Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕТ тема 23 на модуль.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
111.1 Кб
Скачать

2)Форми відкритої інфляції:

Інфляція також буває:

Відкрита-характеризується постійним ростом цін і дією механізму адаптивних інфляційних очікувань.

Прихована-характер тимчасовим заморожуванням цін та доходів, встановленням граничних цін на продукцію, тотальним адмін. Контролем за цінами.

Основними формами відкритої інфляції є інфляція попиту, інфляція пропозиції і відкрита структурна інфляція.

а) інфляція попиту;

викликається зростанням попиту і відповідно зростанням цін у процесі господарювання.

Якщо під впливом нецінових факторів підвищ сукупн попит від AD1 -AD2 -AD3 послідовно, то це викликає:

-ріст цін(Р12 3 )

-ріст цін стимулює ріст ви-ва(Q1 -Q2 -Q3 )

Таким чином інфляція поппиту не абсолютно шкідлива, так ,як із зростанням ві-ва росте і зайнятість. Рис.Інфляція попиту в моделі AD-AS

б) інфляція витрат;

Відбувається коли нецінові фактори вплив на ціни і на рес. ,цей тип інфляції зображений на Рис.Іфляція витрат у моделі AD-AS

Якщо ростуть витрати ви-ва, то під-ємці змушені піднімати ціни на свою продукц. Підвищ цін Р12 3 вплив на скороч сукупної пропозиції AS1 -AS2 -AS3 ,при цьому йде скороч обсягів ви-ва Q1 -Q2 -Q3. Отже при інфляції витрат підвищ ціни, скорочується ви-во, що призвод до скороч зайнятості. Поєднання:інфляції,спаду ви-ва ібезробіття-це стагфляція.

Якщо при стагфляції росте сукупний попит, то це дещо знижує ціни ,але супроводж ще більшим спадом ви-ва. Рис.Вплив скороч попиту та пропозиції на інфляцію

Інфляція попиту характер т.Е3 на перетинах кривих AS1 i AD2. Інфляція витрат характер т. Е2 на перетині кривих AS2 i AD1. Одночасне зрост попиту і зниж пропозиц т. Е4

3). Використання кривої філіпса для аналізу інфляційних процесів:

Існує два погляди на криву філіпса:

1.За допомогою держ регулювання можна досягти будь-якого поєднання рівнів інфляції та безробіття.

2.В економіці можна досягти найвищого рівня зайнятості при заданих темпах помірної інфляції.

Стагфляція-економічний застій при одночасній інфляції.

Слампфляція-поєднання інфляції і різкого економічного спаду.

Виникнення стагфляції економісти кейнс.школи пояснюють серією зривів пропозиції. Зменшення сукупної пропозиції призвод до одночасного збільш рівнів інфляції та безробіття.

Неокласична школа пояснює стагфляцію за доп теорій адаптивних і раціональних очікувань. Обидві концепції виход з того, що в економіці існує природний рівень безробіття.

Згідно з т.о. адаптивних очікувань, господарюючі суб’єкти формують свої уявлення про очікувану інфляцію, виходячи з попередніх темпів росту цін. Ці очікув можна представити:

-очікування відносно майбутньої інфляції, зроблені в поточному періоді.; -очікувані темпи росту цін в поточному періоді; а-коефіцієнт корекції,показ швидкість перегляду очікувань; -похибка прогнозу росту цін в поточному періоді.

Залежність між інфляцією та безробіттям -скоригований рівень цін минулого періоду з врахуванням похибки; в-коефіцієнт, який визнач реакцію цін на конкретний рівень безробіття; (u-u*)-відхилення фактичного безробіття від природного рівня.

Т.о раціональних очікувань припускає що суб’єкти володіють необхідною інформ і можуть робити правельні висновки з її аналізу, очікування формуються виходячи з майбутньої економічної політики держави. Працюючі можуть досить точно передбачити ріст цін і компенсувати його, добиваючись підвищ номінальної зарплати. Наслідком будеш відсутність додатков прибутків і стимулів до розшир ви-ва. Крива Філіпса набере вигляду вертикальної кривої. Весь ріст попиту буде компенсуватись ростом цін. Рівняння кривої Філіпса матиме вигляд: U-рівень фактичного безробіття; U*- рівень природного безробіття; h-коефіцієнт який показує реакцію безробіття на похибку в прогнозі інфляції; Р-темп інфляції; Ре –очікуваний темп інфляції.