Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Портовий менеджмент.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
377.86 Кб
Скачать

портовИй менеджмент

Текст лекцій

проф. Столярова Г.П.

Міністерство освіти, науки, молоді та спорту України

Одеський національний морський університет

Кафедра «Менеджмент і маркетинг»

Лекції

з дисципліни «Портовий менеджмент»

Проф. Г.П. Столяров

Одеса, 2011

Тема 1

РОЛЬ І ЗНАЧЕННЯ МОРСЬКИХ ПОРТІВ

ОСНОВНІ ФУНКЦІЇ І ВИДИ ДІЯЛЬНОСТІ

Теоретичні положення

Сучасний морський порт (МП) - це крупний транспортний вузол, що зв'язує більшість видів транспорту, зокрема: морський, річковий, залізничний, автомобільний і трубопровідний, а іноді і авіаційний.

Правовий статус морського порту України - це державне підприємство, призначене для обслуговування суден, пасажирів і вантажів на відведених порту території та акваторії, а також перевезення вантажів і пасажирів на належних порту судах [КТМ].

Територією морського порту є відведені йому землі, а також на-миті, насипані або утворені з застосуванням інших гідротехнічних технологій площі, створені за рахунок порту за користування якими не стягується плата.

Акваторією морського порту є відведені йому водні про-простору

На території порту можуть діяти підприємства та організації всіх форм власності, метою і видом діяльності яких є обслуговування суден, пасажирів і вантажів у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Морський порт очолює начальник порту, який призначається, із-гласно чинному законодавству України.

В останнє десятиліття міжнародна торгівля перетворилася на двигунів економічного зростання багатьох країн, що докорінно змінило характер діяльності портів. Сучасний порт зараз є не тільки посередником між видами транспорту, а відіграє активну роль у світовій транспортній системі. Морський порт розглядається не як самостійний (самодостатній) елемент, а як найважливіша ланка транспортної ланцюга, яка повинна бути взаємопов'язаною, послідовної і цілісної для забезпечення ефективності та конкурентоспроможності транспорту та можливості впровадження сучасних логістичних рішень, такі як «just in time» (точно в строк ) та інших.

Процес глобалізації національних економік призводить державу до необхідності здійснювати макроекономічну політику, орієнтовану на експорт, що в свою чергу забезпечує суттєве зростання обсягів зовнішньої торгівлі. У зв'язку з цим зростає стратегічне значення портів та їх роль у досягненні національних економічних цілей

Таким чином, значне збільшення обсягів перевезень зовнішньоторговельних вантажів, впровадження інтермодальних транспортних систем, зростання контейнеризації та спеціалізації транспорту і значне загострення міжпортового конкуренції змінюють роль портів і вимагають виконання нових, раніше не затребуваних функцій. У їх числі:

  1. Підвищення якості та надання додаткових комерційних послуг з підготовки, пакетування та контейнеризації вантажів.

  2. Створення розподільних центрів, що виконують роль реалізації товарів.

  3. Технічне переоснащення портів для готовності обробки нових транспортних засобів і технологій перевезення вантажів.

  4. Створення портових промислових зон, що мають велике значення для економіки країни (підвищення конкурентоспроможності продукції, що виробляється в цих зонах, наприклад, металургійний комбінат в Марселі).

Тут слід зазначити, що портова промислова зона являє собою первинну форму взаємодії порту і припортової промисловості: вона включає в себе порт, підприємства, які взаємодіють з морським портом, організації, що обслуговують їх інфраструктуру. Наступною, більш розвиненою формою взаємодії є портово-промислові вузли (комплекси), які об'єднують кілька портових промислових зон, що мають спільну інфраструктуру; їх основна мета - розвиток транзитної функції країни і збільшення експортного потенціалу.

Повсюдна контейнеризація, розвиток мультимодальних перевезень зумовлюють розширення сфери взаємодії підприємств, що призводить до формування транспортно-виробничих об'єднань - об'єднання взаємозалежних транспортних і промислових підприємств, а також пов'язаних з ними організацій, розташованих на певній території і функціонують з метою задоволення потреб учасників ринку транспортних послуг.

Новою формою взаємодії виступає морський кластер - територіально-галузеве добровільне об'єднання підприємств і організацій морегосподарського комплексу та суміжних галузей, які тісно співпрацюють з науковими та навчальними установами та органами місцевої влади з метою підвищення рівня конкурентоспроможності всіх учасників об'єднання і економічного зростання регіону [Криж].

Враховуючи сучасні тенденції розвитку портів, збільшення їх ролі та функцій, морські порти відповідно до класифікації ЮНКТАД (Конференція ООН з торгівлі та розвитку) поділяються на три категорії або генерації (покоління):

До 1-ї генерації віднесені порти, функціонування яких обмежено традиційними рамками, операціями навантаження-розвантаження.

У 2-у генерацію включені порти з широким діапазоном промислових (ремонт суден, портові промислові зони, виробництво контейнерів, будматеріалів тощо) і комерційних послуг (маркування вантажів, пакетування стафірування, тощо), що збільшують вартість товарів, і безпосередньо не пов'язаних з вантажно-розвантажувальними роботами

У порту 3-й генерації створюються центри комплексної міжнародної виробничо-дистриб'юторської мережі (розподільні центри). У цих портах поряд зі здійсненням традиційних функцій, наданням промислових, природоохоронних, комерційних і адміністративних послуг проводиться логістичне обслуговування. Створюються портові спільноти, які об'єднують підприємства та організації, що функціонують в портовому просторі, для досягнення спільної мети - підвищення ефективності, якості та конкурентоспроможності морського порту.

Порти 2-ї генерації становлять собою вантажно-розвантажувальні та обслуговуючі центри, а порти 3-й генерації перетворюються на базу мате-но-технічного забезпечення торгівлі та зовнішньоекономічних зв'язків. Особливістю цього періоду є приватизація діяльності портів, яка в цілому підвищила ефективність роботи порту (повністю приватизованими є порти Англії).

Функції морських портів:

1. Перевалочний пункт з морського на інші види транспорту і зворотно з наданням послуг з перевантаження та складування вантажів.

2. Центр соціально-економічного розвитку прилеглого регіону (доходи регіону, додаткові робочі місця).

3. Політична функція - забезпечення незалежності морського торгового обороту (порти Україні переробляють 70% всіх зовнішньоторговельних вантажів, у портах реалізується національна морська, митна і прикордонна політика, здійснюється державний портовий контроль).

4. Військова - оборона держави (Севастополь, Феодосія, Одеса), якщо держава морське, воно повинно мати військово-морський флот, щоб захищати свої кордони.

5. Фінансово-валютна - значні доходи у валюті для держави (доходи порту Роттердам - ​​20% ВВП Голландії, в портах Росії фор-мируется близько 60% всіх митних платежів до бюджету).

6. Транзитна - перевантаження через порти транзитних вантажів (щодо стабільний розвиток економіки країн Балтії саме завдяки транзиту вантажів з Росії і до Росії через морські порти).

7. Захисна - надання акваторій і споруд порту для захисту судів від негоди і в аварійних ситуаціях.

8. Забезпечення безпеки мореплавства та екологічної безпе-ки на зовнішній і внутрішній акваторії порту, включаючи:

  • Лоцманську проводку судів;

  • Надання буксирів для виробництва швартовних операцій;

  • Швартування суден;

  • Ліквідація аварійних розливів нафти;

  • Бонування танкерів, що стоять біля причалу та ін

9. Сервісна (обслуговуюча) - надання портових послуг транс-кравцем засобів, вантажів, екіпажам суден (бункерування тощо)

10. Перетворювальна - трансформація різнорідних вантажопотоків в однорідні і навпаки (пакетизацію, контейнеризація).

11. Ремонтна - забезпечення місця і технічних засобів для ремонту суден та інших технічних засобів. Порти мають сухими доками, відповідними спорудами для ремонту суден і здають їх в оренду приватним компаніям.

12. Промислова - концентрація промислових підприємств на території або біля порту, що використовують морський транспорт для доставки (відправлення) сировини і готової продукції. Такі підприємства сприяють як збільшення пропускної здатності портових споруд, так і збільшення додаткової вартості.

Продукція підприємств (металургійних, переробних тощо), створених у портових промислових зонах має конкурентними перевагами за рахунок зниження витрат на перевезення і перевалку продукції і сировини сухопутним транспортом.

13. Комерційна - надання послуг з пакетування, контейнеризації, стафірування, маркування вантажів, формуванню суднових партій, стеллажірованію, зважуванню, перепакування, сюрвейерської огляду, надання інформації про рух вантажів (тобто послуги, основною метою яких є створення додаткової вартості).

Наприклад, в порту Амстердам вугілля, що доставляється з індонезійського порту Калімантан, піддається додатковій обробці з метою зменшення зольності. У китайських портах розфасовуються по мішках мінеральні добрива, що доставляються з п. Іллічівськ навалом, а потім експортуються в країни Південно-Східної Азії за більш високими цінами.

У рамках цієї функції передбачається створення розподільних центрів, основна функція яких полягає в акумуляції і реалізації товарів спільно з торговельними фірмами.

З'явилися так звані порти-дистриб'ютори, які виступають в ролі стратегічних центрів комплексного управління рухом товарів і товарораспределения в світовій торгівлі. Це Роттердам, Гамбург, Трієст, Пірей, Абу-Дабі, Сінгапур, Гонконг, Пусан, Галіфакс, Х'юстон, Лонг-Біч, Монреаль.

14. Підприємницька - забезпечення життєдіяльності портів в умовах відсутності державного фінансування, пошук власних засобів і способів для самостійного розвитку і виробничої діяльності.

Зростання обсягів зовнішньої торгівлі України та її подальша інтеграція в світове економічне співтовариство роблять особливо актуальними питання розвитку вітчизняних портів.

