Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
C__Users_Машенька_Desktop_Тема 6,7.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
2.6 Mб
Скачать

6.2 Методики аудиту та основні її структурні елементи

Часто термін “методика” змішується з поняттям “технологія контролю”, яка являє собою послідовність аудиторських процедур

Але методика контролю являє собою сукупність способів і прийомів здійснення робіт по контролю, що пов’язані завданням, яке треба вирішити. Методика контролю здійснює роль методичної інструкції - організаційного документу, який вступає в юридичну силу з моменту затвердження.

Аудит фінансової звітності конкретного клієнта треба розглядати як технологічний процес, в якому необхідні аудиторські процедури визначають систему способів та прийомів. Їх зміст визначається характеристикою аудиторських об’єктів.

Під об’єктом аудиту ми розуміємо інформацію, яка відображена у фінансовій звітності, у кожній з її форм.

Під предметом дослідження – факти господарського життя (ФГЖ) та дії всіх посадових осіб (ДПО), які мають до них відношення, тобто, що отримує відображення в самій інформації.

Тому, для того щоб розробляти методику аудиту необхідний суттєвий аналіз головного елементу – факту господарського життя та дій посадових осіб, які мають відношення до нього (економіко-правовий аналіз фактів господарського життя). Економічна сутність ФГЖ проявляється у ступені впливу даного факту на фінансовий стан підприємства. Правова сутність ФГЖ проявляється у виникненні обов’язків та впливу цього на фінансовий стан підприємства.

Техніка суттєвого аналізу ФГЖ приведена в таблиці 6.4.

До основних структурних елементів методики аудиту, крім аудиторських процедур (як технології реалізації основних способів та прийомів) відносяться:

  • об’єкти та параметри аудиту (виокремлення зон контролю та параметрів їх стану), які визначаються в результаті суттєвого аналізу фактів господарського життя;

  • інформаційне забезпечення дій аудитора (нормативно-правова, нормативно-довідкова, фактографічна та організаційна інформація); джерела отримання аудиторських свідоцтв;

  • систематизація результатів проведення контрольно-аналітичних процедур.

Таблиця 6.4. - Економіко-правовий (суттєвий) аналіз фактів господарського життя як основа визначення аудиторської процедури та системи способів та прийомів.

Факт господарського життя

Економіко-правова сутність фактів господарського життя характер їх впливу на фінансовий результат діяльності підприємства

Аудиторська процедура

Формування власного капіталу: вклад оборотних засобів – товари

Збільшення власного капіталу. Формування справедливої вартості товару (ПБО – «Об’єднання підприємств»). Формування витрат звітного періоду в умовах можливої появи різниці між балансовою та справедливою вартістю товару, які видані в обмін на нові товари

Вивчення організаційної структури підприємства; ознайомлення зі статутними документами, аналітичний огляд, арифметична перевірка

В основу класифікації інформаційного забезпечення необхідно вкладати залежність від інформаційних потреб кожного етапу процесу аудиту, тому весь комплекс інформаційного забезпечення поділяється на окремі блоки.

Блок вхідної інформації, в залежності від її формування та змісту, класифікується на нормативно-правову, нормативно-довідкову, фактографічну та організаційну інформацію.

Блок вихідної (контрольної) інформації, в залежності від ступеню узагальнення відомостей, підрозділяється на проміжну та кінцеву.

Розробка методик аудиту конкретних об’єктів має за мету пояснення причинно-наслідкових зв’язків між мотивацією та характером можливих порушень. Дослідження мотивації допомагає систематизувати основні групи цих порушень.

Таким чином, методика аудиту це система взаємопов’язаних елементів, важливим з яких є контрольно-аналітична процедура, яка реалізує систему способів и прийомів у визначеній послідовності.