Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практична Photoshop.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
186.37 Кб
Скачать

Лабораторна робота

Програма Adobe Photoshop. Опрацювання фотографій.

Мета

Уміти відновлювати старовинні фотографії, виконувати фотомонтажні та дизайнерські роботи, створювати обкла­динки для книжок і журналів.

Теоретичні ВІДОМОСТІ

1. Графічні редактори та графічні формати файлів. Файли, що містять дані у графічному форматі, називають графічними. Такі файли опрацьовують за допомогою графічних редакторів. Розрізня­ють векторні та растрові (крапкові) графічні зображення і редактори.

Об'єкти векторної графіки описуються за допомогою мате­матичних формул і можуть складатися з деякої кількості прості­ших графічних елементів. Кожен елемент такого зображення є незалежним. Це дає змогу змінювати розміри, редагувати та переміщувати довільні фрагменти зображення без втрати якості. Найпоширенішим редактором опрацювання векторних зобра­жень є програма Adobe CorelDraw.

Растрові зображення утворюються з дрібних прямокутників однакового розміру, які називають пікселями (крапками). Кож­ний піксель характеризується кольором в триколірній системі RGB або чотириколірній CMYK. Під час значної зміни розмірів растрового об'єкта якість зображення погіршується.

Найпростішим графічним растровим редактором є MS Paint. До професійних редакторів належать Adobe Photoshop, MS Image­Ready тощо. У цій книжці розглянемо деякі можливості про­грами Adobe Photoshop.

Для створення та збереження растрових графічний зображень (малюнків, фотографій, відсканованих документів тощо) використовують різноманітні графічні формати файлів. До найпоширеніших стандартних форматів належать tiff, psd ,jpeg, gif, bmp тощо. Графічні формати відрізняються між собою способом збереження даних та способом стискування файлу з метою зменшення його обсягу. Розрізняють стискування файлу без витрат якості (формати tiff, psd) та стискування з втратами (jpeg, gif ),можна задавати степінь стискування. Стандартним форматом для програми Photoshop є psd.

Створювати та редагувати файли зображень бажано у фірми тіх, які не впливають на їхню якість (tiff, psd). Розміри таких файлів є достатньо великими. Тому після завершення редагування графічні файли конвертують, наприклад, у формат jpeg чи gif. Правильно підібравши параметри стискування, досягають оптимальних обсягів файлу практично без втрат якості його зображення.

Під час кожного перезаписування jpeg- або gif-файлів їх якість погіршуватиметься, навіть якщо у файл не вносили жод­них змін. Адже кожного разу до зображення буде застоаову ватись алгоритм стискування з втратами. Тому, якщо потрібно відредагувати файл, його спочатку бажано конвертувати у формат, який не впливає на якість зображення, зробити всі необхідні виправлення та перетворення, а потім ще раз конвертувати у формат jpeg або gif.

2. Основні елементи вікна програми Adobe Photoshop CS. Палітри. Розгляньте вікно програми Adobe Photoshop CS (див. рис. 72). Елементами вікна є рядок головного меню, рядок параметрів вибраного інструмента, рядок стану, панель інстру­ментів (ліворуч), робоче поле з графічним зображенням та набір вікон з палітрами. Стандартно чотири вікна з палітрами розта­шовуються у вікні програми праворуч. Кожне вікно має власні закладки палітр. У правому верхньому куті вікна з палітрами с: кнопка із зображенням стрілки ОД яка дає змогу викликати меню палітри. Увімкнути або вимкнути елементи вікна можна за допо­могою команди головного меню ВІКНО.

Розглянемо вікна з палітрами (закладками). У першому вікні є закладки палітер Навігатор, Інформація та Гістограма. Палітра Навігатор слугує для швидкого та зручного переміщення по зображенню. У ній висвітлюється копія активного зображення. Під копією є бігунець, який дає змогу збільшувати чи зменшувати оригінал на екрані. Коли оригінал не поміщається у робочому полі, то на копії з'являється червоний прямокутник, перетягуючи який можна відобразити потрібну ділянку оригіналу.

На палітрах Інформація та Гістограма подаються номер кольору, координати курсора та гістограма з графічним відо­браженням розподілу кольорів зображення.

У другому вікні є закладки палітер Колір, Зразки та Стилі. На палітрах Колір та Зразки відображено кольорову схему зоб­раження, а також піпетки для завдання кольору переднього та заднього планів. Палітра Стилі слугує для вибору текстури чи градієнтності зображення.

Третє вікно містить закладки палітр ІСТОРІЯ та Дії (рис. 72). На палітрі Історія за замовчуванням подано список останніх двадцяти перетворень зображення. Власне тут користувач може скасувати одну або декілька невдалих дій, клацнувши на назві останнього вдалого перетворення.

