Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Моніторинг частина 2.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
4.99 Mб
Скачать

2012

ЛНУ ім.Тараса Шевченко

Викладач: Захарченко В.Ю.



[ДИСТАНЦІЙНИЙ КУРС]

З дисципліни «Моніторинг світового ринку готельних та ресторанних послуг»

для студентів ІVкурсу

спеціальності «Готельно-ресторанної справи» очної форми навчання

галузь знань 1401 «Сфера обслуговування»

за напрямом підготовки 6.140101

Моніторинг світового ринку готельних та ресторанних послуг

Передмова

Анотація. З розвитком готельного-ресторанного господарства змінювався зміст не тільки його організаційно-технічних проблем, а й проблем, пов'язаних зі збутом та розповсюдженням готельних послуг. Найвищою метою такого роду діяльності є задоволення потреб клієнта та як наслідок, збільшення доходів підприємства.

Для цього недостатньо спиратися тільки на інтуїцію, особистий погляд та досвід або судження фахівців. Необхідно також мати доступ до інформації, що цікавить при прийнятті управлінських рішень. Справа в тому, що на характер останніх. величезний вплив роблять різні фактори, більшість з яких важкопередбачувані. Поведінка конкурентів, наприклад, часто виходить за рамки традиційних схем; специфічні особливості послуг готельної і ресторанної індустрії вимагають прийняття управлінських рішень в реальному часі; вимоги клієнтів до якості продукту стабільно зростають. Некомпетентність і непередбачливість керівного складу може спричинити за собою значні витрати, і як наслідок, банкрутство.

Перелічені та інші обставини показують, що для зменшення ступеня невизначеності і ризику туристичне підприємство (готельне, ресторанне) повинно володіти надійною, об'єктивною і своєчасною інформацією.

Із загостренням конкуренції в різних сферах боротьби за кількість і якість інформації посилюється. Це викликано тим, що ведення і розширення будь-якого бізнесу не може здійснюватися без поглиблених даних про споживачів, стан ринку, конкуренції, а також факторах, що роблять прямий і непрямий вплив на досягнення підприємством поставлених цілей.

Таким чином, в швидко змінних умовах ринку однієї з найважливіших функцій служб готельних та ресторанних підприємств є проведення моніторингу ринку світового ринку готельних і ресторанних послуг. Систематичное і планове спостереження за станом ринку дає можливість компаніям орієнтуватися в бізнес-середовищі, дізнатися характеристики цікавлять (окремих) ринків, вивчити дії конкурентів і потреби своїх клієнтів. Володіння такою інформацією гарантує виробникам готельно-ресторанних послуг стабільність доходів і дає можливість розробити актуальні стратегії розвитку на майбутнє.

Основна мета курсу:

  • набуття теоретичних знань і практичних навичок зі збору інформації, необхідної для проведення моніторингу;

  • аналітичного опрацювання даних;

  • використання методик аналізу та прогнозування коливання кон’юнктури світового ринку готельних та ресторанних послуг, визначення місткості ринку та інших аналітичних показників з метою прийняття адекватних економічній ситуації управлінських рішень.

Задачі курсу:

  • Оволодіння студентами знать з питань проведення моніторингу;

  • Визначити теоретичні засади проведення моніторингу світового ринку готельних та ресторанних послуг;

  • Розглянути світовий ринок готельних послуг як об’єкт моніторингу;

  • Розглянути світовий ринок ресторанних послуг як об’єкт моніторингу.

Матеріали курсу:

Відомості про автора

Захарченко Валерія Юріїіна асистент кафедри туризму і готельно-ресторанної справи Луганського національного педагогічного університету імені Тараса Шевченко.