Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
переведення на іншу роботу.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
78.85 Кб
Скачать

6. Переміщення працівника на інше робоче місце

Поняття "переведення" на іншу роботу слід розмежовувати від суміжного з ним поняття "переміщення" працівника на тому ж самому підприємстві, в установі, організації на інше робоче місце, що на відміну від переведення не потребує його згоди.

Переміщення – це зміна робочого місця усередині підприємства, пов'язана з організацією виробництва, надання працівникові роботи без зміни трудової функції (тобто в межах професії, спеціальності, кваліфікації, посади) і місця роботи. Так, ч. 2 ст. 33 КЗпП України досить широко трактує поняття "переміщення" у межах спеціальності, кваліфікації чи посади, обумовленої трудовим договором. Вона включає в нього, у межах спеціальності, кваліфікації чи посади, обумовленої трудовим договором, зміну:

• робочого місця (тобто місця безпосереднього виконання роботи);

• структурного підрозділу у тій самій місцевості;

• доручення роботи на іншому механізмі або агрегаті.

Звертаємо увагу, що переміщення може здійснюватися тільки за умови, якщо не зміниться жодна з істотних умов трудового договору працівника. Наприклад, якщо у трудовому договорі працівника зазначено структурний підрозділ організації, то працівника без його згоди не дозволяється переводити в інший структурний підрозділ цієї організації. Якщо у трудовому договорі такої умови немає, то працівник може бути переміщений в інший структурний підрозділ.

Таким чином, якщо переведення на іншу роботу пов'язане зі зміною трудової функції працівника, місця роботи (місцевості), то переміщення передбачає збереження обумовлених трудовим договором трудової функції і місця роботи.

Під робочим місцем слід розуміти певну ділянку виробничої площі, яка обладнана необхідними пристосуваннями для роботи. Робочим місцем іноді може вважатися будь-яке місце, де працівник перебуває у зв'язку з виконанням своїх трудових обов'язків. Для таких професій, як водії, пілоти місцем роботи є весь шлях, хоча їх безпосереднє робоче місце – кабіна водія, пілота тощо. Для деяких професій вкрай важко визначити робоче місце. Це листоноші, лінійні майстри з обслуговування газових, електричних та телеустановок, кур'єри й інші. Вони обслуговують певну ділянку, район міста, і робочим місцем у кожному випадку буде вважатися місце безпосереднього виконання роботи.

Особливо важко відрізняти переведення від переміщення у деяких специфічних сферах діяльності: торгівлі, медицині, на автотранспортних підприємствах та ін. Тут необхідно враховувати специфіку роботи, що склалася, спеціалізацію за різними видами діяльності, поділ праці.

Отже, з метою охорони інтересів працівників при переміщенні на інше робоче місце законодавство передбачає такі юридичні гарантії:

• переміщення працівника забороняється, якщо воно протипоказано йому за станом здоров'я (ст. 32 КЗпП України);

• якщо в результаті переміщення працівника зменшується заробіток з незалежних від нього причин, здійснюється доплата до попереднього середнього заробітку протягом двох місяців з дня переміщення (ч. 2 ст. 114 КЗпП України).

Зауважимо, що переміщення не може бути невмотивованим і не обумовленим інтересами виробництва.