Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Колиэнтеротоксемия поросят.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
145.92 Кб
Скачать

3.5. Заходи по оздоровленню господарства від набрякової хвороби поросят

При проведенні профілактичних і лікувальних заходів треба враховувати, що це захворювання являє собою бактеріальну токсемію. Тому при виникненні хвороби треба відразу ж перейти на голодну дієту.

Позитивні результати в СК “Радянський” Кобеляцького району, Полтавської області отримані після застосування сироваток, це пояснюється не їх специфічними антибактеріальними властивостями, а впливом білків на захисні сили організму (неспецифічна терапія).

Профілактика коліентеротоксимії в СК “Радянському” Кобеляцького району проводиться таким чином:

- у місячному віці на одне порося в день припадає по 500 г молока, а з другого місяця - по 300 г, тому відлучають поросят в 2-місячному віці. При цьому їм, крім інших кормів, дають по 300-400 г коров'ячого молока на день. Поросятам дають не більше як по 300 г (по 100 г на один раз) коров'ячого молока, розбавивши його водою (1:3). Для запобігання алергії молоко прокип'ячують протягом 30 хв. Це, звичайно, не означає, що тільки в молоці є отруйні речовини. Іноді поросятам згодовують кисле молоко, кефір, ряжанку.

- перші місяці після предбання господарством поросят, тримають їх "упроголодь". Перший місяць тварину годують тричі, а іноді двічі на день. Денний раціон тварин складає (на 1 голову): 300 г молока, 500 г теплої води, дві повні ложки вівсяної каші, декілька ложок вареної митої картоплі. Це все слід розділити на 3 порції (по 350-400 г). Можна ще додати пучок різаного сіна, кропиви. На такому раціоні тварину утримують цілий місяць. З другого місяця кількість корму збільшують. Корми обов'язково мають бути різноманітними. Іноді до щоденного раціону включають: розбавлене коров'яче молоко, варену картоплю, вівсяну кашу, пучок кропиви, конюшини.

Позитивні результати дає введення до раціону замінників молока свині за Райнішем, %: 75 сухого знежиреного коров'ячого молока, 10 вівсяної муки, 6,5 глюкози, 4,5 риб'ячого борошна, 4,5 дріжджів. При можливості поросят випускають на 1-2 год у двір. Моціон на свіжому повітрі зміцнює здоров'я, зокрема кістяк і серцево-судинну систему, підвищує обмін речовин, поліпшує апетит.

Влітку поросят утримують у таборах, де вони користуються пасовищем не менш як 5 год на день. Поросята, яких випасають, не хворіють на набрякову хворобу. Тривалість прогулянок взимку – 1-2 год на день залежно від погоди.

4. Висновок

Захворюваність поросят на коліентеротоксемію в СК “Радянському” Кобеляцького району, Полтавської області складає 26 %, але це можна пояснити малим недоскональним проведенням заходів по боротьбі з набряковою хворобою поросят.

Сприятливими факторами слугують:

  • безграмотність обслуговуючого персоналу;

  • в господарстві не завжди дотримуються правил карантину на знов завезених тварин;

  • одноманітна годівля концентрованими кормами, без мінеральної та вітамінної підкормки;

  • годівля поросят вікової групи 2 – 4 місяці дробленою зерновою сумішшю;

  • комплекс стресових факторів.

Всі ці фактори сприяють розповсюдженню хвороби.

Для запобігання захворювання на коліентеротоксемію поросят в господарстві необхідно усунути дію сприяючих факторів, ретельно збалансовувати раціони за кальцієм та фосфором, бо це може сприяти виникненню хвороби, також застосувувати гіперімунні сироватки для лікування набрякової хвороби поросят.