Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пухлини опорно-рухового аппарату .doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
09.09.2014
Размер:
96.77 Кб
Скачать

Остеобластокластома або гігантоклітинна пухлина.

Це захворювання трапляється частіше у віці 25-35 років, але може проявлятися в підлітків і в літньому віці.

Процес локалізується в епіметафізарних відділах трубчастих кісток, у спонгіозній тканини, проте може бути в ребрах і дуже рідко в тілах хребців. Звичайно уражується одна кістка. Як виняток, буває ураження одночасто стгнової і великогомілкової кісток. У цьому разі піхлина переходить по хрестоподібних зв’язках з однієї кістки на іншу. Але це буває дуже рідко, бо хрящові поверхні суглоба являють собою бар’єр, який перешкоджає проникненню пухлини в суглоб. Ріст пухлини призводить до руйнування структури кістки, потоншення, а іноді й до проривання кортикального шару.

Розрізняють: літичну, активно-кістозну і пазивно-кісточну форму.

Клініка: тривалий час пухлина не дає ні якого прояву і проходить безсимптомно. Часто першою ознакою захворювання є перелом кістки, який настав в результаті руйнування значної частини епіметафіза. В ряді випадків при пальпації можна відчути характерний пергаментний хруст, ниючі болі в ділянці пухлини. В міру розвитку захворювання симптоми наростають – промацується твердувата пухлина, шкіра над пухлиною має дуже виражений структурний малюнок, з’являється обмеження рухів у суглобі, посилюються болі.

На рентгенограмі характерна картина, яка складається з великого скопища різної величини камер, стільників або комірок, відокремлених одна від одної перегородками. Кортикальний шар кістки потоншений і здутий, окістя не реагує, суглобовий шар ніколи не уражується. Пухлина нагадує скопище миляних бульбашок.

Макроскопічно пухлинна тканина пухка, крихна, часто має вигляд кров’яних згустків. Вона має різні відтінки кольорів від червоного до чорного.

Мікроскопічно – пухлина складається з круглих і веретеноподібних клітин (остеобластів) і з багатоядерних гігантських клітин з багатьма ядрами (до 100 в одній клітині) – (остеокластів). Остеобластокластома в 15% випадків є первинно злоякісною формою.

Диференціювати остеобластокластому необхідно з остеогенною саркомою, туберкульозом, остеофибродистрофією.

Лікування остеобластокластоми хірургічне. Необхідно повністю, в межах здорової кістки, резектувати пухлину, а утворений дефект замістити авто-, гомо- або гетеротрансплантатом. В ряді випадків можливо використати ендопротезування. Коли не можна зробити радикальну операцію (резекцію ураженої ділянки), слабкий загальний стан хворого, вдаються до ампутації або екскохлеації.

Прогноз: незважаючи на комплексне лікування, не дуже сприятливий, рецидиви все ж бувають від 20 до 30%%.

Доброякісні пухлини не остеогенного походження.

Гемангіома .

Гемангіома трапляється в любому віці. Серед кісток скелета гемангіома частіше уражує кістки черепа, хребця.

Клініка. Характерними клінічними проявами є болі, функціональні та неврологічні порушення, які обумовлені стисненням головного чи спинного мозку.

Рентгенологічно виявляється овальне або кругле просвітлення. При ураженні тіла хребця він нагадує діжку.

Мікроскопічно картина складається з судин висланих однорідним ендотелієм.

Лікування оперативне – видалення пухлини в межах здорової тканини. В важкодосягаємих місцях проводять рентгентерапію. Прогноз. При своєчасному лікуванні – сприятливий.

Гломусна пухлина Барре-Массона.

Пухлина походить із артеріо-венозних анастамозів. Частіше ураджуються особи дорослого віку.

Пухлина частіше локалізується на ладонній поверхні кисті, подошвенній поверхні стопи. Росте повільно, досягає кілька мм.

Клініка. Характерною рисою пухлини є значна болючість, особливо при охолодженні, а також при натискуванні. Консервативне лікування ефекта не дає.

Мікроскопічно ураження складається з гломусних клітин, які знаходяться під ендотелієм судин.

Лікування оперативне – видалення пухлини.

Прогноз сприятливий.

Злоякісні пухлини.

Остеогенна саркома.

Захворювання частіше ураджує чоловіків у співвідношенні 2:1. Вік від 10 до 40 років, але остеогенна саркома може траплятись навіть у дитячому і старечому віці.

Остеогенна саркома є первинною надзвичайно злоякісною пухлиною кісток.

Ураджуються переважно трубчасті кістки: на першому місці дистальний відділ стегна, потім проксимальний відділ великогомілкової плечової кісток. Остеогенна саркома ураджує одну кістку.

Розрізняють 2 форми: остеобластичну і остеолітичну. Остеобластична саркома характеризується інтенсивними процесами формування в пухлині остеогенної тканини.

Для остеолітичної саркоми характерні руйнівні процеси.

При остеолітичній формі саркоми часто бувають патологічні переломи.

Позвиваючись поблизу суглоба, пухлина не переходить межі росткового або суглобового хряща, що відрізняють цю хворобу від хондросаркоми.

Клініка. Пухлина розвивається несподівано, без будь яких причин. Описані випадки розвитку остеогенної саркоми на грунті тривалого хронічного остеомієліту і хвороби Педжета. Пухлина швидко росте.

Домінуючим симптомом є болі, які носять постійний характер. Болі не піддаються дії наркотиків. Швидко наростає припухлість. Шкіра стає блискуючою. Через шкіру просвічується сітка вен. Розвивається обмеження рухів, з’являється кульгавість. При пальпації пухлина різко болюча, твердуватої консистенції. Лімфатичні вузли не уражуються. Хворі втрачають сон та апетит і швидко худніть. Дуже швидко з’являються метастази в легенях і головному мозку.

Дослідження крові виявляє зниження гемоглобіну, лейкоцитоз (10-12 тис.) ШОЄ (40-70 мм за годину).

Рентгенологічно пухлина не має чітких меж. В одних випадках виражений лізис кісткової тканини. В інших –виражене кісткоутворення.У всіх випадках внаслідок подразнення і відшарування окістя, розвиваються кісткові голки (спікули), розміщені поперечно до кістки і періостальні крайові розростання біля основи пухлини – козирки (дашки).

Макрологічно пухлина нагадує риб’яче м’ясо.

Мікроскопічно – це веретіноподібні поліморфні клітини.

Лікування – ампутація або екзартикуляція кінцівки. Ампітацію роблять для ліквідації нестерпних пекучих балів. Променева терапія мало впливає на перебіг опуху.

Прогноз несприятливий.