змінювати порядок накладання фрагментів зображення, тобто міняти прошарки

На палітрах Інформація та Гістограма подаються номер кольору, координати курсора та гістограма з графічним відо­браженням розподілу кольорів зображення.

У другому вікні є закладки палітр Колір, Зразки та Стилі. На палітрах Колір та Зразки відображено кольорову схему зоб­раження, а також піпетки для завдання кольору переднього та заднього планів. Палітра Стилі слугує для вибору текстури чи градієнтності зображення.

Третє вікно містить закладки палітер ІСТОРІЯ та Дії (рис. 72). На палітрі Історія за замовчуванням подано список останніх двадцяти перетворень зображення. Власне тут користувач може скасувати одну або декілька невдалих дій, клацнувши на назві останнього вдалого перетворення.

змінювати порядок накладання фрагментів зображення, тобто міняти прошарки місцями, засвічувати чи гасити їх, блокувати окремі частини малюнка тощо.

Зображення можна подавати у різних кольорових моделях, наприклад, чорно-білій, RGB, CMYK, Lab тощо. Залежно від кольорової моделі кожне зображення розкладається на канали кольорів. Модель RGB має три канали: червоний, зелений та си­ній (red-green-blue), модель CMYK — чотири: голубий, фіоле­товий, жовтий та чорний. Зображення можна опрацьовувати окремо в кожному каналі. Крім цього, на палітрі Канали можна утворювати власті канали, що, зокрема, полегшує виокремлення частини зображення чи створення додаткових ефектів.

3. Деякі інструменти програми Adobe Photoshop. Для ви­окремлення, малювання, редагування та перетворення об'єктів використовують різноманітні інструменти. Основні інструменти зібрані на панелі інструментів (рис. 73). Щоб вибрати інстру­мент, достатньо клацнути на відповідній кнопці панелі. Якщо на кнопці у правому нижньому куті інструмента є стрілка, то це означає, що ця кнопка містить групу інструментів. Вибрати інструмент групи можна, клацнувши на відповідній кнопці правою клавішею миші.

Кожний інструмент можна налаштовувати до своїх потреб за допомогою рядка-панелі з параметрами інструмента. Для багатьох інструментів тут задають тип та розмір пензлика, яким необхідно оперувати, діапазон допуску (на скільки відсотків кольори можуть відрізнятись від основного кольору редагування) та спосіб застосування інструмента.

Інструменти для виділення та переміщення об’єктів;

Інструменти для малювання та редагування об’єктів ;

Інструменти роботи з текстом;

Інструменти для масштабування та переміщення по зображенню;

Колір переднього та заднього плану;

Перемикання між стандартним режимом та режимом до редагування за допомогою швидкої маски.

Розглянемо можливості та правила роботи з інструментами.

Інструмент Лупа слугує для збільшення частини зобра­ження. Якщо вибрати цей інструмент і провести над потрібною ділянкою, то вона буде відображена на екрані у збільшеному вигляді.

За допомогою інструмента Рука можна переміщати зображення по екрану.

Група інструментів Прямокутник дає змогу виокрем­лювати прямокутні чи еліптичні частини зображення.

За допомогою групи інструментів Ласо можна виокрем­лювати об'єкти будь-якої форми. Тут є інструменти Ласо, Бага­токутне ласо та Магнітне ласо. Вони слугують для виокрем­лення об'єктів зі складними обрисами.

Інструмент Чарівна палиця \ дає змогу виокремлювати подібні пікселі зображення. Для нього можна задавати параметр чуттєвості. Наприклад, якщо клацнути інструментом на певному об'єкті, то будуть виокремлені всі пікселі в діапазоні заданої чуттєвості. Щоб виокремити відразу декілька ділянок, необхідно утримувати на клавіатурі клавішу Shift. Корисною є група інструментів Лікуючий пензлик. З її допомогою можна ретушувати (відновити) стару фотографію, позбутися зайвих елементів на фотографії, поміняти колір тощо.

Інструмент Гумка - дає змогу вилучати зайві елементи.

Інструментом Заливка можна змінювати колір об'єктів.

Інструменти групи Пензлик призначені для малювання вручну.

За допомогою групи Різкість h, можна збільшувати різ­кість окремих ділянок або, навпаки, розмивати небажані еле­менти (зморшки на обличчі, прищі тощо).

За допомогою групи Затемнення можна затемнювати, освітлювати або обезбарвлювати виокремлені ділянки зображення.

Режим Швидкої маски [Ц] є ще одним способом виокрем­лення об'єктів. Замальований у цьому режимі об'єкт після переходу до стандартного режиму ij^Jjj буде виокремлений. Пере­микають режими клацанням на відповідній кнопці палітри.

4. Автоматичні та ручні налаштування зображення.

