічною, соціальною, правовою та іншими суспільними структурами. Політична система як фактор стабілізації і розвитку політичного життя. Політична влада як основа політичної системи.

Класичні уявлення про політичні системи. Теорії політичних систем та їх основні характеристики. Системний аналіз: його роль у становленні теорії політичної системи. Політика в контексті системного аналізу Т. Парсонса. Модель політичної системи Д.Істона. Особливості структурно-функціонального методу. Модель політичної системи Г.Алмонда. Інформаційно-кібернетична модель політичної системи К.Дойча. Політична система як спосіб “виробництва політик” Ч. Ендрейн.

Структура і функції політичної системи суспільства. Держава – як основний інститут політичної системи суспільства. Інституціональна, інформаційно-комунікативна і нормативно-регулятивна підсистеми. Функції політичної системи. Рівні функціонування політичної системи.

Типологія політичних систем. Основні критерії типології політичних систем. Класифікація політичних систем Г. Алмонда. Типологія політичних систем А. Лейпхарта. Типологія політичних систем Ж. Блонделя. Типологія Р. Даля. Типологія Ч. Ендрейна. Інтеграційна класифікація політичних систем.

Тема 9. Політична система України

Правові і політичні аспекти українського парламентаризму. Верховна Рада: повноваження, структура, склад. Обмеження законодавчих і контрольних повноважень парламенту. Порядок діяльності парламенту. Керівні органи парламенту. Комісії. Законодавчий процес. Парламентські партійні групи. Органи парламентського контролю: Рахункова палата, Уповноважений по правах людини.

Виконавча влада в Україні. Президент і Уряд України. Президент – глава держави і фактичний глава виконавчої влади. Повноваження президента. Правові і політичні аспекти розподілу повноважень між Президентом і Урядом України. Виконавча влада в Україні. Уряд України: структура, склад, компетенція. Роль силових структур в українській політиці. Відповідальність уряду. Особливості державної служби в Україні. Статус і структура державного апарату. Міліція. Збройні сили.

Народовладдя в Україні: можливості і реальність. Прийнятна для України владна модель. Завдання влади в умовах трансформації суспільства. Перспективи суспільної модернізації в Україні. Ресурси влади в Українській державі: соціальні, економічні, культурно-інформаційні. Характеристика сучасного типу політичного режиму в Україні. Владна вертикаль в Україні: централізація чи децентралізація. Економічні й етнокультурні чинники в еволюції територіального управління в Україні. Конституційна модель виконавчої влади на місцях. Протиріччя регіональних адміністрацій та представницьких органів (рад). Проблема оптимізації владної вертикалі в Україні. Питання адміністративно-територіальної реформи на сучасному етапі.

Базові засади місцевого самоврядування. Історичні передумови запровадження принципів місцевого самоврядування в Україні. Етапи становлення місцевого самоврядування. Проблема розмежування повноважень між органами місцевого самоврядування та місцевими адміністраціями. Конституційна модель місцевого самоврядування: теоретичні можливості та практичні реалії. Проблема адаптації правових норм діяльності органів місцевого самоврядування до вимог Євросоюзу.

Характерні тенденції формування багатопартійності в Україні. Етапи еволюції багатопартійності у сучасній Україні. Партійно-політичний спектр сучасної України. Проблема політичної опозиції в Україні. Групи інтересів в Україні, характерні риси їх діяльності та вплив у суспільстві.

Політико-правові передумови формування громадянського суспільства в Україні. Правова культура населення. Співвідношення держави та громадянського суспільства у політичній системі України. Проблеми та перспективи розвитку громадянського суспільства в Україні. Трансформація еліт в Україні.