Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОЛИВАННЯ-метод.лаб.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
622.59 Кб
Скачать

Порядок виконання роботи

  1. Ввімкнути прилад ПСР – 014. для цього:

а) вставити вилку шнура в розетку;

б) ввімкнути тумблери на блоці живлення і підсилювачі;

в) встановити стрілку гальванометра на нуль, повертаючи вісь потенціометра “Установка нуля” вліво чи вправо;

г) через 2-3 хвилини перевірити установку нуля, знову встановити її на нуль. Щоб переконатися в правильності ввімкнення приладу, треба повернути вісь потенціометра вправо, або вліво на кілька градусів. При цьому стрілка гальванометра повинна різко відхилятися;

д) добитися максимального відхилення стрілки, повільно повертаючи вісь потенціометра;

е) закрити рукою рупор приймача і ще раз встановити нуль гальванометра, повертаючи вісь потенціометра “Установка нуля” на блоці підсилювача.

  1. Продемонструвати направленість вимірювання рупорної антени. Для цього скласти установку, але без решітки. Відстань між рупорами генератора і приймача повинна бути 50÷70 см. Повертаючи антену генератора навколо вертикальної осі, спостерігають спочатку послаблення, а потім повне зникнення прийому. Дослід повторити і з антеною приймача.

  1. Спостереження екрануючої дії провідників. На попередній схемі добитися чіткого прийому електромагнітних хвиль. Потім повільно внести в простір між генератором і приймачем металічний екран. При цьому поступово зменшується відхилення стрілки гальванометра. Повторити дослід з екраном із діелектрика.

  1. Відбивання електромагнітних хвиль вивчити на установці: розмістити генератор і приймач так, щоб осі їх антен перетиналися в площині екрана. Показати, що електромагнітні хвилі добре відбиваються від провідних і значно гірше від ізолюючих поверхонь. Змінюючи кути падіння і відбивання перевірити закони відбиван- ня ,електромагнітних хвиль.

  2. Фокусування електромагнітних хвиль вивчити на попередній установці, встановити між рупорами лінзу із діелектрика. Відстань між рупорами повинна бути 140÷160 см. Переміщуючи приймач по дузі сталого радіуса відносно центра лінзи, переконатися, що є одне положення при якому відхилення стрілки гальванометра максимальне, а в інших положеннях воно різко зменшується. Забрати лінзу і, рухаючи приймач по тій же дузі, переконатися, що відхилення стрілки практично не міняється.

  1. Провести спостереження заломлення електромагнітних хвиль , вносячи між лінзою і рупором приймача тригранну призму. Переміщуючи рупор приймача в сторону призми, знайти точку, в якій спостерігається впевнений прийом.

  1. Інтерференцію електромагнітних хвиль вивчити на попередній установці. Встановити кут 200÷300 між віссю рупора генератора і перпендикуляром до відбиваючих пластин. Кут між пластинами зробити близьким до 1600÷1700 . Повільно переміщуючи приймач по дузі сталого радіуса відносно осі відбивача спостерігають посилення і послаблення прийому.

  1. Спостереження поляризації електромагнітних хвиль провести на такій установці. Встановити генератор і приймач на відстані 50÷70 см. І між ними розмістити поляризаційні решітки так, щоб провідники решіток були паралельні між собою і паралельні горизонтальній площині. Повільно повертаючи одну з решіток до положення перпендикулярного положенню другої, спостерігають зменшення відхилення стрілки гальванометра. Явище поляризації свідчить про поперечність електромагнітних хвиль.

  1. Провести спостереження дифракції електромагнітних хвиль, помістивши між генератором і приймачем дифракційну решітку складену з трьох полос так, щоб між ними були однакові щілини шириною 3,5÷4 см. Переміщуючи приймач, знайти участки посилення і послаблення прийому.

  1. Зробити висновки.