Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕТ тема 23 на модуль.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
111.1 Кб
Скачать

4)Соціально-економічні наслідки інфляції:

Наслідки інфляції:

1.призводить до перерозподілу національного доходу і багатства між різними групами сус-ва. Боржники багатіють за рахунок своїх кредиторів. Інструментом перерозподілу виступають:

-дефіцит держ бюджету;

-держ борг;

-інфляційний податок, який сплач автоматично під час купівлі товарів за вищими цінами. Рn –рівень цін в n-му році; Рn-1 –рівень цін в (n-1)-му році; Мn –пропозиція грошей в n-му році.

-отримання державою сеньйоражу внаслідок монополії права дуркувати гроші

2.ускладнює планування фірм і домогосподарств.

3.Росте сукупний попит і ростуть ціни

4.Реальна грошова процентна ставка зменшується

5.В результаті росту цін зменш конкурентоспроможність національних товарів

6.Збільш попит на іноземну валюту

7.росте соц. Напруженість

8.Зменш реальні доходи держ бюджету. Звящок дефіциту держ бюджету з інфляцією: -інфляційний податок на реальні грошові залишки; -рівень інфляції; М/Р –рівень реальних грошових залишків; М-пропозиція грошей; Р-рівень цін.

9.Інфляція призводить до прихованої конфіскації грошей у населення і під-тв через податки. Для інфляційного податку існує Рис.крива Лаффера

-рівень інфляції; ІТ-інфляційний податок.

10. Суть ефекту Танзі-Олівера полягає в тому, що інфляція знецінює надходження від оподаткування.

11.В умовах стагфляції висока інфляція поєднується з високим безробіттям

12.При гіперінфляції ви-ча діяльність стає неефектиною, масово згортається ви-во.Виникає економічний, соц. І політ хаос.

5)Антиінфляційна політика держави:

Можливі два підходи до упр управління господарством в умовах інфляції:

-пристосування до інфляції-адатапційна політика;

-ліквідація інфляції шляхом активних заходів антиінфляційна політика

Методи адатапційної політики:

1.індексація ставки % шляхои збільшення її на величину темпів інфляції

2.пошук працюючими додаткових джерел доходів

3.перебудова сімейного бюджету

4.фірми беруться лише за реалізац короткострокових проектів

5.фірми змінюють політику використання прибутків

6.застос політики stop-go-політика стримування цін через монетарні обмеження грошової маси.

Існують дві альтернативи антиінфляційної політики

-поступове зниження інфляції(політика градуалізму)

-різке зниження інфляції(політика золотого індика)

Політикою градуалізму називається період коли уряд вживає заходів щодо скорочення грошової маси заходами монетарної політики.

Рис.Політика гра дуалізму

Ціни знизяться від Р до Р1 і крива AS змыститься на AS1 .Подальше зменш грошової маси зменш AD на AD2 рівновага переміст в т. Е 2 ціни впадуть до Р2

У випадку політики золотого індика уряд прагне збити високу інфляцію, швидко і різко зменш кількість грошової маси в обігу, в рез чого крива AD суттєво зміщ вниз. Ціни різко зниж, рівновага встановл в точці Е1 .Крива AS відповідно різко зниж, ціни різко спадають до Р2 Рис.Політика холотого індика

6)Особливості інфляційного процесу в економіці україни

Вперше на Україні заговорили про появу інфляції у 1991 році хоч коріння її розрослися ще в колишньому СРСР. Це зумовлювалося, з одного боку, повним домінуванням державного монополізму та відсутністю ринкової конкуренції, а з іншого ¾ спотвореною структурою виробництва, надзвичайно високою часткою військово-промислового комплексу, надмірним “старінням” основних фондів, неефективним використанням капітальних вкладень, ресурсів тощо.

В умовах глобального державного регулювання економіки та жорсткого адміністративного контролю за рівнем цін і доходів грубо порушувався автоматично діючий зв¢язок між зростанням грошової маси, платоспроможного попиту і рівня цін. Останні, як правило, “заморожувались”, неєважаючи на зростання попиту при надто обмеженій пропозиції, що виключало відкриту форму інфляції. Внаслідок цього нагромаджувався потужений інфляційний потенціал у вигляді товарно-грошової розбалансованості сфери обігу, тобто незадоволеного платоспроможного попиту, який постійно тиснув на товарні ціни. В таких умовах інфляція набувала прихованої (подавленої) форми і виявлялася в хронічному дефіциті товарів, підвищенні цін на “чорному” ринку та зниженні ринкового курсу національної валюти.

Попри це, розвиток інфляційних процесів в Україні (1991-1994рр.) мав і специфічні особливості. Вони пов¢язані, насамперед, з непослідовністю економічних перетворень, допущеними прорахунками в економічній політиці, деформаціями процесу роздержавлення і приватизації, надмірністю бюджетних видатків.

Особливо швидкому зростанню інфляції (від прихованої ¾ до гіперінфляції) протягом 19981-1993рр. сприяли, з одного боку, вкрай незадовільна структура виробництва, його низька ефективність, падіння темпів зростання, а потім і абсолютних обсягів виробництва, а з другого, ¾ нарощування дефіциту державного бюджету із зменшенням надходження доходів та непомірному зростанні державних витрат. Якщо у 1991р. дефіцит бюджету України складав 14% ВВП, то у 1992р. він виріс до 29%. Бюджетні видатки виросли до 72% ВВП. Економіка втратила спроможність задовільняти та обслуговувати такий рівень державних витрат. Окрім того, внаслідок інфляції реальна вартість загальних державних доходів постійно зменшувалася. Тому держава змушена була весь час “посилювати тиск” на емісійний верстат, щоб компенсувати фінансові втрати від інфляції.

Первинна емісія ¾ головний чинник інфляції попиту в Україні. Стрімке падіння вартості національних грошей України охоплює період з кінця 1991р.  до половини 1994р., коли індекси цін стрімко підвищувались з 240% в 1991р. до 2100% в 1992р. і перейшли в гіперінфляційне зростання в 1993р. ¾ 10255% на рік. Ситуація визначалась надзвичайно значними обсягами кредитних емісій, які здійснювались за рішенням державних органів. У 1992 році кредитна емісія склала нечувану за тих часів суму один трлн. крб. (500% від обсягу грошової маси на початок року). Вона була спрямована на забезпечення заліків взаємозаборгованості суб¢єктів господарської діяльності, поповнення їх обігових коштів, на видачу дотацій державним підприємствам тощо. У 1993р. обсяги кредитної емісії уже збільшились в 30 разів і становили біля 30 трлн. крб., 70% з яких через різні канали було спрямовано на фінансування агропромислового комплексу.