Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
C__Users_Машенька_Desktop_Тема 6,7.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
2.6 Mб
Скачать

6.3 Моделювання методик аудиту

Найбільш доступним і об'єктивним прийомом дослідження складних систем є моделювання. Моделювання – це метод наукового пізнання, що полягає у вивченні яких-небудь об'єктів або процесів не прямо і безпосередньо, а через спеціально створені їх зображення, що називаються моделями.

Основними принципами моделювання є наочність, об'єктивність і визначеність. Процес конструювання моделей також називається моделюванням, він вимагає глибокого і всебічного проникнення у сутність прогнозованих явищ, а також необхідні математичні знання. Метод моделювання, будучи процедурою, здійснюваною на основі абстрактно-логічного мислення, припускає можливість побудови в теоретичному плані умоглядних моделей, які виражали б певну логічну завершеність меж досліджуваних сторін предмету. Добра модель конкретизується на тій проблемі, яку вона вивчає, і абстрагується від усього, що не має істотного значення.

У методиці – об’єктом моделювання приймається залежність техніки аудиті від мети змісту аудиторських процедур, а останніх від суттєвості характеристики аудиторського об’єкта.

У теорії моделювання виділяють два види моделей:

- матеріальні;

- уявні.

До класу матеріальних відносяться натурні, фізичні та деякі види кібернетичних моделей.

До класу уявних моделей відносяться: наглядні, знакові та математичні.

Моделі методик аудиту належать до класу уявних. Їх можна віднести і до наочних, іконографічних моделей, бо вони використовуються з метою оптимізації етапів і стадій обробки контрольної інформації, певних способів і прийомів. Моделі методик аудиту можуть розглядатися як економіко-організаційні, тому що вони відображають і організаційний аспект.

Моделі повинні відповідати наступним вимогам:

  • всебічність. Цей параметр проявляється у можливості моделі демонструвати всі елементи. Але цей параметр діалектично суперечить повноті;

  • гнучкість. Цей параметр може бути визначений як можливість подальшого вдосконалення та вирішення моделі за своїм змістом;

  • можливість до реалізації. Ця важливіша оціночна характеристика моделі, під якою, як правило, розуміється важкість, трудомісткість рішення питань, які пов’язані з практичним використання моделі.

В основу побудови методик аудиту можуть бути покладені такі принципи:

  • цілеспрямованість – орієнтація методики на підготовку інформації для ухвалення управлінських рішень конкретними користувачами;

  • системність – уявлення в методиці об'єктів аудиту як системи;

  • комплексність – можливість реалізації методик за всіма об'єктами аудиту і на всіх рівнях управління;

  • уніфікація – формування типових елементів опису методики, що використовуються при здійсненні аудиту;

  • стандартизація – встановлення комплексу норм, вимог до методик;

  • мінімізація проектних рішень – виключення дублювання елементів опису методики на основі їх типізації для різних об'єктів аудиту, на різних рівнях аудиювання.

Вищевикладені принципи побудови методик аудиту висувають ряд вимог до їх описання. До них слід віднести: суворе змістовне визначення об'єктів аудиту; застосування раціональних прийомів і способів; наведення достатньо повного переліку інформаційного забезпечення, необхідного для виконання контрольних процедур.

Процес моделювання методик аудиту складається з ряду етапів, зміст яких представлений на рисунку 6.3.

Оскільки методики аудиту можуть бути об'єктами моделювання, ми вважаємо, що основні елементи моделей методик виходять із змісту етапів їх розробки і зводяться до ось такого:

- об'єкти аудиту;

- вид фактографічної інформації;

- мета і зміст контрольних процедур;

- способи і прийоми контролю;

- техніка аудиту.

Одним з найважливіших завдань розробки методик способом моделювання є прагнення до зниження трудомісткості аудиту, оскільки фахівці, які працюють з інформацією, повинні з певною точністю відновити необхідні характеристики реальної обстановки.

Аудитори постійно порівнюють відомості, отримані з нормативно-правової, нормативно-довідкової, фактографічної інформації, поставлену мету зі своїм досвідом і реальними обставинами. Моделювання на етапі розробки методик аудиту – це прагнення полегшити процес зіставлення, тому що обрані способи, прийоми і техніка здійснення контрольних процедур можуть стати об'єктом стандартизації.

Рис. 6.3. Етапи розробки і моделювання методик аудиту

Error: Reference source not found