15. Виконання пасажирських операцій при прибутті та відправленні пасажирів судів. Такі операції у великих портах як правило здійснюються на спеціальних пасажирських терміналах і морських вокзалах.

16. Здійснення перевезень вантажів і пасажирів у місцевому сполученні судами портового флоту.

17. Адміністративна функція включає:

  • Контроль технічного стану, пожежної та екологічної безпечності судів, що знаходяться в порту. Видача дозволів на вихід судна в рейс;

  • Перевірка складу і кваліфікації екіпажу судна відповідно до міжнародних вимог;

  • Видача робочих дипломів міжнародного зразка морякам закордонного плавання.

Тестові завдання

1. Морські порти України є: а) підприємствами місцевих органів влади; б) державними підприємствами; в) відкритими акціонерними товариствами; г) підприємствами змішаної форми власності. 2. До нових функцій портів, які виникли в останні роки у зв'язку з істотним зростанням обсягів зовнішньої торгівлі, не належить: а) створення розподільних центрів; б) створення портових промислових зон; в) перевантаження через порт транзитних вантажів; г) надання послуг з пакетування і контейнеризації вантажів. 3. Морський кластер являє собою: а) портово-промисловий вузол, завданням якого є об'єднання кілька портово-промислових зон, що мають спільну інфраструктуру;

б) територіальне об'єднання підприємств і організацій море господарського комплексу та суміжних галузей, які тісно співпрацюють з науковими та навчальними установами та органами місцевої влади з метою підвищення рівня конкурентоспроможності всіх учасників об'єднання і економічного зростання регіону;

в) первинна форма взаємодії порту і припортової промисловості: яка включає в себе порт, підприємства, які взаємодіють з морським портом, організації, що обслуговують їх інфраструктуру;

г) об'єднання взаємопов'язаних транспортних і промислових підприємств, а також пов'язаних з ними організацій, розташованих на певній території і функціонують з метою задоволення потреб учасників ринку транспортних послуг ..

4. Які з перерахованих функцій порту забезпечують додаткові робочі місця: а) політична; б) військова; в) соціально-економічна; г) фінансово-валютна. 5. У портах якого покоління створюються портові спільноти, які об'єднують Портова влада, стивідорні та інші компанії для досягнення загальних цілей: а) першого; б) другого; в) третього; г) четвертого. 6. До комерційної функції морського порту не належить: а) пакетування вантажів; б) кріплення вантажів на суднах; в) стафірування контейнерів; г) маркування вантажів. 7. Особливістю і перевагою підприємств портових промислових зон не є: а) створення додаткових робочих місць; б) зниження транспортних витрат на доставку готової продукції; в) підвищення конкурентоспроможності підприємств портової промислової зони; г) підвищення продуктивності перевантажувальних комплексів. 8. Сервісна функція морського порту забезпечує: а) трансформацію різнорідних вантажопотоків в однорідні; б) надання акваторії і споруд порту для захисту судів від негоди і в аварійних ситуаціях; в) надання портових послуг суднам, вантажам і екіпажам; г) забезпечення життєдіяльності портів в умовах відсутності державного фінансування. 9. Яка з перелічених функцій виконується розподільчим центром: а) організація обробки суден; б) надання стивідорними компаніями перевантажувальної техніки; в) матеріально-технічне обслуговування флоту; г) акумуляція і реалізація товарів спільно з торговельними фірмами. 10. До обов'язків порту щодо забезпечення безпеки мореплавства та екологічної безпеки не входить: а) лоцманська проводка судів; б) бонування танкерів, що стоять біля причалу; в) контроль знань екіпажів суден з питань безпеки; г) ліквідація аварійних розливів нафти. 11. Основною причиною появи підприємницької функції в портах Україна стало: а) впровадження сучасних транспортно-технологічних систем; б) контейнеризація перевезень; в) відсутність державного фінансування; г) створення портових промислових зон. 12. Адміністративна функція не включає: а) видачу дозволу на вихід судна в рейс; б) контроль технічного стану судна; в) видачу робочих дипломів морякам закордонного плавання; г) організацію пакетування вантажів та стафірування контейнерів. Контрольні питання 1. Роль і значення морських портів. 2. Перерахуйте основні функції морських портів. 3. Охарактеризуйте три основні, на Ваш погляд, функції портів. 4. Охарактеризуйте "сучасні", що з'явилися в останні роки, функції морських портів. 5. У чому суть і значення розподільних центрів у порту? Наведіть приклад. 6. У чому суть і значення портових промислових зон? Наведіть приклад. 7. Розкрийте поняття морського кластера. 8. Охарактеризуйте особливості портів трьох генерацій, залежно від виконуваних ними функцій. 9. У чому суть комерційної функції портів? 10. У зв'язку з чим виникла необхідність виконання портами підприємницьких функцій? 11. Що включає функція щодо забезпечення безпеки мореплавства та екологічної безпеки? 12. Які завдання вирішує адміністративна функція?