Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИЗ_ОМ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
829.95 Кб
Скачать
  1. Методичні вказівки до виконання індивідуального завдання

1. На підставі переліку господарських операцій за поточний місяць скласти «Журнал реєстрації господарських операцій» (ЖРХО) за формою наведеною в таблиці:

Журнал реєстрації господарських операцій

№ ГО

Зміст господарських операції

Сума, грн

Кореспондуючі рахунки

Д-т

К-т

Усього:

2. Для відкриття синтетичних і аналітичних рахунків потрібно чітко знати їх відмінність. Синтетичні рахунки призначені для віддзеркалення господарських операцій в укрупненому вигляді, а процес їх реєстрації називається синтетичним обліком. Наприклад, рахунок 20 «Виробничі запасів».

Рахунки, на яких аналізується інформація, укрупнена на синтетичних рахунках, називаються аналітичними, а процес їх реєстрації – аналітичним обліком. Наприклад, рахунок 201 «Сировина і матеріали», рахунок 202 «Купувальні напівфабрикати і комплектуючі».

Необхідно пам'ятати, що залишок синтетичного рахунку, завжди дорівнює підсумку залишків по аналітичних рахунках.

3. На підставі вихідних даних відкрити рахунки синтетичного та аналітичного обліку, вказати початкове сальдо, рознести на рахунки суми господарських операцій відповідно до «Журналу реєстрації господарських операцій», підрахувати звороти по дебіту і кредиту, вивести сальдо на кінець періоду.

Скласти рахунок – це відкрити рахунок, перенести вхідне сальдо з попереднього періоду, заповнити звороти і вивести кінцеве сальдо. Вхідне сальдо вибирається з вхідного балансу, в якому приведені залишки по рахунках на останній день попереднього місяця. Звороти заповнюються на підставі кореспонденції рахунків, вказаних в «Журналі реєстрації господарських операцій».

Наприклад відобразити наступну господарську операцію:

«Отримані грошові кошти в касу з поточного рахунку в сумі 5000 грн., за умови, що вхідне сальдо на поточному рахунку було 8000 грн., а в касі підприємства грошові кошти були відсутні».

Складаємо рахунки:

Д-т Рахунок 31 «Поточний рахунок» К-т

Д-т Рахунок 30 «Каса» К-т

С.п. = 8000

С.п. = 0

1) 5000

1) 5000

ОД = 0

ОК = 5000

ОД = 5000

ОК = 0

С.к.= 3000

С.к. = 5000

Аналогічно складаються рахунки аналітичного обліку

4. На підставі складених рахунків синтетичного обліку складається оборотна і шахова і відомості по рахунках синтетичного обліку.

Оборотна відомість – це зведення зворотів і залишків за певний період часу. Основною особливістю є наявність трьох пар рівних підсумків, перша і третя пари рівних підсумків витікають з балансу, а друга пара підсумків виникає в результаті реалізації методу подвійного запису і, отже, дорівнює підсумку господарських операцій зареєстрованих в звітному періоді. Оборотна відомість виглядає таким чином: