Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Колиэнтеротоксемия поросят.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
145.92 Кб
Скачать

3.2. Ветеринарно-санітарний та епізоотологічний стан в господарстві

Серед хвороб заразної етіології в господарствах району питому вагу має коліентеротоксемія поросят. З кожним роком відсоток цього захворювання зростає, а також зростає кількість неблагополучних пунктів.

В СК “Радянському” Кобеляцького району, Полтавської області свиноматок утримують в індивідуальних станках. Кормодача проводиться вручну. Але спостерігається порушення при відлученні поросят. Поросят переводять в інші станки, а свиноматок залишають в станках, де вони утримувались з поросятами. Спостерігається порушення годування тварин наступного характеру: одностороннє кормління концкормами без мінеральної, вітамінної підкормок, годування поросят “вволю”, а не 4-6 раз на добу, годування зерносумішшю грубого помолу предназначеною для годування поросят 3-4 місячного віку. В таблицях 3.2.5. відображено динаміку захворюваності та загибелі поросят від коліентеротоксемії СК “Радянському” Кобеляцького району, Полтавської області за останні 3 роки.

Таблиця 3.2.5.

Дані про захворюваність і загибель поросят від ентеротоксемії по роках в навчально-дослідному господарстві „Ювілейний"

Рік

Поголів’я

/народилось

Захворіло

Загинуло

Гол.

%

Гол.

%

2004

848/874

157

18

81

52

2005

616/671

140

21

68

49

2006

491/511

132

26

76

58

Аналізуючи дані захворюваності на коліентеротоксемію можна зробити висновок, що цей показник з року в рік збільшується і складає в 2004-2006 рр. від 18% до 26%,

Відсоток загибелі тварин від даної хвороби: складає в 2004-2006 рр. – в середньому 53%.

Відмічається те, що захворювання починається на 5-й –8-й день після відлучення поросят, пік захворюваності спостерігається на 12-14-й день. Продромальний період перебігає непомітно, захворювання виникає раптово, існують випадки падежу тварин без прояву клінічних ознак.

У деяких випадках (до 20 %) хвороба характеризувалась нервовим синдромом у вигляді збудження, м’язового тремора, судом, парезів, паралічів, манежних рухів, . Температура тіла підвищувалась до 40,8-410С, потім приходила в норму.

3.3. Епізоотологічна ситуація коліентеротоксемії в ск “Радянський” Кобеляцького району, Полтавської області.

СК “Радянський” Кобеляцького району, Полтавської області з 2002 року є неблагополучним по коліентеротоксемії свиней. Кількість поголів’я враженого кишковою паличкою нараховується 132 голів, із 491 голів, що складає приблизно 26 %.

Оздоровлення від набрякової хвороби в господарстві проводиться методом забезпечення повноцінності кормових раціонів для свиноматок і поросят. Для цього в господарстві складений план міроприємств по оздоровленню СК “Радянський” Кобеляцького району від набрякової хвороби свиней.

В господарстві проводяться міроприємства згідно з діючою інструкцією по боротьбі з коліентеротоксемією поросят.

3.4. Результати власних досліджень

В СК “Радянському” Кобеляцького району, Полтавської області захворювання починалося на 6-й – 7-й день після відлучення поросят, а пік захворюваності припадав на 11-13-й день.

У деяких випадках хвороба характеризувалась нервовим синдромом у вигляді манежних рухів, збудженням, м’язовим тремтінням, судомами, парезами, паралічами. Температура тіла підвищувалась до 410С, потім спадала до норми. Спостерігався набряк повік, гортані.

В ОДЛВМ були направлені свіжовідібрані фекалії від хворих тварин, для подальшого бактеріологічного дослідження, яке проводять посівом суспензії фекалій на агар Ендо в чашкі Петрі.

Бактеріологічний діагноз на набрякову хворобу вважається встановленим у разі виділення - гемолітичних ешеріхій та при наявності потолого-анатомічних змін у загиблих свиней.

За результатами розтину трупів поросят, які загинули внаслідок захворювання на набрякову хворобу були складені протоколи розтину, які приведені в додатках.