Для оптимального налаштування зображення є багато різноманітних засобів та інструментів. Недостатньо яскраві або контрастні фотографії можна відредагувати за допомогою низки авто­матичних налаштувань командами Зображення ■=> Регулювання ^> Авто рівні, Авто контраст або Авто колір. Вручну яскравість та

Рис. 73. Панель

контраст можна налаштувати за допомогою команд Зобра­ження ^ Регулювання ^ Яскравість/Контраст.

Для ручного налаштування зображення можна скористатись засобом Рівні або Криві з головного меню Зображення ■=> Регу­лювання (рис. 74). Розглянемо один з них.

У ровни

Ж.

Сброс

Загрузить,,,

Сохранить,,

Авто

/ / /

0 Предварительный просмотр

Опции,,

Выводные уровни: 0

;:255

Рис. 74. Рівні.

задавати степінь їх дії, а також ділянку зображення, до якої цей фільтр застосовують.

Фільтри поділяють на корекційні та художні. До корекцій-них належать фільтри поліпшення різкості зображення (Різкі межі, Зробити чіткіше, Спеціальне загострення) чи, навпаки, його розмивання (Нечітка маска), які є у

У вікні РІВНІ можна вибрати канал, у якому необхідно вико­нати корекцію. Далі відображається гістограма, де ліва частина — це темні кольори зображення, середина — середні, а прана відповідно світлі. Під гістограмою є смужка з трьома повзун­ками. Щоб зробити зображення темнішим, необхідно пересунути лівий повзунок праворуч. Так ми вказуємо, який колір необхідно вважати чорним (найтемнішим). Середні кольори можна зміни­ти, пересуваючи середній повзунок. Щоб зробити зображення світлішим, потрібно пересунути правий повзунок. Можна задати найтемніший, середній та найсвітліший кольори, відповідно ліву, середню чи праву піпетку та клацнути нею у відповідній частині зображення.

5. Фільтри. Для поліпшення якості зображень або їх перетворення поряд зі стандартними інструментами використовують фільтри. Фільтр — це окремий модуль, який здійснює набір перетворень над пікселями зображення. Для фільтрів можна задавати степінь їх дії,а також ділянку зображення до якої цей фільтр застосовують.

Для завантаження художніх фільтрів існує зручний інстру­мент Галерея фільтрів. Він дає змогу вибрати наявний фільтр, задати для нього потрібні параметри та відразу переглянути результат у вікні попереднього перегляду. Приклади груп худож­ніх фільтрів — Імітація, Штрихи, Стилізація, Текстура, Дефор­мація тощо. Іноді для досягнення найкращого ефекту треба застосовувати відразу два, три, а то і більше фільтрів.

6. Тексти. Щоб вставити у зображення текст, треба скористатись групою Текст на панелі інструментів. Можна вибрати тип тексту (суцільний або контурний) та напрямок написання (горизонтальний чи вертикальний). За допомогою рядка з параметрами інструмента Текст можна змінювати розмір тексту, його написання, гарнітуру, колір, задавати ефекти, подібні до ефектів WordArt (створювати деформований текст), переміщати, редагувати тощо. Над текстом також можна виконувати команду Довільна трансформація з меню Редагування, яка дає змогу розгортати текст у потрібному напрямку та деформувати його. Текстовий блок вставляється у зображення завжди у новий прошарок.

Для текстових блоків також можна застосовувати різно­манітні фільтри, що дають змогу отримати такі ефекти написан­ня: кров'ю, снігом, золотом, водою, ртуттю, льодом тощо. У цьо­му випадку текстовий прошарок необхідно перевести у растр, щоб програма сприймала його не як набір символів, а як зобра­ження, командою Растеризація прошарку з контекстного меню назви відповідного прошарку палітри Прошарки.

7. Adobe Photoshop для Інтернету та веб. Ще одним корисним застосуванням програми Adobe Photoshop є веб-дизайн, а саме оформлення веб-сторінок, сайтів, підготовка графічних зображень для розміщення в Інтернеті, створення банерів, підложок, навігаційних карт тощо. Завантаження веб-сторінок потребує певного часу. Тож чим сайт менший за обсягом, тим більша ймовірність того, що його частіше відвідуватимуть. Отже, будь-яке графічне зображення, рисунок чи тло сторінки необхідно оптимізовувати, щоб зменшити їх обсяг. Будь-яка оптимізація веде до погіршення якості зображення, тому треба знаходити компроміс між якістю зображень та їхніми обсягами(в байтах)

Для оптимізації зображення необхідно виконати команду Файл ■=> Зберегти для Веб. У діалоговому вікні збереження для Веб є чотири закладки. На першій закладці можна передивитись оригінальне (вихідне) зображення, на другій- один варіант оптимізованого зображення, на інших відповідно два або чотири варіанти оптимізації для різних параметрів стискування,розмір файлу тощо.

