Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Біохімія гормональної регуляції .rtf
Скачиваний:
72
Добавлен:
09.09.2014
Размер:
129.21 Кб
Скачать

133. Глюкагон

Синтезується α-клітинами pancreas і клітинами дифузної ендокринної системи ШКТ. Вплив на обмін В (гіперглюкоземія): ↑глікогеноліз (!у печінці) через цАМФ; ↓глікогенезу через фосфорилювання глікогенсинтази; ↑глюконеогенезу за рахунок а/к, активуючи синтез Ė ФЕП-кінази. Вплив на обмін Л: ↑ліполіз через активацію ТГ-ліпази в адипоцитах. При цукровому діабеті – кетонемія.

134. Тиреоїдині гормони

Трийодтиронін і тетрайодтиронін (тироксин) – справжні гормони. Біосинтез (стимулюється ТТГ): 1) накопичення І- і його окислення Ė йодидпероксидазою (-2ē) до І2; 2) синтез колоїдного білка тиреоглобуліну і йодування його тирозинових залишків; 3) перетворення цих же йодованих тирозинових залишків на йодовані тироніни; 4) секреція йодованого тиреоглобуліну у порожнину фолікула; 5) за потреби – захоплення тироцитами і розщеплення білка тиреокатепсинами у фаголізосомах до вільних молекул Т3 (більш активний) і Т4, їх вихід в кров. Ефекти: роз`єднання дихання і окисного фосфорилювання і ↑основного обміну; стимулятор морфогенезу (ріст і розвиток) – активація певних генів. Гіпотиреоз при порушенні: акумуляції йодидів; синтезу Т3 і Т4; рецепторів і трансдукторів. Ендемічний зоб, прояв – мікседема (слизистий набряк): загальмованість нервово-псих. процесів, рухова млявість, апатичність; у дитинстві – затримка розумового і фіз. розвитку. Гіпертиреоз (Базедова хвороба) – тиреотоксикоз: ↑основного обміну, ↑збудливість НС, тахікардія, схуднення.

135. Катехоламіни

Катехоламіни – похідні амінокислот: адреналін (епінефрин), норадреналін (норепінефрин), дофамін – синтезуються хром афінними клітинами мозкового шару наднирників, в гангліях СНС і адренергічних структурах ЦНС. Похідні – Phe і Tyr. >Phe (+ ОН)→ Tyr (+ ОН)→ діоксиPhe [ДОФА] (↑СО2)→ Дофамін (+ ОН)→ Норадреналін (+ СН3)→ Адреналін. Розщеплення за рахунок Ė моноамінооксидаз мітохондрій. Адреналін діє на мембранні рецептори (α, β), сполучені з аденілатциклазною системою. Вплив на В обмін: активує Ė глікогенфосфорилазу→ гіперглюкоземія. Вплив на Л обмін: стимулює ліполіз→ ↑ВЖК в крові (живлення міокарда). Як правило діє разом з глюкагоном. Дофамін: Місце синтезу і мішені: гіпоталамус; мезокортикальна, лімбічна, екстра пірамідна система головного мозку. Ефект: симпатоміметик; дилатація судин нирок, ↑діурез і натрійурез; стимулює екзокринну ф-цію pancreas.

136. Кортикостероїди

Глюкокортикоїди стимулюють глюконеогенез в печінці: кортизол (гідрокортизон), кортизон, кортикостерон, 11-дегідрокортикостерон. Ефект: у печінці – активація експресії генів ферментів глюконеогенезу; у м`язах – пригнічення синтезу білка→ а/к ідуть в печінку на синтез глю; стимуляція ліполізу (за рахунок ↑ліполітичної дії катехоламінів і соматотропіну)→ ↑ВЖК в крові; мобілізація резервів організму при стресі; протизапальна дія. Препарати: преднізолон, дексаметазон. Хвороба Іценко-Кушинга – надлишок глюкокортикоїдів.

Мінералокортикоїди – регулюють водно-сольовий обмін тканин: альдостерон (клубочкова зона), 18-оксикортикостерон, 11-дезоксикортикостерон. Ефект: стимуляція реабсорбції Nа+ в дист. канальцях нефрона, виведення К+, Н+.