Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3.4. Робота менеджера з документами.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
175.62 Кб
Скачать

7.3 Адміністративний етикет

Психологами встановлено, що більшість конфліктних ситуацій у виробничому колективі виникає через незнання адміністративного етикету. Якщо робітнику спокійно і доказово пояснити, що він не заслужив підвищеної річної премії, то не піде по інстанціях доповідна з протестом, не буде роздратування, образи, тобто не виникне “інформаційний шум”.

Найчастіше про адміністративний етикет забувають і при складанні ділових листів. Хіба не викликає роздратування таке звертання: “Переконливо прошу Вашого розпорядження про відправлення мені в письмовому вигляді роз’яснення на нижчерозглянуте питання...”?

Іноді очікуваний результат як би нав’язує адресату: “Направляємо Вам відкоригований варіант проекту нового положення... просимо розглянути і затвердити”. Порушення адміністративного етикету в даному випадку проявилося в тому, що відправник не враховує варіанту, при якому положення може бути і не затверджено.

Явно недоречний елемент сумніву має місце в наступному реченні з листа: “Інститут просить надіслати методичні вказівки, що, очевидно, будуть корисні в роботі...”.

Окремі помилки обумовлені тим, що укладачі документів прагнуть досягти наукового стилю викладення у простих документах, наприклад: “Через отриману робочу травму Фоміним залишкову працездатність використовувати для вивчення правил техніки безпеки...”

Важливий документ - характеристика. Вона представляється в різні установи. Проте, немає державного стандарту виробничої характеристики. А такий стандарт потрібний. І цілком очевидно, що характеристика, видана науковцеві, повинна відрізнятися за складом від характеристики, виданої технічному працівнику, а характеристика, що направляється у ВНЗ, - від характеристики, що адресується до суду.

“Не викладайте у листі того, що ви не сказали б усно”, - радять Е. Крижан і Ю. Орлик, автори книги “Як поводитися”, виданої в Братиславі російською мовою.

Часом окремі фрази нагадують ребус, розшифрувати який може тільки працівник, що знає професійний жаргон свого відомства: “... Чи може заочник після закінчення інституту поїхати на роботу з розподілу, як це роблять денники?”.

Слід відзначити, що змістовна і коректна усна ділова мова може служити зразком для офіційної письмової мови. На жаль, усне мовлення рідко записують і ще рідше аналізують як зразок простої, завжди зрозумілої співрозмовнику ділової інформації, що, як правило, приводить до взаєморозуміння і позбавлення надмірної науковості і канцеляризмів.

У мові офіційного переписування існують закономірності, знання яких полегшує процес складання ділового листа. Це, наприклад, стандартизація виразів і цілих фраз, моделі пропозицій і т.д.

Помилок як у змісті, так і в технічному оформленні документації можна уникнути, якщо у своїй роботі керуватися державними стандартами на управлінську документацію, посібниками по службовій кореспонденції і довідниками по літературному редагуванню. При цьому головне у діловому листуванні - писати просто і зрозуміло.

Резюме

Управлінський документ - це документ, який містить відомості організаційного, розпорядчого або повідомного характеру, який створюється в цілях управління і відповідним чином оформлюється на папері або іншому носії.

Документація - це сукупність однорідних за функціональним призначенням і взаємопов’язаних документів.

У торговельних підприємствах використовують такі види документації: нормативно-технічна - комплекси міжнародних стандартів; проектна - документи, які використовують при проектуванні підприємства; конструкторська (технічна) у вигляді графічних і текстових документів; виробнича (технологічна) - технологічні карти, схеми, збірники рецептів страв і кулінарних виробів.

Інформація про основну діяльність торговельних підприємств міститься в організаційно-розпорядчій документації, яку використовують для оформлення розпорядчо-виконавчої діяльності апарату управління. Цей вид документації передбачає організаційні документи (статути, положення, правила, інструкції), розпорядчі (накази, розпорядження) і довідково-інформаційні документи (листи, довідки, звіти, відомості тощо). Крім того, у підприємствах створюють спеціальні види документації, які відображують специфічні функції управління, наприклад кадрову, бухгалтерську ті ін.

При складанні і оформленні документів використовують реквізити. Реквізит - елемент офіційного документа, наприклад, дата, адресат, індекс, підпис та ін.

Сукупність розміщених у встановленій послідовності реквізитів документа називається його формуляром.

Скоротити час на підготовку документів, швидко та однозначно сприймати текст, зробити його придатним для машинної обробки дає змогу уніфікація текстів - встановлення єдиної форми мовного вираження, яка найточніше передає зміст управлінських ситуацій або дій, що регулярно повторюються.

Логічному та оперативному сприйняттю тексту документа сприяє його раціональна структура. Структура тексту документа - послідовне розміщення складових частин, що розкривають зміст документа відповідно до його функціонального призначення.