Ще одним ефективним способом оптимізації є поділ зображення на окремі частинки та збереження їх з різними степеням стискування та різною палітрою кольорів. Майже одноколірні частини можна практично без втрати якості стискання максимально,а ті частини,де є неоднорідні зображення,зберігати з найвищою якістю.

  1. Відкрийте програму Adobe Photoshop CS.

  2. Створіть ефект «написання вогнем».

огонь

Для цього виконайте такий ал­горитм. Створіть у режимі RGB новий документ та наберіть на чорному тлі великими білими літерами слово «Вогонь». Пере­ведіть текстовий прошарок у растр та розгорніть його на 90° за допомогою команди Зобра­ження ■=> Повернути полотно ■=> 90° за годинниковою стрілкою. Далі двічі застосуйте фільтр Вітер (Фільтр ■=> Stylize ■=> Wind) з параметрами: метод ■=> Вітер (Wind), напрямок ■=> Зліва (From the left).

Скористайтесь фільтром Рябь (Фільтр ■=> Distort ^ Ripple). Задайте на свій вибір параметр фільтра Amount. Розгорніть зображення на 90° проти годинникової стрілки та застосуйте фільтр Кристалізація (Фільтр ■=> Pixelate ■=> Crystallize) зі значенням кристалізації 3. За допомогою команди меню Зображення ■=> Налаштування ■=> Тон/Насиченість зафарбуйте текст, активізувавши перемикач Тонування.

3. Створіть ефект «перспектива». Для цього виконайте такий алгоритм. Створіть у режимі RGB новий документ та уведіть на чорному тлі вели- кими білими літерами слово «Текст». Переведіть текстовий прошарок у растр та застосуйте фільтр РОЗМИТТЯ Гауса (Фільтр О РОЗМИТТЯ ■=> РОЗМИТТЯ Гауса). Доберіть параметри розмиття на свій розсуд. Далі застосуйте фільтр Соляризація (Фільтр

Stylize ■=> Solarize), а потім скористайтесь засобом Автоколір з меню Зображення - Налаштування.

Застосуйте фільтр Полярні координати (Фільтр => Distort ■=> Polar Coordinates) з параметром polar to rectangular та роз­горніть зображення на 90° за годинниковою стрілкою. Декілька разів застосуйте фільтр Вітер з такими параметрами: метод — Вітер, напрямок — Зліва.

Повторіть усі дії в зворотному порядку, а саме: розгорніть зобра­ження і застосуйте фільтр Полярні координати з параметром rectangular to polar. За допомогою команди Тон/Насиченість зафарбуйте текст, активізувавши перемикач Тонування. 4. Створіть ефект «написання льодом».

Для цього виконайте такий ал­горитм. Створіть новий документ у чорно-білому режимі та уведіть на білому тлі великими чорними лі­терами слово «ЛІД». Об'єднайте текстовий прошарок з фоновим. За допомогою інструмента Чарівна

палиця виокремте літери. Засто­суйте фільтр Додати шум (Фільтр ■=> Шум ■=> Додати шум) зі

значенням параметра ефекту Amount = 70% та активізованим монохромним режимом. Скасуйте виокремлення та застосуйте фільтр Кристалізація зі значенням комірки 10 та фільтр РОЗ­МИТТЯ Гауса з радіусом розмиття 2. Інвертуйте зображення за допомогою команди Зображення ■=> Налаштування ■=> Інвер­тувати та розгорніть його на 90° за годинниковою стрілкою. Застосуйте фільтр Вітер з такими параметрами: метод — Вітер, напрямок — Справа. Розгорніть зображення у вихідне поло­ження, переведіть його у режим RGB та за допомогою команди Тон/Насиченість зафарбуйте текст, активізувавши перемикач.

Тонування. 5. Створіть ефект «написання кров'ю».

Для цього виконайте такий алгоритм. Створіть у режимі RGB новий документ та уведіть на чорному тлі великими білими літерами слово «Кров». Переведіть текстовий прошарок у растр та об'єднайте його з прошарком тла. Розгорніть зображення на 90° за годинниковою стрілкою та декілька разів застосуйте фільтр Вітер з параметрами: метод — Вітер (Wind), напрямок — Справа. Поверніть зображення у стартове положення. Далі

застосуйте фільтр Лінгравюра (Фільтр ■=> Sketh ■=>Stamp) з параметрами: Баланс — 5-6, Згладження — 1. Інвертуйте зображення та за допомогою інструмента Чарівна палиця виок­ремте текст. Залийте виокремлену область червоним кольором.

Для того, щоб надати виокремленій області об'ємного ВИГЛЯДУ, застосуйте фільтр Рельєф (Фільтр ■=>Sketch ■=> Bas Relief) з параметрами: Деталі - 12 та Згладження — 5.