Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Колиэнтеротоксемия поросят.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
145.92 Кб
Скачать

2.8. Диференційний діагноз

Такі ознаки, як яскраво виражені набряки, нормальна температура тіла, відсутність геморагічного діатезу і помітних запальних фокусів - все це ознаки, характерні для коліентеротоксемії і відрізняють дане захворювання від чуми, бешихи, пастерельозу, хвороби Ауески, лістеріозу.

Пастерельоз характеризується септицемією, підвищенням температури тіла до 42 С, кашлем, застійною гіперемією шкіри, вух, черевної стінки, кінцівок, набряком підшкірної клітковини (підщелепного простору і шиї), крупозно-некротичною пневмонією, серозним запаленням лімфовузлів, припухання суглобів.

При лістеріозі, на відміну від набрякової хвороби, в печінці, лімфовузлах та в селезінці знаходять множинні дрібні некротичні фокуси.

Хвороба Ауескі зустрічається в усіх сільськогосподарських та домашніх тварин; найбільш сприятливі поросята 8-ми тижневого віку. Хвороба характеризується гіперемією, підвищенням спраги, западанням ділянок паху, мимовільним виділенням рідких фекалій, що мають колір «какао» з домішками слизу та плівок фібрину. Спина згорблена, живіт підтягнутий, на початку хвороби температура підвищується до 42 С, спостерігається значна слинотеча. На розтині виявляють набряк легень, переродження паренхіматозних органів, крововиливи, вогнища некрозів в печінці, селезінці, нирках та лімфатичних вузлах. Вірусним гастроентеритом першочергово хворіють поросята раннього віку, спостерігається катарально-геморагічне запалення шлунку і тонкого відділу кишечнику (проводяться вірусологічні дослідження, біопробу).

Дизентерією хворіють свині зазвичай від відлучення до 6-місячного віку. В товстому відділі кишечнику виявляють при гострому перебігу катарально-геморагічні, а при підгострому і хронічному перебігу -некротичні зміни.

Проста диспепсія частіше реєструється на весні у поросят 1-10 денного віку, не супроводжується підвищенням температури тіла. Стінки кишечнику різко потовщені, печінка і нирки анемічні. Летальність досягає 40-50%.

Бешихою хворіють переважно свині віком 3-12 місяців, з підвищенням температури тіла до 42-42,5 С. Хвороба характеризується вогнищевим почервонінням шкіри, серозним лімфаденітом, накопиченням в природних порожнинах серозно-фібринозного ексудату, а при хронічному перебігу - верукозним ендокардитом, крупозно-фібринозним колітом, артритами та некрозами. При цьому відсутній набряк стінки шлунку, брижі.

Чума викликає захворювання серед різних вікових груп та порід свиней, характеризується високою контагіозністю та летальністю, лихоманкою, температурою 40,5 — 41,8 С, кон'юнктивітами, крововиливами на шкірі та внутрішніх покривах, інфарктами селезінки, мармуровістю лімфатичних вузлів, наявністю "чумних бутонів" в кишечнику.

Сальмонельоз має такі специфічні ознаки, як реакція селезінки, запалення з крововиливами в лімфатичних вузлах, паратифозні вузлики на слизовій оболонці кишечнику, паренхіматозних органах, гепатит.

Отруєння повареною сіллю супроводжується нервовими явищами, а також характерне різко виражене запалення шлунково-кишкового тракту, крововиливи та виразки. Кров в судинах у вигляді згустків, пластівці